Wat heeft de ademhaling te maken met overprikkeling?

 

Een belangrijk onderdeel van ontspanning en rust, is een rustige ademhaling. Veel hooggevoelige mensen zijn gewend geraakt aan een hoge ademhaling door spanning, haast, stress, zelfbescherming of niet willen voelen van een emotie. Ze zetten de adem vast of proberen te rationaliseren waardoor de energie te hoog zit in het lichaam en dit ook invloed heeft op de ademhaling.

 

Het zenuwstelsel heeft soms zoveel prikkels te verwerken dat het overprikkeld raakt en niet meer geheel naar behoren functioneert. Hierdoor is het hele zenuwstelsel van slag.

 

Ademhaling en zenuwstelsel

 

Hieronder een klein stukje over wat de ademhaling met het zenuwstelsel te maken heeft:

 

Simpel gezegd is de ademhaling een reflex vanuit het zenuwstelsel waarbij spieren geactiveerd worden, waardoor de longen uitzetten en lucht naar binnen wordt gezogen. Hierbij vindt een stofwisseling plaats waarbij zuurstofarm bloed wordt voorzien van zuurstof, wat vervolgens naar de rest van het lichaam wordt gebracht.

 

Een overprikkeld zenuwstelsel kan dus ook invloed hebben op de ademhaling. Bij een rustige ademhaling kalmeert het zenuwstelsel waardoor er rust in lichaam en geest komt. Maar als je een te snelle of te hoge ademhaling hebt, kan het ervoor zorgen dat het stress systeem nog harder gaat werken en het zenuwstelsel nog meer prikkels en stress moet verwerken.

 

Een gezonde en rustige ademhaling is dus erg belangrijk als je tot rust wilt komen. En vooral voor hooggevoelige mensen een must aangezien hun zenuwstelsel eerder overprikkeld kan raken.

Oorzaken te snelle ademhaling

 

Oorzaken van een te snelle ademhaling:

 • Stress, spanning en angst
 • Teveel of te snel eten
 • Overdreven sporten waardoor je buiten adem raakt
 • Overgewicht
 • Schrikreactie
 • Teveel door de mond ademen i.p.v. neus
 • Hyperventilatie
 • Ziekte, bijvoorbeeld astma of COPD

 

Tips voor rustige ademhaling

 

Een aantal tips voor een rustige ademhaling:

 • Probeer te ontspannen en volg je ademhaling. Probeer niks te veranderen, alleen maar te observeren. Volg je adem die naar binnen en weer naar buiten stroomt. Ga mee in de beweging van je adem, dit kalmeert automatisch je zenuwstelsel.
 • Druk met één vinger op je rechter neusgat en adem rustig in en uit door je linker neusgat, dit kalmeert je ademhaling. Ook om en om werkt, eerst je vinger op je linker neusgat en in en uitademen door je rechter neusgat. Daarna je vinger op je rechterneusgat en tevens in en uitademen. Dit een aantal keer achter elkaar.
 • Adem in door je neus en langzaam uit door je mond. Maak je uitademing iets langer dan je inademing. Zorg ervoor dat je de ademhaling niet hoort als je in en uitademt.
 • Wandelen op een rustig tempo zorgt dat je ademhaling ook rustiger wordt
 • Mediteren zorgt voor ontspanning en daardoor ook voor een rustigere ademhaling.
 • Probeer niet teveel bezig te zijn met de ademhaling. Als je meer gaat letten op je ademhaling kan het ook zijn dat je er teveel mee bezig gaat zijn. Dat je het wilt gaan controleren. Leg er niet teveel focus op maar meer bewustzijn.

 

Marijke Ivangh (1982) is zelf ervaringsdeskundige. Zij woont samen met haar partner in Warmenhuizen en hebben 2 dochters die net als zij, hooggevoelig zijn. Daarnaast schrijft zij artikelen over hooggevoeligheid en onderwerpen die betrekking hebben op het bewustzijn. Dit alles is te vinden op haar eigen website, mijnbijzonderewereld.nl. Ze houdt enorm van wandelen, mediteren en schrijven is haar passie. Zo hoopt ze met haar blogs en artikelen mensen her- en erkenning te geven en mensen te inspireren onder andere op het platform Hoogsensitief.NL.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest