….overal Ja op blijven zeggen!
Beter nog: voor iemand iets gevraagd heeft al zelf aanbieden om de hond uit te laten/die rotklus op kantoor van je collega over te pakken/ op je neefje te passen (waardoor je niet kunt gaan sporten).

Zorgen voor een ander
Want, ja, je voelt zó goed aan wat de ander nodig heeft dat je maar een half woord of een blik nodig hebt om in de houding te springen. Maar waarom eigenlijk? Ik ken het gevoel, het is heerlijk om te zorgen en de behoeften van anderen te vervullen. Zo goed te weten wat een ander nodig heeft mits het niet ten koste gaat van jezelf en je er geen last van hebt of energetisch op leegloopt (of verdrietig wordt omdat andere niet zoveel doen en je weinig terug krijgt).

Als jij de hele dag voor anderen bezig bent waardoor je ’s avonds als een uitgeknepen dweil op de bank ligt is de verhouding een beetje zoek. Het is niet goed voor je dat weet je ook alleen: hoe stop je daar nu mee? Je kunt toch niet botweg ‘nee’ zeggen? Stel je voor dat je collega/zus/buurvrouw boos wordt ? Wat dan? Help, dan heb ik een conflict en ben ik niet aardig!

Van ja naar nee
Van altijd ‘ja’ zeggen naar in een keer ‘nee’ is natuurlijk een hele grote stap.
Wat je wel kan doen is om niet meer ongevraagd en zonder nadenken je hulp aanbieden maar eerst even bij jezelf nagaan of:
1. Je dat wel écht wil
2. Je er zin in hebt
3. En of je er überhaupt tijd voor hebt

Er is nog niks gevraagd dus je kunt ook nog niemand teleurstellen. Je kunt wel jezelf een plezier doen door te beslissen wat jij wilt.
En als het dan wel gevraagd wordt?
Tja, dat wordt gelijk een stuk lastiger, weet ik uit ervaring.

Gouden tip
Zeg niet meteen ‘ja’ maar vraag of je er even over na mag denken en zeg dat je erop terug komt. Zo geef je jezelf wat ruimte. Je gaat dan even heel goed bij jezelf na of:
1. Je dat wel écht wil
2. Je er zin in hebt
3. En of je er überhaupt tijd voor hebt (en eerlijk zijn naar jezelf!)

Zo ja: prima en dan heb je wel een bewuste keuze gemaakt en niet uit plichtbesef of omdat je bang bent dat de ander je niet aardig vindt. En zo niet: zeg dan heel rustig: Ik vind het heel jammer maar het komt me niet uit om je ramen te wassen/mee te gaan naar de Toppers/ samen een teckel te gaan kopen. En laat het daar bij. Ga het niet uitleggen want daarmee ontkracht je de hele boel.
Zou jij boos worden of de ander niet aardig vinden als het zo wordt gebracht?

Succes met oefenen!

Anouk Philips is een zeer ervaren coach op het gebied van hoogsensitiviteit en het is haar missie om mensen die hoogsensitief zijn te leren om Gelukkig Hoogsensitief ! te worden. Haar praktijk is gevestigd in Sittard. Zij coacht ook via Skype.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest