Kinderen op de basisschool gaan vanaf 11 mei weer naar school. Eindelijk weer normaal is zeker niet van toepassing. De kinderen gaan nog niet alle dagen, de lokalen zijn misschien veranderd en er zullen andere regels gelden.
Bereid je kind voor op de nieuwe situatie
Door verandering zijn hoogsensitieve kinderen vaak een tijdje van slag. Ze moeten zich weer instellen op de nieuwe situatie. Dat merk je al als er een schoolvakantie is. In de afgelopen periode zijn er veel veranderingen geweest. Mogelijk is je kind daardoor onrustig, meer emotioneel of slaapt het slechter.
Straks komt er weer een verandering bij. Die bovendien weer nieuwe regels met zich meebrengt. Hoe help je je hoogsensitieve kind bij die overgang?
-
Verken de (route naar) school
Zeker voor jonge kinderen is het fijn als ze van te voren al weer eens de route naar school gelopen of gefietst hebben. Ze zien de school dan weer en ook alvast de veranderingen die er misschien aan de buitenkant te zien zijn. Je kunt dan ook alvast laten zien waar je afscheid van elkaar neemt als dat veranderd is ten opzichte van voor de thuisblijf-periode.
-
Maak een nieuw weekschema
Voor veel hoogsensitieve kinderen is het prettig om van te voren te weten hoe de week eruit gaat zien. In de nieuwe situatie gaat je kind misschien om de dag naar school of halve dagen. Bespreek dat met je kind, of maak er een handig overzicht van. Geef ook aan wat er gebeurt op de andere dagen. Is de situatie als je kind thuisblijft hetzelfde als dat het nu is? Of gaat het dan anders?
-
Ruimte voor emoties
Het ene kind staat te springen om weer naar school te gaan, het andere kind vond het heerlijk thuis en ziet er juist tegenop. Vaak ervaart een kind echter zowel positieve als negatieve emoties tegelijkertijd. Heel logisch. Geef ruimte om die emoties te uiten. Luister naar beide kanten of laat je kind schrijven of tekenen om zijn emoties te uiten. Lees dit blog voor meer tips. Is je kind erg van slag? Stel dan ook de leerkracht op de hoogte.
-
Stel nieuwe regels
Op school zullen er nieuwe regels gelden. Als je die al kent, is het verstandig die met je kind te bespreken. Maar ook thuis gaan er misschien andere regels gelden. Moet je kind bij thuiskomst direct zijn handen wassen? Mag hij vriendjes thuis uitnodigen? En hoeveel dan? Mag hij bij een ander gaan spelen? En wat voor regels gelden er dan?
-
Behoud de fijne routines
Juist in tijden van onzekerheid en verandering vinden hoogsensitieve kinderen het erg prettig als de vaste routines blijven. Is je kind erg gehecht aan zijn vaste tv uurtje, zijn tablet-tijd of het voorleesmoment? Zorg er dan voor dat die in ieder geval elke dag aan bod komen. Dat geeft je kind rust en daardoor zullen er minder vaak uitbarstingen komen.
-
Wees streng waar het moet, beweeg mee waar het kan
Voor sommige hoogsensitieve kinderen zal de overgang echt heel lastig worden. Sommigen zullen geneigd zijn alles te doen om niet naar school te hoeven. Geef daar niet aan toe. Natuurlijk is het spannend. Maar uitstellen maakt dat niet minder. Bespreek liever hoe je het makkelijker kunt maken voor je kind. Daar mag je optimaal in mee bewegen. Maar blijf op de kernregels streng en consequent. Zeker voor een hoogsensitief kind met een sterke wil.
Op deze manier help je je hoogsensitieve kind de overgang naar al weer een nieuwe situatie gemakkelijker te maken. Mocht de overgang voor jouw kind moeilijk gaan, focus dan vooral op zijn welbevinden (lees ook dit blog).