Creatief zijn kan op meerdere manieren. Het betekent niet per se dat je een fysieke uiting geeft aan je ideeën, zoals schilderen of beeldhouwen. Je kan ook creatief zijn in denken en oplossingsgericht zijn. Een creatie maken op welk vlak dan ook.

En dat is precies waar hooggevoelige mensen goed in zijn. Ze zien oplossingen waar anderen die niet zien. Ze zijn vaak creatief in doen en denken. Ze denken veel maar ook diepgaand, waardoor ze soms tot uitkomsten komen die een ander niet zou verzinnen. Dit komt omdat hun rechterhersenhelft meer actief is.

Geblokkeerd

Toch voelen veel hooggevoelige mensen zich op creatief vlak geblokkeerd. Teveel ideeën hebben en tot niks komen. Of wel een idee maar teveel beren op de weg zien om het tot stand te brengen.

Hooggevoelige mensen ervaren vaak overprikkeling door het vele nadenken, ook zijn ze gevoelig voor de meningen en verwachtingen van anderen. Dit kan gevolgen hebben voor de creatieve stroom. Ze blokkeren zichzelf omdat er teveel rekening wordt gehouden met de mensen om hen heen. Of ze zijn onzeker en bang dat ze falen of het niet kunnen, al voordat ze het überhaupt geprobeerd hebben.

Iets creëren

Creatief zijn betekent dat je iets creëert. In je hoofd of als uitvoerend plan. Je hoeft dus ook niet altijd kunstenaar te zijn om creatief te zijn. Veel mensen denken dat creatief zijn gelijk staat aan iets maken, maar het is zoveel meer dan dat.

Een voorbeeld: Je wilt van werk naar huis maar bent je regenjas vergeten en het stroomt van de regen. Er liggen wel vuilniszakken op kantoor. Met 2 gaten voor de armen heb jij een aangepast regenjas gemaakt…dat is een creatieve oplossing.

Hoe kan je de creativiteit laten stromen?

  • Ga eens een stuk wandelen of een andere ontspannen activiteit ondernemen. De meeste creatieve ideeën ontstaan vanuit een rustig brein dus dat is stap 1
  • Ga eens na wat je vroeger leuk vond om te doen. Misschien vond je tekenen erg leuk en door dat weer een kans te geven gaat de creativiteit weer stromen.
  • Maak eens een moodboard van alles wat je leuk vind om te doen. Is het schrijven, anderen advies geven, styliste, plannen ontwerpen enz.
  • Vraag eens aan een ander wat zij vinden dat jij goed kan. Wellicht krijg je hierdoor meer idee van waar je talent op creatief gebied ligt.
  • Pak eens een creatief idee op en ga ermee aan de gang. Zo kan je zien of het idee steeds meer vorm krijgt en uiteindelijk tot resultaat leidt.
  • Volg je intuïtie. Je intuïtie geeft goede raad. Soms komt er spontaan een idee op voor een “probleem”.

 

Marijke Ivangh (1982) is zelf ervaringsdeskundige. Zij woont samen met haar partner in Warmenhuizen en hebben 2 dochters die net als zij, hooggevoelig zijn. Daarnaast schrijft zij artikelen over hooggevoeligheid en onderwerpen die betrekking hebben op het bewustzijn. Dit alles is te vinden op haar eigen website, mijnbijzonderewereld.nl. Ze houdt enorm van wandelen, mediteren en schrijven is haar passie. Zo hoopt ze met haar blogs en artikelen mensen her- en erkenning te geven en mensen te inspireren onder andere op het platform Hoogsensitief.NL.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest