Vermoed je dat jouw kleuter hoogsensitief is? Dan herken je vast deze kenmerken:

 

  1. Ze merken veel op

 

Hoogsensitieve mensen merken veel prikkels op uit hun omgeving en verwerken die diepgaand. Het kan gaan om zintuigelijke prikkels, zoals geluiden, licht, smaken of geuren sterk waarnemen. Voor hoogsensitieve kleuters kan daarom een drukke klas te intensief zijn, is onbekend eten eng en willen ze buiten een zonnebril op. Dat is ook de reden dat het zand dat aan hun handen blijft zitten na het spelen in de zandbak, hen irriteert. Of bijvoorbeeld labeltjes in de kleding.

 

  1. Ze raken snel overprikkeld

Heeft jouw kleuter regelmatig een woedeaanval of een huilbui? Dat komt doordat ze die prikkels opmerken en hun brein die informatie ook nog eens diepgaand verwerkt. Dat kost zoveel energie, dat het opeens te veel kan zijn. En dan komt de uitbarsting.

 

  1. Emoties raken hen diep

Hoogsensitieve kleuters voelen emoties van anderen goed aan. Ze merken het als jij niet goed in je vel zit, of als hun vriendje verdriet heeft. Die emoties hebben effect op henzelf. Ze huilen mee, zijn extra lief of worden juist opstandig. Problemen in de wereld raken hen sterker dan de gemiddelde kleuter. Je helpt hen door praten over emoties normaal te maken.

 

  1. Ze hebben tijd nodig

Als je een hoogsensitieve kleuter een vraag stelt, komt er niet direct antwoord. Hun brein is nog bezig alle verbanden te leggen. Daarom is kiezen uit een veelheid aan opties ook lastig voor ze. Beter is twee of drie keuzes te geven. Ook bij het afscheid nemen op school merk je dat een hoogsensitieve kleuter tijd nodig heeft. Ze willen eerst de situatie aankijken, voordat ze meespelen. Geef hen die tijd.

 

  1. Ze willen het goed doen

Een kenmerk van hoogsensitiviteit is de sterke gerichtheid op de verwachtingen en belangen van anderen. Eenvoudig gezegd: hoogsensitieve kleuters willen het goed doen. Ze doen hun best jou of de leerkracht blij te maken. Bijvoorbeeld door die puzzel meteen goed te doen. Daardoor kan soms ook faalangst ontstaan.

 

  1. Ze zijn wijs

Verrassende uitspraken en wijze inzichten. Hoogsensitieve kleuters merken zoveel op uit hun omgeving en hun brein verwerkt dat zo diepgaand dat hun inzichten jou als ouder kunnen verrassen. Dit creatief denken is een fantastisch talent van hoogsensitieve kinderen. Geef ze de ruimte dat verder te ontwikkelen.

 

Hoogsensitieve kleuters

Hoogsensitieve kleuters beleven de wereld dus intenser dan de gemiddelde kleuter. Hun omgeving heeft zoveel impact op hen, dat het soms allemaal wat te veel wordt. Maar als ze goed in hun vel zitten zijn het hele zorgzame, attente, creatieve en wijze kinderen die enorm kunnen genieten van de mooie dingen in het leven.

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit en auteur van 5 boeken over dit onderwerp. Ze ontwikkelde de BABA-methode voor ouders. Meer over deze methode in het boek “Hoogsensitieve kinderen” en de online-training “Begrijp & Begeleid je hoogsensitieve kind”. In deze populaire training krijgen ouders alle inzichten die ze nodig hebben om hun kind de begeleiding te geven die het nodig heeft.

 

 

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest