In een eerder blog heb ik uitgelegd waar HSP’ers tegenaan kunnen lopen in hun relatie. Als korte samenvatting zijn de problemen die HSP’ers kunnen ervaren in de liefde de volgende:

  • Te hoge verwachtingen van de ander.
  • Hoge kieskeurigheid.
  • Je bent snel overprikkeld. Zeker in de eerste verliefdheidsperiode is dit lastig, wanneer jou nieuwe liefde gezellig met jou naar een café of discotheek wil.
  • Conflicten vermijden, waardoor je jezelf aanpast aan de ander.
  • Afhankelijk van je opvoeding kan je last hebben van bindingsangst.

 

Nu de dagen weer korter worden en het weer kouder, zitten we meer binnen. En hebben dus ook meer kans op irritaties. In dit blog daarom tips om je relatie ook in de wintermaanden warm en liefdevol te houden.

Tips
Hieronder zijn tips beschreven hoe je als HSP (en niet-HSP) je relatie goed en gezond kunt houden.

1. Communicatie. Een goede relatie valt of staat met eerlijke en heldere communicatie. Spreek uit wat je irriteert en wat dat met je doet. Weet van elkaar wat jullie verwachtingen zijn en hoe je dat kunt inpassen in de relatie. Ga er niet van uit dat je partner wel weet wat jij verwacht. Leg je partner uit wat je voelt en wat je bezighoudt, hoe je bepaalde dingen ervaart. Ga er niet vanuit dat de ander ‘het wel snapt’, want dat is niet zo.
Bespreek de plussen en de minnen in de relatie. Blijf geïnteresseerd in elkaars leven. Luister oprecht naar elkaar, dus niet met de televisie op de achtergrond aan of met een mobiel in de hand. Nu kan communicatie voor sommige HSP moeilijk zijn op de momenten dat zij overprikkeld zijn. Bespreek dus ook hoe jouw systeem werkt. Op het moment dat je overdonderd wordt door emoties, kan het moeilijker voor je zijn om je goed uit te drukken in woorden. Door dit op een rustig moment te delen, wordt het makkelijker om met conflictsituaties om te gaan. Dan kan je partner meer begrip tonen als jij naar de juiste woorden moet zoeken.

2. Ken elkaar. Ken elkaars sterke en zwakke punten. Je kunt iemand niet veranderen, je kunt wel leren hoe hiermee om te gaan. Iedereen heeft zijn eigen zwakke punten. Door deze ook te (h)erkennen, leef je in een reële wereld. Veroordeel elkaar niet om jullie verschillen. Accepteer en respecteer dat jullie op bepaalde vlakken van elkaar verschillen. Zoek naar mogelijkheden om elkaar op deze vlakken aan te vullen.

3. Gun het jezelf. Gun jezelf  een fijne relatie. Een relatie waarin jij je prettig voelt. Hou genoeg van jezelf, zodat je relatie ook een aanvulling is en niet een opvulling. Gun jezelf een relatie waarin je elkaar respecteert en gelijkwaardig bent aan elkaar. Blijft niet hangen in een relatie die niet gezond voor je is. Durf de liefde toe te laten in je leven.
Sommige HSP zijn snel verliefd omdat ze zich op `n zeker moment geliefd voelen. De verliefdheid werkt dan als een tijdelijke boost op hun zelfvertrouwen. Zodra de eerste vlinders minder worden, komt dat gevoel van leegte weer terug, want hun partner voldoet dan niet aan de verwachting en kan dit ook niet waarmaken. Belangrijk is dus dat je van jezelf houdt.

4. Ga conflicten niet uit de weg. Ik weet dat het soms ontzettend moeilijk is, want je wil geen zeur zijn of je wilt het zo graag leuk hebben met elkaar. Het is belangrijk om de zaken waar je tegen aan loopt op tijd uit te spreken, voordat de emmer overloopt. Op het moment dat de emmer overloopt, ben je waarschijnlijk overprikkelt, worden er oude koeien uit de sloot gehaald en is het heel moeilijk om op een verhelderende manier met elkaar te communiceren. Probeer geen verwijten uit te spreken, maar leg uit wat ‘het probleem’ met jou doet.

Geef bijtijds aan wanneer je overprikkelt of vermoeid bent. Het is niet verstandig om op zo`n moment een moeilijk gesprek aan te gaan. Luister tijdens conflicten goed naar elkaar. Voel je niet meteen aangevallen, maar luister goed naar wat de ander zegt en bedenk hier gezamenlijk een oplossing voor.

5. Blijf investeren in elkaar. Weet van elkaar wat jullie bezig houdt, deel jullie dromen. Neem elkaar niet voor lief, ook niet na 10, 20 of 30 jaar relatie. Plan quality time samen. Laat je partner zien en voelen waarom je zijn of haar aanwezigheid waardeert. Blijf elkaar complimenten geven, zodat je relatie geen gewoonte wordt. Het sluipt er zo ongemerkt in dat je langs elkaar heen gaat leven, want je ‘moet’ al zoveel tegenwoordig. Je hebt je werk, misschien kinderen, het huishouden en sociale contacten. Dan is investeren in je relatie iets wat misschien onderaan het lijstje belandt, omdat die relatie toch wel goed zit, denk je. Het gevaar hiervan kan zijn, dat jullie stilletjes aan steeds meer een eigen weg gaan bewandelen totdat het punt komt dat jullie beseffen dat er niets meer wordt gedeeld.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest