Corona

De uitbraak van het Corona-virus heeft de afgelopen maanden impact gehad op ieders leven. Natuurlijk voor degenen die ziek zijn geworden en nabestaanden van mensen die aan het virus zijn overleden. Die hebben angstige en emotioneel zware maanden gehad. Maar ook als je niet direct door het virus bent getroffen, heeft het een impact gehad op je leven door alle maatregelen die genomen zijn.

Hoogsensitief

Iedereen heeft de gevolgen ondervonden en zal die mogelijk ook de komende tijd nog ondervinden. Hoogsensitieve mensen zijn hier niet uniek in, maar een aantal kenmerken van hun karakter maken dat deze periode voor hen mogelijk zwaarder of juist makkelijker was.

Moeilijke tijd

Zwaarder omdat veranderingen voor veel HSP moeilijk zijn, zij situaties intenser beleven en zich meer zorgen maken over de toekomst. Ook kan het voor HSP in gezinnen moeilijker zijn tijd voor zichzelf te nemen, terwijl die voor hen zo belangrijk is.

Minder verplichtingen

Aan de andere kant hadden sommige HSP een rustiger weekritme, waar ze van genoten. Ze hadden geen reistijd meer, geen sport- of hobby-clubjes, geen feestjes of andere sociale verplichtingen. Daardoor veel minder stress, gevlieg en piekeren over vervelende sociale situaties.

De afgelopen maanden zijn op Hoogsensitief.NL verschillende blogs verschenen over deze onderwerpen.

Piekeren

Over piekeren naar aanleiding van de Corona-crisis kun je meer lezen in:

Een miljoen gedachten – Karin Rutjes

HSP Piekergedachten tijdens Corona – Esther Bergsma

Corona hersenspinsels van een HSP moeder en ondernemer – Karin Rutjes

Persoonlijke ervaringen

We vroegen HSP hun persoonlijke verhaal in te sturen: hoe heb jij de afgelopen maanden ervaren?

Selma (33) schreef dat ze bewuster is gaan leven.

Marcha (29) ontdekte dat ze hoogsensitief is.

Mariska’s (31) relatie ging uit, maar ze kwam tot een nieuw bedrijfsidee.

Vivian (51) ervoer door te genieten van kleine dingen veel meer rust en ontspanning.

Emiel (70) reisde naar zijn vriendin in Engeland en ontdekte daar dat klussen in de tuin ook zijn charme heeft.

Anne- Marie (moeder van 3) ervoer zowel de positieve als negatieve kanten van het hele gezin in lock-down hebben.

Renate (38) deelt ook haar ervaringen als moeder tijdens de corona-periode.

School

De blogs van Karin, Anne-Marie en Renate laten zien dat voor hoogsensitieve kinderen de periode van thuisonderwijs, half thuis/school en daarna weer volledig naar school ook veel impact heeft gehad. In een onderzoek onder ruim 400 hoogsensitieve kinderen bleek dat een belangrijke les is dat zij veel meer rust nodig hebben gedurende de schoolweek. Lees alle resultaten over concentratie, schoolvrienden en schoolrooster in dit blog over het onderzoek.

Tips

In de loop van de maanden hebben we ook tips over verschillende onderwerpen gegeven om deze onzekere periode goed door te komen.

7 tips voor onzekere tijden

Tips voor ontspanning in moeilijke tijden

Hoe blijf je productief: 10 tips

Een vaste routine geeft houvast

5 manieren om je kind nu te helpen

 

Toekomst

Wat de toekomst brengt weet niemand. Het zal op korte termijn niet hetzelfde zijn als voor de uitbraak van het virus. Dat vergt aanpassingsvermogen, nieuwe normen, en herziene doelen. Hoe is de afgelopen periode voor jou geweest en hoe kijk je naar het komende jaar? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en plannen.

 

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest