De dubbelzinnigheid van Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit heeft, zoals dat met alles is in het leven, voor- en nadelen. Wat ik hier zelf zo frappant aan vind, is dat de voordelen heel sterk als nadeel ervaren kunnen worden. Ik geef je een voorbeeld:
Stel je voelt mensen heel goed aan.
Het voordeel is dat je heel snel weet wat iemand nodig heeft en hoe je ze kan helpen. Op persoonlijk vlak is dat heel gunstig voor onze relaties, maar ook op gebied van werk is dit bijzonder interessant. Zo kan je als verkoper heel afgestemd inspelen op de noden van je klant, of in de zorgende sector goed aanvoelen waar je patiënt last van heeft en wat kan helpen.

Valkuilen

Toch is dit één van de grootste valkuilen die ik bij klanten terug zie komen.
Ze zijn zo ontvankelijk voor al de input rondom hun, dat ze er door overweldigd worden. Het kost dan veel energie en ze voelen zich moe. Dan komen ze ’s avonds doodop thuis, ploffen op de bank en hebben het gevoel dat ze niets meer van hun vrije tijd hebben, want ze moeten telkens weer bekomen van al de overprikkeling.
Zonde vind ik dat.

Energie

Toen ik net met mijn coaching opleiding begon, was één van mijn grootste uitdagingen dat ik na een gesprek van 45 minuten totaal uitgeput was. Zeker als ik een druk persoon voor me had zitten. Al snel had ik de conclusie getrokken dat ik niet als coach zou kunnen functioneren, omdat ik HSP ben en het me veel teveel energie zou kosten.
Ben ik even blij dat ik toen geleerd heb hoe ik mijn eigen energieniveau kan beheren en mijn job toch met superveel liefde en plezier dag in, dag uit kan uitvoeren zonder me uitgeblust te voelen, maar juist met een overweldigend gevoel van dankbaarheid en voldoening.
Had ik niet in mezelf geïnvesteerd om me deze technieken eigen te maken, dan zou ik zelfs niet als coach begonnen zijn. Zo vermoeiend vond ik het… Dat terwijl ik nu van ieder gesprek geniet. Na afloop hangt er niets van de ander meer op me en kan ik met evenveel energie weer door naar het volgende gesprek.

Talent achter valkuil

Waar ik vroeger dacht dat ik nergens goed in was, kan ik nu ook heel goed zien hoe mijn talent van het aanvoelen hier absoluut tot zijn recht komt. Feedback die ik geregeld van mijn klanten krijg, is zo bijvoorbeeld: ‘Je kan precies tussen de regels lezen wat ik bedoel en wat ik nodig heb.’
Dat had ik nooit kunnen bereiken als ik niet was gaan dealen met de valkuilen en had geleerd hoe ik bij mezelf kan blijven. Ik gun het jou ook van harte dat je je passie kan leven vanuit je talenten. Dat je gaat zien hoe bijzonder je wel bent en wat voor een meerwaarde jij voor je omgeving kan betekenen.

 

Cathy Spaas (1984) coacht ambitieuze en gedreven HSP die heel bewust kiezen voor een krachtig leven.
Na jaren de rol van slachtoffer gevuld te hebben, nam Cathy 4 jaar geleden haar lot in eigen handen. Ze is gaan leven vanuit de voordelen van haar hoogsensitiviteit, in plaats van geleefd te worden vanuit al de prikkels die ze binnen kreeg. Ze leerde om bijzonder sterk in haar kracht te komen en rust te creëren. Simpelweg door een aantal tools daadwerkelijk toe te passen, is haar leven totaal getransformeerd. Nu is het haar absolute missie om anderen diezelfde ongeremdheid te helpen ontdekken.
Ontdek meer over Cathy en wat ze voor jou zou kunnen betekenen op https://www.cathyspaas.com

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest