Hoogsensitieve mannen

Hoogsensitieve mannen zijn opmerkzaam, bedachtzaam, analytisch, zorgzaam en hebben nog meer van die typische HSP kwaliteiten. Door hun eigenschap kunnen ze het ook moeilijk vinden voor hun eigen belangen op te komen en schamen ze zich soms voor hun emotionele kant.

Weinig mannen praten over hun hoogsensitiviteit en dat is jammer, want daardoor denken velen dat ze de enige zijn die tegen het culturele keurslijf van ideeën over ‘de man’ oplopen.

Eén op de vijf mannen heeft de eigenschap hoogsensitiviteit. Meer openheid helpt HSP mannen het beste uit hun eigenschap te halen. Gelukkig hebben een aantal mannen inspirerende blogs geschreven over hun eigen ervaringen.

 

1. HSP in een hard beroep

Patrick van der Wal schrijft in dit blog hoe hij als ex-onderofficier Koninklijke Marechaussee, veteraan en politieagent (actief) na 45 jaar en een bijna fatale zoektocht naar zijn ‘ik’ erachter kwam dat hij hoogsensitief is. Het bestaan hiervan werd tijdens zijn zware depressie ontkent door de reguliere medische zorg zoals bedrijfsartsen, huisarts, GZ-psychologen en zijn neuroloog. Hij gaf niet op en het werd zijn missie om hoogsensitiviteit bespreekbaar te maken binnen de zogenaamde ‘harde beroepen’ zoals onder andere politie en defensie.

Blog: HSP in een hard beroep

2. Van special-forces militair naar sensitieve coach 

Ook Michiel van der Pols komt uit een zogenoemd hard beroep. Hij is oud-officier van de mariniers, veteraan, voormalig stadsmarinier bij de gemeente Rotterdam en nu doorbraakcoach. In zijn eigen zoektocht kwam Michiel erachter dat hij hoogsensitief is en de gave heeft om de ander heel goed te kunnen lezen. Die gave gebruik hij nu om anderen te helpen de verbinding met zichzelf te herstellen. Daar schreef hij een aantal blogs over. Maar het best gelezen blog gaat over zijn eigen zoektocht en zijn werk als doorbraakcoach.

Blog: Van zwakte naar kracht

 

3. De hoogsensitieve man op reis

Jacko Scholten is opgeleid als chemisch technoloog en heeft gewerkt in de petrochemische industrie, consultancy en bij Defensie. In 2019 ontdekte hij dat hij hoogsensitief is en vanaf dat moment is hij onderweg op een mooie ontdekkingsreis. Van de belevenissen tijdens zijn reis doet hij voor Hoogsensitief.NL verslag in aansprekende blogs. Het meest gelezen blog gaat over gevoelens. Toen hij bij een psycholoog de vraag kreeg te vertellen over zijn gevoelens, was hij echt even van slag. Gevoelens? Wat zijn dat? Lees ook één van Jackos andere blogs uit zijn serie over zijn ontdekkingsreis met de titel De HSM op reis.

Blog: Gevoelens? Wat zijn dat?

4. Terugblik op een hoogsensitief leven

Rob Oele schreef een aantal jaar geleden een serie blogs over zijn hoogsensitiviteit, getiteld Breuklijnen. Met de kennis die hij nu heeft over zijn eigenschap blikt hij terug op belangrijke gebeurtenissen in zijn leven. Hij bespreekt zijn kinderjaren, pubertijd, de eerste werkjaren, zijn huwelijk en ook zijn burn-out. Met dit openhartige blog heeft hij heel wat lezers geraakt.

Blog: Mijn burn-out

5. Na jaren je talent omarmen

Emiel is inmiddels in de zeventig. Hij heeft behoorlijk last gehad van zijn gevoeligheid, maar is het in de loop der jaren echt leren zien als een talent. Hij schreef zijn persoonlijke verhaal voor ons.

Blog: Mijn talent omarmen

6. HSP op het werk

Mark van der Tol richt zich in zijn serie blogs op de meerwaarde van hoogsensitiviteit op het werk. Zijn eerste blog voor Hoogsensitief.NL gaat ook in op zijn eigen ervaringen. Het geeft een beeld van het taboe dat er op de werkplek heerst over gevoeligheid. Zeker even lezen:

Blog: Hoogsensitiviteit versus aanstelleritis

7. Betere opvoeders

Uit de meeste onderzoeken blijken er weinig verschillen te zijn tussen hoogsensitieve mannen en vrouwen. Maar een onderzoek naar opvoedstijl laat een belangrijk voordeel zien van hoogsensitieve vaders. Zij blijken veel meer dan niet-hoogsensitieve vaders zich af te kunnen stemmen op de behoeftes van hun kind. En dat is voor het kind een groot voordeel. Ze verschillen hierin niet van hoogsensitieve moeders. Maar wel op het punt van overprikkeling. De HSP moeders zijn zeer vaak overprikkeld en dat beïnvloedt hun opvoeding. HSP vaders ervaren dit nadeel niet vaker dan de gemiddelde ouder. Zij hebben dus vooral een plus.

Blog: Hoogsensitieve vaders

Voordelen

Hoogsensitief zijn brengt veel voordelen met zich mee. Als je ook als man over deze eigenschap praat, verdwijnt het taboe en wordt het makkelijker om die voordelen te gaan zien en te leren inzetten. Wat zijn jouw ervaringen als hoogsensitieve man?

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest