Voor vrijwel alle HSP is liefde en verbondenheid een heel belangrijke waarde in hun leven. Toch ervaren veel hoogsensitieve mensen relatieproblemen. In dit blog aandacht voor de grootste valkuilen in de liefde.
Hoogsensitieve mensen reageren anders in bepaalde situaties dan andere mensen. Dat heeft te maken met de werking van hun brein. Uit onderzoek blijkt dat bij HSP meer hersengebieden tegelijk actief zijn en vooral gebieden die sterk geactiveerd zijn die te maken hebben met het afstemmen op de ander en rekening houden met de groep. Daardoor stellen HSP de belangen van de ander vaak automatisch boven die van henzelf.
Sterke emoties
Daarnaast blijkt dat HSP emoties veel sterker ervaren. Zij voelen meer angst, verdriet of boosheid. Maar ook meer blijheid en geluk. Die sterke positieve emoties kunnen in een fase van verliefdheid heel fijn zijn. Voor beide partners. Maar na verloop van tijd kunnen een paar valkuilen optreden.
-
Teveel aanpassen aan de ander
Omdat je zo goed aanvoelt wat de ander graag wil en je hem of haar het graag naar de zin wilt maken, ben je als HSP geneigd om je aan te passen aan de wensen en behoeftes van de ander. Dat voelt ook goed. Je merkt hoe fijn het voor de ander is en je wil je partner graag gelukkig maken. Op langere termijn levert het twee problemen op.
-
Je eigen behoeftes negeren
Je vergeet door het aanpassen ten eerste aandacht te besteden aan je eigen behoeftes. Daardoor kan je bijvoorbeeld veel te weinig rust nemen, waardoor je steeds vaker overprikkeld raakt. Of je laat je eigen hobby’s versloffen waardoor je minder nieuwe energie opdoet.
-
Je miskend gaan voelen
Het tweede effect dat veel voorkomt bij hoogsensitieve mensen is dat ze na een periode van aanpassen aan hun partner, zich realiseren dat de relatie onevenwichtig is geworden. Hun partner past zich minder makkelijk aan als de hoogsensitieve partner iets graag wil en heeft minder oog voor de onuitgesproken wensen. Als de hoogsensitieve partner dit ter sprake kan brengen is er niets aan de hand, maar als je in passief verzet gaat kan het wel tot spanning leiden.
-
Passief verzet
Passief verzet wil zeggen dat je niet uitspreekt wat je dwars zit, maar dat je vindt dat de ander dat maar moet begrijpen en tot dat die het door heeft in gedrag en gevoel uitzendt dat je de situatie niet leuk vindt. Dit werkt meestal averechts. De niet-hoogsensitieve partner heeft totaal niet door wat er aan de hand is, maar merkt wel dat de ander minder liefdevol reageert. Het kan aanleiding zijn wat afstand te nemen, wat voor de hoogsensitieve partner olie op het vuur is.
-
Conflicten vermijden
Het zou beter werken als de hoogsensitieve partner zijn of haar frustraties zou uitspreken. Maar veel HSP proberen uit alle macht om conflicten te vermijden. Ze gedijen goed bij harmonie en kunnen die ook bevorderen. Maar als er irritaties zijn ontstaan kan deze kwaliteit echt een grote valkuil worden.
-
Je afsluiten uit bescherming
Tot slot sluiten veel hoogsensitieve mensen zich af van hun gevoelens als ze merken dat hun partner ze niet echt begrijpt. Dat kan zijn na een periode van miskend voelen. Afsluiten van de emoties beschermt dan tegen de teleurstelling. Maar soms sluiten HSP zich ook af omdat de gevoelens van verliefdheid zo heftig zijn dat ze het dagelijks functioneren belemmeren. Afsluiten van die positieve emoties is dan een bescherming voor het overweldigend raken. In beide situaties is het een gemiste kans voor de relatie omdat de ander je nooit echt helemaal leert kennen. En dus ook niet de kans krijgt te gaan houden van de echte jij.
Kwaliteiten
En die echte jij is prachtig. Je hebt enorm veel te bieden als hoogsensitieve partner. Je hebt veel inlevingsvermogen en wil het de ander graag naar de zin maken. Je partner kan dit echt voelen als een warm bad. Een veilig en vertrouwde bubbel van liefde en goede zorgen. Als je vanuit gelijkwaardigheid deze kwaliteiten inbrengt en ook jouw behoeftes goed kunt communiceren, kan je een zeer diepgaande en intense band met je partner ontwikkelen. Vaak geeft dit zo’n veilige basis dat je je ook in staat voelt dingen te ondernemen die je voorheen niet gedaan zou hebben. Een goede relatie kan je daardoor helpen tot je volle potentieel te komen.
Zoveel herkenning hierin!
Vaak voel ik me idd miskend, doordat mn partner idd mijn behoefte aan verbinding niet goed ziet en begrijpt. Ik heb vaak t verlangen dat hij even tijd voor me neemt, me vraagt hoe t met me is, actief quality time met me opzoekt.
Nu lukt t soms wel om dit te bespreken, maar ziet hij niet in waarom en wanneer hij meer initiatief zou moeten/kunnen nemen.
Wat mag ik van mijn partner hierin verlangen? In hoeverre mag ik van hem vragen mij daarin tegemoet te komen, als dat voor hem onnatuurlijk is?
Fijn dat het blog je herkenning biedt, Jacolien. Een belangrijke vraag stel je: wat mag je van je partner verwachten? Ik denk dat elk van de partners zijn (on)hebbelijkheden heeft. Die moet je niet willen veranderen. Maar tegelijkertijd wil je als partners dat het goed met de ander gaat en als je daarvoor iets kunt doen of laten dat de ander gelukkig maakt, waarom zou je dat dan niet doen? Als dit voor jou heel belangrijk is, kan je wellicht samen een manier bedenken die voor hem haalbaar is. In het algemeen werkt het beter om te zeggen: “Voor mij is dit heel prettig, zou je dat voor me kunnen doe?”, ipv verwijten maken omdat de ander niet doet wat jij wilt. Veel succes met het gesprek met elkaar.
Hoi, ik waar ik het allermeeste tegen aan loop is wat hier als laatste genoemd word: me afsluiten voor de gevoelens, en Dan vooral voor de gevoelens van verliefd zijn. Bij mij is dit gevoel zó intens dat het mn dagelijks functioneren belemmerd en ik er ontzettend last van kan hebben en het me uitput. Ik vind het vreselijk, vooral alle momenten dat ik niet fysiek bij diegene Ben. Ik vind het dan zo heftig en niét fijn dat ik het contact volledig met diegene verbreek of dit enorm graag zou willen, puur zodat ik weer rust en controle en balans heb, want het voelt alsof ik anders gewoon helemaal het niet kan hendelen naast nog gewoon al het andere. Heeft iemand misschien tips? Ik weet echt niet zo goed hoe ik er mee om moet gaan.