Hoe overleeft jouw hoogsensitieve kind de eerste schooldag na een vakantie?

De zomervakantie duurt nog heel eventjes. Ik weet eigenlijk al wat er dan gaat gebeuren. Als ouder voel je dat meestal wel goed aan. Zo enkele dagen voor de 1e schooldag beginnen beide kinderen zich een beetje druk te maken. “Hoeveel nachtjes hebben we nog vakantie?” “Ik heb er écht géén zin in mam!”

En dan op zondagavond: “Ma-ham, ik kan écht niet slapen!

Oké, ze zijn zich beiden al bewust van de aankomende verandering.

Schakelen

Schakelen van de ene setting naar de andere: Dat vinden mijn HSK’s erg lastig. Ik denk terug aan twee dagen geleden. We kwamen weer thuis van vakantie. Van een andere omgeving in een andere setting, een ander bed, andere spullen, naar ons eigen (t)huis. Daar waar alles eigen is en waar de bekende regels gelden. Daar waar de fijne vriendjes weer heel dichtbij zijn. Eén van de kinderen keek echt heel blij toen we naar huis reden. Eenmaal thuis aangekomen is hij zowel blij als niet blij. Hij liep rond en wist eigenlijk niet waar te beginnen. Want, schakelen blijkt moeilijk.

Zoeken naar houvast

Je hoogsensitieve kind zoekt dan meer dan gewoonlijk naar houvast. De een keert in zichzelf en de ander keert op deze momenten met zijn kont tegen de krib. Juist bij jou als ouder komt dit tot uiting, je bent tenslotte zijn of haar veilige haven. Herkenbaar? Lees dan vooral verder. Door vallen en opstaan hebben we hier geleerd om dit soort momenten fijner te doorlopen. Hieronder deel ik de belangrijkste tips om de school- en werkweek na de vakantie voor het hele gezin fijn te laten starten.

5 tips

Hoe zorg je samen met jouw HSK voor een fijne overgang? Ik geef je 5 tips:

  1. Pik vroege signalen op en anticipeer hierop

Ik weet dat ik signalen heb gemist als ik ’s avonds laat op de rand van het bed zit bij een kind dat klaarwakker is. Dan ben ik zelf vooral met andere zaken bezig geweest en zag ik de vroege signalen niet. Ik mistte bijvoorbeeld als signaal: Nagels bijten, tegen me aan hangen, onrustig zijn of het opeens ‘dwars’ reageren op de normale gang van zaken. Ik ben zelf namelijk druk met het voorbereiden van mijn (1e) werkdag, de laatste strijk aan het wegwerken en het huis op orde krijgen. Tja, niet gek dat ik de signalen dan (onbewust) mis.

Zie jij ze (wel)? Benoem dan wat je ziet bij je kind: “Ik zie je nagels bijten…” en vind de rust om naar je kind te kijken en luisteren. Vraag vervolgens wat er aan de hand is. Luister naar de zorgen van jouw HSK.

  1. Zorg voor duidelijkheid

’s-Morgens direct gemopper over de kleding die mijn dochter ab-so-luut niet wil aantrekken. Hmm, niet de fijnste manier om de dag te starten. Hoe wel?

Kondig de verandering van de ene situatie (vakantie) naar de andere situatie aan (school). Dit kan door gebruik van een aftelkalender, en/of door de dag die komen gaat vóóraf door te spreken. Neem de schoolplanning nog even door op bijzonderheden of check dit bij de juf. Dit is vaak heel wat na de vakantie, denk aan het delen van de vakantieverhalen, het zingen in de hal, een ander plekje/bureau in de klas, de luizencontrole én een nieuwe (!) juf of meester die er weer vol tegenaan wil gaan met rekenen en taal. Vertel tegen je kind wat je weet. Wees hierbij tegelijk duidelijk over het gedrag dat je van je kind verwacht.

  1. Neem voldoende tijd

Neem ruim de tijd om zondagavond met je kind de dag voor te bereiden en breng je kind op het gemak naar bed. Laat je kind bijvoorbeeld een lekker warm bad nemen. Zorg eerder op de avond dat de (gym)spullen voor school gepakt zijn, het tussendoortje en drinken klaarligt en de kleding uitgezocht is. Zo geef je jouw HSK rust en voorkom je dat dit ’s morgens een heikel punt wordt.

  1. Zorg voor nabijheid

Blijf in de buurt als je kind naar school gaat (en als het lukt ook als hij of zij uit school komt). Wandel mee naar school; maak even een praatje met de juf of meester en geef aan hoe de ochtend tot zover is verlopen. Hierop kan de juf/meester dan aansluiten.

  1. Vraag aan je kind wat hem/haar kan helpen

Benoem wat je eerder hebt gezien bij jouw HSK. Vraag vervolgens aan je HSK wat kan helpen (doe dit vóór de zondagavond) en geef hierbij aan wat wel en wat niet kan. Een van onze kinderen vindt het bijvoorbeeld fijn om een klein knuffeltje mee te nemen naar school. Prima als dit nou net dit verschil maakt! 

 

Fluitend naar school

Ook met deze 5 sleutels blijft het voor ons altijd even wat extra scherpte vragen rond zo’n overgangsmoment. Schakelen blijft misschien lastig, maar de structuur van school voelt gelukkig ook snel weer vertrouwd. Wat heerlijk is het toch als je jouw kind hierin goed kunt ondersteunen. Dan kan ook jouw HSK fluitend naar school en zowel de avond vóór de 1e schooldag als de avond erna fijn in slaap vallen!

FOTO’S: Joyce Boer©. Ander gebruik niet toegestaan.

Joyce Boer (1982) is organisatieadviseur en bovenal moeder van twee hoogsensitieve kinderen (2007 en 2009). Zij deelt haar ervaringen als moeder via blogs om de mooie, maar ook de soms lastige kanten van hoogsensitiviteit bespreekbaar te maken. Door eigen ervaringen en zienswijzen te delen hoopt zij bij te dragen aan erkenning en herkenning bij andere ouders van hoogsensitieve kinderen.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest