Door: Sannie Alblas-Smit
Wat is een burn-out eigenlijk precies? In de online encyclopedie staat deze definitie: ‘Burn-out is een specifieke stressreactie of toestand van overspannenheid die voornamelijk voorkomt bij mensen in sociale of contactuele beroepen zoals het welzijnswerk, de gezondheidszorg, het onderwijs. Werkende vrouwen en managers hebben er vaker last van dan anderen.’
Persoonlijk vind ik dat een vrij simplistische definitie, dus hierbij een meer uitgebreide: ‘Burn-out is een uitputtingsreactie van het lichaam en geest door langdurige roofbouw op het lichaam’. Deze roofbouw heeft vaak al maanden (minimaal 6 maanden) of jarenlang plaatsgevonden. Een burn-out ontstaat als mensen alle waarschuwingssignalen negeren en ondanks alles doorgaan. Vaak beseffen mensen namelijk heel goed dat ze al tijden over hun eigen grenzen heen gaan. Ze negeren de stem in hun hoofd die schreeuwt: “Stop!”. Of ze negeren alle lichamelijke ongemakken, zoals hoofdpijn, buikpijn, stramme spieren of vermoeidheid.
Logische reactie
Het is vaak een combinatie van privé, werk en de persoonlijkheid. Een burn-out is eigenlijk een logische en dus een normale reactie op veel te grote belasting en stress. Bij een burn-out is iemand op, je hormoonsysteem is van slag. Je bent moe en hebt geen kracht meer om iets te doen. Geen kracht om te genieten, om uit bed te komen, voor de kinderen te zorgen, niks. Daarbovenop is je zelfbeeld waarschijnlijk nog nooit zo laag geweest.
Volgens Wikipedia zijn er ook bepaalde risicofactoren. ‘Te veel stress op het werk en in de privésituatie zouden oorzaken van burn-out zijn. Een sensitieve persoonlijkheid met bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme zouden risicofactoren zijn.’
Hoogsensitieve werknemer
Voor een werkgever heeft een hoogsensitieve werknemer prachtige eigenschappen. Je bent waarschijnlijk:
- Plichtsgetrouw
- Een harde werker
- Een perfectionist
- Je hebt goed overzicht en snel in het herkennen van patronen
- Je bezit een groot rechtvaardigheidsgevoel
- Je hebt een creatieve brein
- Je neemt werk serieus
- En je hebt oog voor detail
- Je kunt je goed concentreren, als je in balans bent
Dit zijn allemaal mooie eigenschappen, maar ook gevaarlijke eigenschappen. Dit zijn namelijk de perfecte ingrediënten voor een burn-out, overspannenheid of ziekte die zich lichamelijk uit. Het is dus belangrijk deze mooie eigenschappen in balans te hebben.
Waar lopen HSP’ers tegenaan:
- Hoge werkdruk
- Omgang met collega’s
- Werk dat niet bij je past
- Eentonig werk
- Sfeer op werkvloer
- Veel prikkels op werkvloer
- Slechte concentratie (door overprikkeling)
- Moeite met communicatie met klanten, collega’s, leidinggevende
- Doordat je nooit geleerd is te luisteren naar je eigen behoefte, beoefen je nu een functie die eigenlijk door anderen uitgekozen is.
- Over eigen grenzen gaan
Wat is belangrijk voor een HSP en werk?
Het is erg belangrijk dat je positiviteit in je werk ervaart. Een HSP past niet in een functie waarbij hij/zij op de automatische piloot zijn/haar taken uitvoert. Als HSP is het belangrijk dat je werk je voldoening geeft. Veel HSP’ers zijn jarenlang op zoek naar hun passie of roeping. Wanneer je een beroep uitoefent dat je zinvol vindt, zal je hier meer voldoening uithalen. Het is daarom van belang dat je leert te luisteren naar je innerlijke stem.
Verbonden
Maar wat is dat dan, je roeping? Een citaat dat ik uit een boek van Susan Marletta-Hart heb gehaald, vind ik persoonlijk erg mooi beschreven. “Een ware vervulde roeping veroorzaakt een diep besef ertoe te doen, creëert verbondenheid met wie we zijn en met de reden waarom we hier op aarde zijn gekomen “. Met andere woorden, als jij met je roeping bezig bent, ben je verbonden met jezelf, je eigen ik.
Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/burnout
https://nl.wikipedia.org/wiki/Burn-out
Susan Marletta Hart: Leven met hooggevoeligheid
Geweldig herkenbaar