Elke ouder van een hoogsensitief kind kent het wel: een boos of verdrietig kind om ‘niets’. Hsk krijgen veel meer prikkels binnen en verwerken deze ook diepgaander. Daardoor hebben ze eerder last van de dagelijkse dingen. Sommige dingen vinden vrijwel alle hoogsensitieve kinderen vervelend.

 

 1. Onrecht

Met stip op één staat natuurlijk onrecht. Het rechtvaardigheidsgevoel van een hoogsensitief kind (hsk) is groot. Als iets oneerlijk is, ook als het om een ander gaat, onderneemt ze actie. Ze vertelt dan bijvoorbeeld juf dat iemand wordt gepest of vertelt in duidelijke bewoordingen waarom mama’s beslissing oneerlijk is. Als ze dan weggewuifd wordt, zich niet gehoord en begrepen voelt, ontvlamt ze in woede.

 1. Labeltjes

Door hun gevoelige huid is elk kledinglabeltje een groot monster dat continu zit te kriebelen. Dat moet er uit! Maar ook naden in sokken, strakke kleding of ruwe stoffen worden regelmatig in de ban gedaan door hsk.

 1. Zand

Het ziet er best leuk uit; spelen in de zandbak of op het strand. Maar, help, al dat zand dat aan handen blijft plakken, in schoenen terecht komt, of nieuwe kleren vies maakt. Nee, daar maak je een hoogsensitief kind (hsk) echt niet blij mee. Het is fijner als alles schoon blijft zodat het ‘normaal’ voelt.

 1. Bioscoop

Van het verhaal geniet hij volop. Hij kan zich helemaal inleven in de personages. Maar dat harde geluid en de felle lichten van de reclames zijn overdonderend. Een hsk zit liever thuis op de bank dicht bij papa of mama.

 1. Spanning in een gezin

Een hsk voelt de sfeer aan. Als er spanning is tussen papa en mama of tussen opa en tante, voelt hij dat direct. Soms doet hij dan zijn best het gezellig te maken, maar het kan ook zijn dat hij zich afreageert, omdat hij niet weet wat hij met die zware sfeer aan moet.

 1. Verdriet van anderen

Het verdriet van een vriendje doet haar pijn. Ze maakt zich zorgen om het klasgenootje wiens moeder ziek is. Ze beleeft het zo intens dat het haar eigen verdriet lijkt te zijn.

 1. Een schoolreisje

Alles gaat die dag anders. Fruit eten in de bus. Niet tekenen, terwijl dat altijd op dinsdag mag. En waarom is iedereen zo druk, duwen er voortdurend kinderen tegen je aan en lijkt niemand juf te horen als ze roept dat we moeten komen? Het verwerken van al deze nieuwe prikkels kost veel tijd. Tegen het eind van de dag, als de terugtocht al bijna begint, lijken hsk pas wat te ontspannen en te genieten.

 1. Opeens ‘leuk’ op stap gaan

Bij een spontaan uitstapje speelt dezelfde terughoudendheid voor het onbekende. Hoe is het daar? Wie zijn er? Wat wordt er van mij verwacht? Als er teveel onduidelijk is, wordt zo’n uitstapje te spannend. Een hsk schiet dan in de weerstand. Het houdt liever vast aan veiligheid en wil absoluut niet mee naar die nieuwe speeltuin.

 1. Aandacht

Iets doen terwijl iedereen naar je kijkt? Liever niet. Al die aandacht kan een hoogsensitief kind gestolen worden. Zelfs complimenten krijgen in de klas vindt ze niet prettig. Wat zal iedereen wel denken? Echte aandacht van een ouder is natuurlijk een ander verhaal. Daar krijgt ze nooit genoeg van.

 1. Onechte mensen

Wat doe je als iemand heel vrolijk doet, maar toch duidelijk veel verdriet heeft? Of als iemand heel aardig is, terwijl je merkt dat hij je helemaal niet zo leuk vindt. Deze tegenstrijdige signalen zijn verwarrend voor een hsk. Voor hen komen de impliciete signalen net zo duidelijk binnen. En ze weten niet hoe ze dan moeten reageren. Het kan zelfs aanleiding zijn om iemand geen hand te willen geven.

 1. Programma’s met (dieren)geweld

Bewust iemand pijn doen of een dier verwaarlozen zijn hoofdzondes in de ogen van een hoogsensitief kind. Programma’s waarin dat ‘normaal’ is, wil hij dan ook niet zien. De pijn van die mensen of dieren kan zo intens bij hem binnenkomen, dat als hij het wel gezien heeft, hij dagenlang van slag is.

 1. Testen maken

In een test gaat juf kijken naar wat je kan. Dat beoordelingsmoment leidt voor veel hsk tot stress. Daarnaast zijn de vragen vaak onduidelijk. Soms lijkt het antwoord zo makkelijk dat hij twijfelt aan de juistheid. Met zijn creatieve geest kan hij ook een redenering bedenken voor een ander antwoord. Vanuit het idee dat een test vast moeilijk is, kiest hij voor het antwoord met de ingewikkelde redenering. Als dat vervolgens fout blijkt te zijn, gaat het zelfvertrouwen omlaag en de angst voor testen verder omhoog.

 1. Meteen een beslissing moeten nemen

“Wat wil je op je brood?”, is één van de meest gevreesde vragen, omdat papa of mama daar direct een antwoord op verwacht. Een keuze maken is lastig, omdat er zoveel consequenties zijn. Hagelslag knoeit snel, pindakaas plakt in je mond, kaas geeft een vieze nasmaak en de jam heeft pitjes. Maar als ik nu chocopasta kies, mag ik dat bij de lunch niet meer. Voordat al deze aspecten zijn afgewogen, herinnert mama alweer aan de vraag, waardoor de irritatie stijgt en een keuze maken nog moeilijker is.

 1. Vrienden die gemeen doen

Als je vrienden bent, dan ben je lief, eerlijk en aardig voor elkaar. Als een vriendje dus iets gemeens doet, opeens niet wil spelen, iets doorvertelt of niet naast je wil zitten, is het geen vriend. Hoe sociaal hsk ook zijn, als een grens overschreden is, komt de vriendschap niet meer goed.

 1. Gaan slapen zonder kus

Harmonie in het gezin is ontzettend belangrijk voor hoogsensitieve kinderen. Vooral in bed komen de vragen en de zorgen; ze vinden me toch nog wel lief? In het donker van de slaapkamer is de bevestiging van papa en mama extra belangrijk. Pas dan voelen hsk zich veilig en kunnen ze rustig gaan slapen.

 

Hoogsensitiviteit is gevoeligheid voor prikkels en intense verwerking daarvan. Hoogsensitieve kinderen krijgen dus veel binnen en denken daar diep over na. Ongeveer één op de vijf kinderen is hoogsensitief. Leren omgaan met deze gevoeligheid vermindert woedeaanvallen en huilbuien en versterkt het zelfvertrouwen.

Lees meer over hoogsensitieve kinderen in het boek: “Hoogsensitieve kinderen; praktische leidraad voor ouders en professionals

Of kijk eens naar één van de andere best gelezen blogs voor ouders.

Aan de slag? Volg de praktische en effectieve online-training om je kind beter te begrijpen en begeleiden.

15 irritaties hoogsensitief kind
15 irritaties hoogsensitief kind
Please follow and like us:

Pin It on Pinterest