Training voor Hoogsensitieve Therapeuten in Amerika

Mezelf blijven ontwikkelen is belangrijk voor me. Hoe meer ik zelf groei, des te beter kan ik mijn klanten helpen.
Ik voel een ‘honger’ om te leren en te begrijpen. Zowel theoretisch als op persoonlijk niveau. De kans om naar deze training in Amerika voor HSP coaches te gaan, greep ik dan ook met beide handen aan.

Santa Cruz, USA

40 therapeuten uit drie werelddelen kwamen samen in Santa Cruz, Californië. Alle 40 hoogsensitief. Allen op zoek naar manieren om beter te worden in hun vak én in de zorg voor henzelf. Want zorgen voor anderen is makkelijk als je hoogsensitief bent, maar goed naar je eigen behoeftes luisteren én ernaar handelen blijkt vaak een stuk ingewikkelder.

Ik heb enorm veel geleerd in Santa Cruz. De plek waar Elaine Aron begon met haar onderzoek naar Hoogsensitiviteit. Om mijn ervaringen te delen heb ik 15 video’s gemaakt tijdens mijn reis. Korte video’s over thema’s rond hoogsensitiviteit, zelf-compassie, een praktijk runnen en natuurlijk over mijn ontmoeting met dr. Elaine Aron (lees ook mijn blog over dit bijzondere moment). Op mijn YouTube-kanaal vind je alle video’s.

Lessen

In dit blog deel ik mijn belangrijkste lessen met je:

 • Goede voorbereiding is het halve werk.
  Zeker voor hoogsensitieve mensen.
  Vaak zijn nieuwe situaties onderwerp van uitgebreid piekeren. Bereid je voor, lees je in, tackel de grootste risico’s, doe direct wat al gedaan kan worden, en verbied jezelf als je alles hebt gedaan er verder over te piekeren. Focus je daarna op alle leuke dingen die je gaat beleven.
 • Voor hoogsensitieve mannen is het vaak moeilijker hun hoogsensitiviteit te erkennen.
  De maatschappelijke normen geven mannen soms – geheel onterecht – het gevoel dat hun sensitieve talenten hen minder mannelijk maken. Hoe competitiever de cultuur hoe moeilijker het vaak is. Soms zijn de gevoelige kanten zozeer onderdrukt dat de man zelf ze nauwelijks nog herkent als talent. Gelukkig zijn er in Nederland een aantal inspirerende hoogsensitieve mannen, waaronder Rob Oele, Guus Zijlstra, Mark van der Tol en auteur en blogger Pieter Offermans. Ik las op de heenreis het boek van Ted Zeff, een aanrader!
 • Vraag mannen de Hoogsensitiviteitsanalyse in te vullen voor hun kindertijd.
  De ervaringen als kind geven vaak beter inzicht in de gevoeligheid van de man. Zeker als het hele leven in het teken heeft gestaan van het onderdrukken van de hoogsensitiviteit.

Overprikkeling

 • Goed voor jezelf zorgen is voorkomen dat je overprikkeld raakt.
  Leer jouw triggers herkennen en voorkom dat het teveel wordt. Neem oordopjes mee, een goed boek, je lievelingsmuziek of een zacht vest (of allemaal) als je verwacht overprikkeld te raken.
 • Een huilbui lucht op.
  Goed voor jezelf zorgen is ook je emoties ontladen. Bijvoorbeeld huilen als na 22 uur reizen zonder slaap je hotelkamer naar schimmel blijkt te ruiken. Bekijk mijn eerlijke verhaal.

 

Gelijkgestemden

 • Zoek regelmatig gelijkgestemde mensen op.
  Het is zo fijn als je herkenning vindt in al die worstelingen waarin je je soms alleen voelt. Mensen die hetzelfde denken/doen/willen herkennen dat en alleen daardoor voel je je al gesteund.
 • Bespreek je onzekerheden met collega’s.
  Misschien denk je dat je de enige bent. Onzeker zijn hoort echter bij mens zijn. Als hoogsensitief persoon ben je bovendien goed in zelfreflectie, wat onzekerheid kan voeden. Anderen lijken misschien alles onder controle te hebben, maar iedereen heeft af en toe zijn twijfels. Je kwetsbaar opstellen bij collega’s haalt de angel uit je twijfels.
 • Je passie met anderen delen is enorm inspirerend.
  In alles wat Elaine Aron zegt over haar werk naar Hoogsensitiviteit klinkt een enorme passie door. Geld verdienen staat niet op de eerste plaats (hoewel ze miljoenen boeken heeft verkocht), maar haar drive om kennis te delen. Daardoor hang je aan haar lippen. Een deel van haar presentatie is trouwens ook gefilmd. Het inspireerde mij nog meer te delen over mijn ervaringen.

Elaine Aron en Esther Bergsma

Voordelen Hoogsensitiviteit

 • Leer je eigen Hoogsensitiviteit nog beter begrijpen.
  Deze eigenschap vormt een belangrijk onderdeel van je karakter. Hoe meer je begrijpt welk effect het heeft op je ervaringen, je emoties, gedachten en gedrag, des te beter je bewust je kwaliteiten kunt inzetten.
 • Praat over de positieve kanten van Hoogsensitiviteit.
  Wat zijn er veel mooie kanten aan deze eigenschap: groot inlevingsvermogen, creatief kunnen denken, zorgzaamheid, risico’s kunnen inschatten, groot verantwoordelijkheidsgevoel etc. Maar wat wordt er weinig over gesproken. Daardoor vinden veel mensen het moeilijk te vertellen dat ze hoogsensitief zijn.

Klanten helpen

 • Geef je klant de ruimte om het zelf op te lossen.
  Je wilt zo graag je klant van dienst zijn, dat je je maximaal inzet. Maar daarmee overschaduw je mogelijk ook het probleemoplossend vermogen van je klant. Leun eens achterover. Het geeft jezelf én je klant meer lucht.
 • Een momentopname zegt altijd minder dan een achtergrondverhaal.
  Wees je ervan bewust dat een ingevulde hoogsensitiviteitsanalyse altijd een momentopname is. Door te vragen naar de eerdere ervaringen en gedragingen krijg je een veel completer beeld. Net zoals voor zoveel dingen geldt dat een beeld van dat moment beperkte zeggingskracht heeft (bijvoorbeeld een Cito-toets).
 • Wees een voorbeeld in zelf-compassie.
  Zit er een calvinist in jou? Gun je jezelf weinig plezier als er nog van alles ‘moet’? Uit onderzoek blijkt dat zelfcompassie je gelukkiger, veerkrachtiger en minder gestresst maakt. Ook voor je klanten vaak belangrijke doelen. Wees dus net zo aardig voor jezelf als je voor anderen bent, en wees daarmee een voorbeeld voor je klanten.
 • Perfectionisme brengt je ver.
  Perfectionisme in de vorm van ‘Healthy Striving’ kan je helpen jouw doelen te realiseren. Waak er echter voor dat je doorschiet in de negatieve kanten van perfectionisme (uitstelgedrag, opgejaagd voelen, schaamte etc.).
 • Zoek naar jouw unieke gave.
  Doen waar je goed in bent, is vaak het advies. Maar doen waar je uniek in bent, geeft nog veel meer voldoening en impact. Gun jezelf de tijd (en de fouten) om te zoeken naar dat unieke talent.

 

 • Gelukkig Hoogsensitief.
  Ik ben gelukkig Hoogsensitief. Ik ben blij met deze eigenschap en dat gevoel gun ik iedereen. Daarom hoop ik dat je samen met mij (wetenschappelijke) kennis over Hoogsensitiviteit en de werking van het HSP brein wilt verspreiden. Zodat de eigenschap in al zijn verscheidenheid beter wordt begrepen en begeleid.

 

Alle 15 video’s zijn te vinden op mijn YouTube-kanaal.  Daar vind je ook een korte video van mijn ontmoeting met dr. Elaine Aron. Ik hoop dat de samenvattingen van alle presentaties, workshops en inzichten die ik in de video’s heb verwerkt, jou ook inspireren in het verder ontwikkelen van jezelf en je praktijk.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest