5 redenen waarom HSP van rustige sporten houden
Als hoogsensitief persoon merk je veel op en verwerk je dat diepgaand. Gewone situaties kunnen daardoor overweldigend voor je zijn. Dat geldt ook voor sporten. Uit onderzoek blijkt dan ook dat HSP minder vaak bewegen dan niet-HSP. Dat is problematisch omdat regelmatig bewegen belangrijk is voor je gezondheid. Zowel je fysieke als je psychische gezondheid.
- Geluid
Een reden waarom HSP sporten niet prettig vinden is dat het vaak gepaard met hard geluid. In menig sportschool staat de muziek hard. Ook in groepslessen voert de muziek de boventoon. Als je gevoelig bent voor geluid, kan dat overprikkelend zijn. Daarnaast zijn er de geluiden van mede-sporters die je wellicht storen. Die kreunen en zuchten die anderen misschien niet eens opmerken, kunnen jou mateloos irriteren.
- Emoties
Hoogsensitieve mensen voelen de emoties van anderen aan. Ook als ze daar niet bewust moeite voor doen. De gevoelens van je teamgenoten kunnen daardoor impact op je hebben. Of na een spinning-les voel je de rest van de dag nog de emoties van de persoon naast je. Dit leidt ertoe dat veel HSP teamsporten mijden.
- Aanraken
Naast het gehoor is ook de tast een zeer gevoelig zintuig bij HSP. Bij veel teamsporten is lichamelijk contact inbegrepen. Als je huid gevoelig is, kunnen die aanrakingen overprikkelend zijn. Je merkt wellicht dat je minder fanatiek wordt, omdat je die lichamelijke aanraking wilt vermijden. Ook heb je waarschijnlijk langer last van pijntjes door schrammen en blauwe plekken door je gevoelige zenuwstelsel.
- Interoceptieve signalen
Alle signalen vanuit je lichaam, zoals je hartslag of je hongergevoel, worden interoceptieve signalen genoemd. Er zijn aanwijzingen dat HSP die sterker voelen. Mogelijk zijn sporten waarbij de hartslag sterk toeneemt daardoor te overweldigend voor HSP. Je voelt hoe hard je hart moet werken en denkt daar wellicht te veel over na (diep nadenken is zo’n beetje de standaard voor HSP). Die hoge hartslag is daardoor beangstigend of overprikkelend voor je.
- Psychologische druk
Daarnaast is bekend dat HSP het graag goed willen doen. Ze hebben veel oog voor de harmonie in een groep. Bij teamsporten voelen ze daardoor wellicht meer druk om goed te presteren. Daardoor voelt het sporten niet meer zo ontspannen. Ook naderhand blijven ze nog piekeren over of ze het wel goed genoeg hebben gedaan.
Bewegen
Tegelijkertijd is bewegen voor HSP misschien wel belangrijker dan voor niet-HSP. Hoogsensitieve mensen zijn namelijk gevoeliger voor stress. Door hun manier van de wereld ervaren en overdenken stijgen de stresshormonen sneller. Sport helpt die te verminderen. Daarnaast ervaren HSP vaker psychische klachten. Sporten helpt ook die te verminderen. Welke sporten zijn wel prettig voor HSP?
Tips voor sporten
Kies vooral waar je plezier aan beleeft. Hoe leuker je iets vindt, hoe minder moeite het kost om het vol te houden. Als je de bovenstaande punten herkent, kies dan een sport waarbij je weinig fysiek contact met anderen hebt en met een lagere intensiteit. Bijvoorbeeld:
- Kies voor de rustige variant. Uit onderzoek blijkt dat HSP veel baat hebben bij deze sport in het verminderen van psychische klachten.
- Elke dag een half uurtje lopen, doet al ontzettend veel voor je gezondheid. Het is laag-intensief, je kunt het doen waar en wanneer je wilt en op de manier die bij jou past.
- Een beetje intensiever dan wandelen, maar niet zo intensief als hardlopen. Misschien is dit de activiteit die het beste bij jou past.
- Lekker buiten. Zelf je tempo bepalen.
- Een sport zoals tafeltennis speel je wel met anderen, zonder dat er fysiek contact is en zonder dat je veel moet rennen.
- Dit voldoet ook aan veel van de eisen en je combineert het met genieten van (hopelijk niet te luide) muziek. Ook een perfecte manier om thuis te doen en je emoties te laten gaan.
Welke sport is voor jou ideaal?