Leer hoogsensitiviteit als kwaliteit te benutten
Hoogsensitieve volwassenen
Twintig jaar geleden was nog weinig bekend over hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve volwassenen zijn daarom opgegroeid zonder kennis over deze eigenschap. Bij sommige mensen is dat prima gegaan, maar anderen hebben zich altijd ‘van een andere wereld’ gevoeld. Zij hadden het idee dat ze er niet bij hoorden. Begrepen niet waarom anderen zo onnadenkend leven.
Tweezijdig
Aan de ene kant zijn hoogsensitieve personen heel sociaal: ze hebben een groot inlevingsvermogen, zorgen graag voor anderen en voelen hun behoeftes aan. Anderzijds vinden veel hoogsensitieve volwassenen het lastig sociale contacten te onderhouden. Ze zijn geregeld teleurgesteld in vrienden en (oppervlakkige) gesprekken putten hen uit.
Inzicht
Als je je eigen karakter beter begrijpt geeft dit een gevoel van erkenning (“ik ben niet gek”) en herkenning (“ik ben niet de enige die zo is”). Het helpt je hoogsensitiviteit als kwaliteit te zien en de voordelen ervan goed te gebruiken. Het Z-kwadrant voor hoogsensitiviteit biedt inzicht in en handvatten voor dit proces.
Kenmerken van hoogsensitieve volwassenen:
- Snel geraakt door muziek of kunst
- Sfeer in een ruimte aanvoelen
- Begaan met het lot van anderen
- Eigen belang op tweede plek
- Moeite met veranderingen in dagplanning
- Rechtvaardigheid hoog in het vaandel
- Veel piekeren
- Ongewoon zelfkritisch
Met pensioen als HSP
Linda is hoogsensitief en blogt voor ons over hoe ze haar pensioen ervaart. Ze is net gestopt met werken en moet haar draai nog vinden.
Overgevoelig voor programmeren?
Programmeren lijkt zeer geschikt voor gevoelige mensen. Rowan ervaart het echter als een activiteit de geestelijke gezondheid schaadt.
Grenzen stellen als HSP
Grenzen stellen is voor HSP lastig. Annemieke Rozemond legt uit hoe belangrijk het is dat een relatie wederkerig is en dat zelfzorg daarbij een grote rol speelt.
Gevoelig voor je omgeving: differentiële susceptibiliteit
HSP zijn zeer gevoelig voor de omgeving waarin zij zich bevinden. Differentiële susceptibiliteit heet dat. Dat kan negatief en positief uitpakken.