Het begrip HSP, Hoog Sensitief Persoon, is inmiddels bij veel mensen bekend. Maar als ik even heel eerlijk ben, lijkt het erop dat er meer HS vrouwen zijn dan HS mannen (HSM). Klopt dat?

Mannen even vaak hoogsensitief

Toen ik in 2019 tijdens het herstel van mijn derde burnout er zelf achter mocht komen dat ik ‘gewoon’ hoogsensitief ben, net als 20% van de rest van de bevolking, vielen er voor mij heel veel zaken op zijn plek. Toen ik mij er meer in ging verdiepen, viel het me al snel op dat veel meer vrouwen zich erover uitlaten dan mannen. Boeken over HSP: meestal geschreven door vrouwen, en dan soms ook nog vóór vrouwen. HSP in sociale media: bijna alleen maar vrouwen. Coaches die zich op HSP richten? Vrouwen. Als je je als man identificeert met kenmerken van hoogsensitiviteit… moet je je dan misschien zorgen gaan maken?

Waar zijn de HSM?

Na mijn eerste golf van opluchting (o, het is eigenlijk niets raars en al helemaal geen afwijking), kwam er bij mij toch de vraag naar boven of ik als hoogsensitieve man dan zo uitzonderlijk ben. Ik stelde deze vraag aan Esther Bergsma en ik ging ook in mijn eigen werkomgeving binnen Defensie op onderzoek uit. Het verrassende, maar ook wel logische antwoord: nee er zijn geen aanwijzingen dat er meer HS vrouwen zijn. Maar blijkbaar is er bij HS mannen iets aan de hand waardoor ze zich nauwelijks laten horen of zien. Toen ik in mijn eigen werkomgeving hier en daar vertelde dat ik HS ben, gebeurde er voor mij iets verrassends. Een aantal mannelijke collega’s vertelde dat ze ook HSM zijn. Het fenomeen was voor mij relatief nieuw, dus ik herkende het niet bij mijn eigen collega’s!

Mannenwereld

Maar er zit natuurlijk meer achter dan alleen mijn eigen ‘blindheid’ destijds. Tijdens vele mooie en openhartige gesprekken die ik inmiddels met mannen binnen en buiten Defensie heb gehad, komt telkens hetzelfde aspect naar boven: in onze maatschappij (lees opvoeding, school, werk) gaan mannelijkheid en sensitiviteit niet goed samen, net als het tonen van emoties en praten over je gevoelens. En in een ‘mannenwereld’ als Defensie is dat nog eens uitvergroot.

Verwachtingen

Maar weet je wat zo grappig is? Wij mannen houden dit zelf in stand! Het kan wel zo zijn dat men vreemd opkijkt als je je als man zogenaamd kwetsbaar opstelt, maar daarmee toon je juist je ware authentieke kracht. En het is dan niet de ‘mannelijke’ kracht die je dan laat zien en die men misschien van jou verwacht, maar daarmee zeker niet minder krachtig! Hoe zat het ook alweer met het voldoen aan verwachtingen van anderen? Juist, het dient je niet en je doet uiteindelijk jezelf heel veel tekort. En hoe vaak blijkt niet dat het je eigen idee van verwachtingen is? Ook juist, je legt het je meestal zelf op. Daarin zijn HS mannen en vrouwen helemaal gelijk!

Jacko Scholten (1973). Getrouwd en vader van 2 zoons. Opgeleid als chemisch technoloog, werkervaring in de petrochemische industrie, consultancy en bij Defensie. In 2019 ontdekte hij dat hij hoogsensitief is en vanaf dat moment is hij onderweg op een mooie ontdekkingsreis. Van de belevenissen tijdens zijn reis doet hij voor Hoogsensitief.NL verslag in aansprekende blogs.

Lees ook: De HSM op reis: …de rivier.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest