De laatste tijd hoor en lees je steeds meer over de bore-out. De bore-out lijkt qua symptomen veel op de burn-out alleen heeft het een andere oorzaak. Bij een burn-out heb je te maken met overbelasting en bij een bore-out met structurele onderbelasting. Het is langer bekend dat hoogsensitieve personen gevoeliger zijn voor een burn-out, maar geldt dat ook voor een bore- out?

Wat zoekt een hsp in werk?

Een hsp zoekt zingeving en bezieling in werk. Een hsp werkt graag met mensen of wil iets voor anderen kunnen betekenen. Voor een hsp is het belangrijk dat er gewerkt kan worden in eigen tempo en dat er regie is over de eigen agenda. Daarnaast wil een hsp voldoende uitdaging en afwisseling in werkzaamheden. Repetitief werk doen zonder bezieling en zingeving pas niet bij een hsp. Ook is een goede werkomgeving en een goede werksfeer belangrijk. Dit omdat een hsp makkelijk overprikkelt raakt en snel stemmingen van andere mensen overneemt.

Wat gebeurt er wanneer er niet aan deze voorwaarden wordt voldaan?

Wanneer een hsp zingeving en bezieling mist en structureel onderbelast wordt ligt een bore-out op de loer. Een hsp raakt gemakkelijk gedemotiveerd met alle gevolgen van dien. Door verveling neemt de productiviteit af. De hsp heeft minder zin om taken op te pakken, gaat het afhandelen van taken uitstellen, presteert slechter en voelt zich minder betrokken. Hierdoor ontstaat een schuldgevoel omdat de hsp heel goed weet wanneer er ondermaats gepresteerd wordt. De hsp is immers perfectionistisch van aard en wil het graag ‘’goed’’ doen.

Hierdoor gaat de hsp met een onbevredigd gevoel naar huis. Waar doe ik het voor? De zinloosheid van het werk slaat toe. De hsp voelt zich futloos, moedeloos en vermoeid. Niet omdat het zo`n zinvolle, uitdagende baan is, maar gewoon omdat de hsp structureel onderbelast wordt en zich verveeld.

Hoe herken je een bore-out?

Een bore-out herken je doordat je je verveelt op je werk. De tijd trekt langzaam voorbij en je kunt niet wachten totdat je weer naar huis kan of je kan richten op iets waar je wel energie van krijgt. Het hoeft niet zo te zijn dat er te weinig werk is. Verveling ontstaat omdat je werkt onder je niveau, je de hele dag hetzelfde doet en je weinig affiniteit hebt met je werkzaamheden. Door de structurele onderbelasting en de verveling voel je je lichamelijk- en geestelijk vermoeid. Je kunt je geïrriteerd en prikkelbaar voelen, je voelt je lamgeslagen of juist erg emotioneel omdat de functie die je vaak zo`n 40 uur per week uitvoert zo saai is.

Je hebt een bore-out, wat nu?

Voor ieder mens en zeker voor een hsp is het belangrijk om na te denken over wat je ‘’echt’’ zou willen doen. Waar krijg je positieve energie van? Waar raak jij gemotiveerd van? Waar wil jij je stempel op drukken? Welke waarden vind jij belangrijk in je werk? Waar ben je goed in en wat heb je nodig om dat te bereiken? Ga na of dit in je huidige functie aanwezig is, en of je dit kunt toepassen door bijvoorbeeld werktaken uit te breiden. Wees assertief en ga ik gesprek met je leidinggevende. Assertiviteit kan moeilijk zijn voor een hsp maar is essentieel voor verandering.

Kom je erachter dat er in je huidige functie geen mogelijkheden zijn voor verbetering dan is het zaak om in actie te komen en actief op zoek te gaan naar een andere functie. Je kunt gaan solliciteren, je laten omscholen, cursussen volgen of voor jezelf beginnen. Kom je er zelf niet uit dan kun je hulp vragen van bijvoorbeeld een coach die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit.

Linda Ronde (1986).  Blogger & Lifecoach bij NewVision Coach in Groningen. Positieve energie krijg ik van het schrijven van blogs waarmee ik andere mensen informeer en hopelijk ook inspireer. Kijk ook eens op mijn website https://newvisioncoach.nl/.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest