Een hooggevoelig persoon raakt vaak sneller burn-out dan iemand die niet gevoelig is.

Burn-out

Dat komt doordat zij meer prikkels binnen krijgen en moeten verwerken. Ook gaan ze sneller over hun grenzen, vinden ze het moeilijk om bij hun eigen energie te blijven en denken ze diepgaander en meer na over dingen. Daarbij zijn ze sneller geneigd zich zorgen te maken als zij lichamelijke klachten ervaren, waardoor ook de geest wordt overbelast met piekeren over deze klachten. Dit versterkt de stress waardoor meer klachten en meer zorgen ontstaan. Het cirkeltje is rond.

Bore-out

Het kan ook zijn dat je hersenen overactief zijn door te weinig prikkels. Eigenlijk geeft je hoofd zo aan dat je hersenen gestimuleerd willen worden. Als je maar lang genoeg geen prikkels tot je krijgt of geen nieuwe prikkels, zal je in een verveling en sleur terecht komen. Hierdoor kun je meer gaan piekeren en somberder worden. Je hebt uitdaging nodig en zodra je dit jezelf gunt zul je zien dat je hoofd ook minder snel zal zeuren. Door een nieuwe hobby of bezigheid te zoeken, zullen je hersenen weer uitdaging ervaren en zal je minder snel het gevoel hebben dat je overprikkeld raakt van je gedachten, of dat je vast komt te zitten in een vaste dagelijkse routine.

Klachten

Een bore-out kan erg lijken op een burn-out aangezien de klachten overeen komen. Vermoeidheid, stress, spanning, overprikkeling, slaapproblemen en ga zo maar door. Het grootste verschil zit in het feit dat het bij een burn-out niet helpt als je je hersenen probeert te stimuleren met een nieuwe uitdaging en bij een bore-out zal het je juist helpen.

 

Een burn-out is te lang doorgaan met een teveel aan stimulatie.

 

Een bore-out is te lang doorgaan met een tekort aan stimulatie.

 

Het is dus belangrijk om uit te gaan zoeken wat er bij jou aan de hand is als je last hebt van klachten die passen bij beide. Als je weet welke vorm je ervaart kun je jezelf hier ook makkelijker bij helpen. Ga bij een bore-out bijvoorbeeld eens een muziekinstrument bespelen of een cursus volgen die je leuk lijkt. Ga schilderen of kleuren of een ander tijdverdrijf waar je interesse in hebt.

Uitdaging

Als je merkt dat je hier energie van krijgt en je er meer van wilt doen, weet je dat je meer in een bore-out zat dan een burn-out. De diagnose burn-out wordt namelijk makkelijk gegeven als je volledig uitgeblust thuis komt te zitten; je bent zowel fysiek, mentaal als emotioneel uitgeput. Bore-out lijkt nog niet heel bekend bij velen. Terwijl veel mensen die de diagnose burn-out hebben gekregen, eigenlijk een bore-out hebben. Ze gaan na een tijd weer terug in hetzelfde saaie werk dat ze deze bore-out heeft gegeven. Hierdoor krijgen ze een terugval. Ze hebben niet door dat hier juist de sleutel ligt. Ander werk, of een andere invulling van het huidige werk kunnen dan al een verschil maken en zorgen voor een betere stimulatie van de hersenen.

Marijke Ivangh (1982) is zelf ervaringsdeskundige. Zij woont samen met haar partner in Warmenhuizen en hebben 2 dochters die net als zij, hooggevoelig zijn. Daarnaast schrijft zij artikelen over hooggevoeligheid en onderwerpen die betrekking hebben op het bewustzijn. Dit alles is te vinden op haar eigen website, mijnbijzonderewereld.nl. Ze houdt enorm van wandelen, mediteren en schrijven is haar passie. Zo hoopt ze met haar blogs en artikelen mensen her- en erkenning te geven en mensen te inspireren onder andere op het platform Hoogsensitief.NL.

 

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest