Ik voel de behoefte om een blog te schrijven over de kracht van hooggevoeligheid, omdat deze eigenschap vaak gezien wordt als soft en zweverig. Daarnaast lees en hoor ik veel over hooggevoeligheid in relatie tot  klachten en problemen, terwijl het meestal een hele fijne, prachtige karaktereigenschap is. Soms lijkt het alsof mensen zich erachter willen verschuilen. ‘Ik ben hooggevoelig, hou rekening met mij, want ik kan niet zoveel hebben’. We weten dat hooggevoeligheid soms lastig kan zijn, maar wat is dan de kracht van hooggevoeligheid?

 

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven

De enige die rekening met jou hoeft te houden, dat ben jezelf. Natuurlijk is het heel fijn als mensen rekening houden met elkaar, alleen het is niet iets wat je kunt afdwingen. Je kunt daarom maar beter bij jezelf beginnen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen leven, je emoties en je gevoeligheden. Hooggevoelig betekent niet dat je zwak, onzeker, te gevoelig, te emotioneel of altijd lief bent. Het betekent dat je andere mensen heel goed kunt aanvoelen, dat je subtiele signalen in je omgeving kunt oppikken en hier eventueel naar kunt handelen. Het betekent dat je soms meer rust nodig hebt dan minder sensitieve mensen, zodat je prikkels beter kunt verwerken. Het betekent dat je een rijk en intens gevoelsleven hebt, dat je je goed kunt inleven en meer tijd alleen nodig hebt. Als je hooggevoelig bent hou je van eerlijkheid, diepgang, openheid en authenticiteit. Wat mij betreft allemaal fantastische, mooie en krachtige eigenschappen.

Waarom wordt hooggevoeligheid dan vaak als lastig ervaren?

Hooggevoeligheid is een prachtige eigenschap die ongeveer 15 tot 20% van de mensen heeft. Hoe komt het dan toch dat zoveel mensen deze eigenschap meer als last ervaren dan als kracht? Hoe komt het dat ze vaker uitvallen op het werk, een burn-out krijgen of last hebben van sombere gevoelens? Ik denk dat dit komt omdat we kuddedieren zijn. We willen erbij horen en gaan te vaak mee met het overgrote deel van de maatschappij. De maatschappij vindt dat we een actief, succesvol en interessant leven moeten leiden. Ik noem het ook wel “het altijd wat te doen hebben’’ maatschappij. Het “probleem’’ is alleen dat het overgrote deel van de maatschappij niet hooggevoelig is en dus ook minder tijd nodig heeft om prikkels te verwerken. Als hooggevoelige mensen meegaan in de ratrace en niet voldoende tijd nemen om zich op te laden, geven het lichaam en de geest het uiteindelijk gewoon op. Met, alle gevolgen van dien.

Hooggevoeligheid gaan zien als kracht

Elk mens met de eigenschap hooggevoeligheid is anders. Ik geloof dan ook niet in een “one size fits all’’ aanpak. Ondanks mijn eigen struggles, ervaar ik mijn hooggevoeligheid zeker als kracht. Ik vind het belangrijk om goed voor mezelf te zorgen. Dit doe ik door gezond te eten, voldoende te bewegen, te mediteren en voldoende rust te nemen. Ik vind het ontzettend leuk om dingen te ondernemen, maar ik heb er soms gewoonweg geen energie voor, omdat ik een drukke werkweek heb gehad. Ik kies er dan voor om een dagje, alleen thuis te blijven. Dat werkt voor mij. Als je moeite hebt met je hooggevoeligheid is het goed om na te denken over de keuzes die je maakt. Hoe is je leven op dit moment? Hoe voel je je? Bewaak je je eigen grenzen of vind je het moeilijk om “nee’’ te zeggen? Neem je voldoende rust of gun je jezelf geen rust? Eet je gezond? Beweeg je voldoende? Doe je dat wat je echt leuk vindt? Als je helder hebt waar je op dit moment staat in je leven, kun je bewust keuzes maken die je helpen om beter met je hooggevoeligheid om te gaan. Vind je het lastig om je levensstijl aan te passen, dan kan een coach je helpen om positieve verandering aan te brengen in je leven en je hooggevoeligheid te gaan zien als kracht.

 

Linda Ronde (1986).  Blogger & Lifecoach bij NewVision Coach in Groningen. Positieve energie krijg ik van het schrijven van blogs waarmee ik andere mensen informeer en hopelijk ook inspireer. Kijk ook eens op mijn website https://newvisioncoach.nl/.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest