Misschien ken je het wel: dat je een gesprek voert met mensen en ineens denkt ‘er klopt iets niet’. Ik weet nog dat ik een keer in een sollicitatiegesprek zat en aan de binnenkant een hele harde nee voelde, ook al ging het gesprek prima en leek het werk passend en leuk. Tegen mijn gevoel in accepteerde ik de baan, met alle gevolgen van dien. Het bleek op bijna alle vlakken een mismatch en ik ging na elke werkdag volledig overprikkeld en ongelukkig naar huis.

Sferen voelen

Ik ben altijd al iemand geweest die sferen kan ‘voelen’, die aan een blik vaak genoeg heeft om te weten hoe een ander in zijn of haar vel zit. Ik kan veel voorbeelden noemen waarin ik intuïtief iets aanvoelde wat niet overeenkwam met hoe de situatie leek te zijn aan de oppervlakte. Nu zie ik de zegen hiervan in, de ontzettend rijke toegevoegde waarde. Mijn intuïtie leren vertrouwen was nogal een proces. En het liep parallel met het volledig aanvaarden en zelfs koesteren van mijn hooggevoeligheid.

Ingewikkeld

Jarenlang vond ik hoogsensitief zijn ingewikkeld. Het was onhandig op mijn werk en zat me in de weg bij sociale gelegenheden. Ik wilde maar één ding en dat was volop meedoen aan het leven, iets wat zoveel collega’s en vrienden moeiteloos leken te doen. Ik ben jaren achter elkaar zonder veel oog voor de consequenties over mijn grenzen heen gegaan. Overprikkeld zijn werd mijn status quo en iets dat maar opgelost moest worden met af en toe een ontspanningsoefening. Ik wilde waanzinnig graag aardig gevonden worden, succes behalen en erkenning oogsten.

Overprikkeld

Mijn chronische overprikkeldheid leidde tot een lawaaiige bende in mijn hoofd en in mijn lichaam. Stilte aan de binnenkant was onhaalbaar voor me. Ook al was ik in een rustige ruimte, mijn lijf gonsde door en mijn gedachten ratelden verder. In die jaren heb ik het contact met mijn intuïtie behoorlijk verwaarloosd. Soms kon ik nog wel voelen dat er ergens iets niet klopte en dat dingen me teveel werden. Maar ik trok dit alleen maar naar mezelf toe als een vorm van falen, niet als een intuïtieve aanwijzing dat ik op een verkeerd spoor zat.

Burn-out

Ik ken veel hoogsensitieve mensen die een keer burn-out zijn geraakt. Zelf hoor ik ook bij die groep. Hoewel burn-out zijn heftig is en herstel lang kan duren was het voor mij ook een grote kans op vernieuwing. Ik had niks meer om mezelf mee af te leiden, simpelweg omdat ik geen puf meer had om ook maar iets te doen. In het nietsdoen kwam de stilte terug. Mijn razende hoofd kalmeerde langzaam en mijn lichaam leerde weer ontspannen. En in dat proces begon mijn intuïtie weer luider te spreken. Ze vertelde me dat ik mijn oude carrière pad achter me moest laten, dat ik echt mijn grenzen moest gaan leren eren en dat ik hulp mocht zoeken bij mensen die goed bij me pasten.

Sterke intuïtie

Ik denk dat hoogsensitief zijn altijd betekent dat je een ijzersterke intuïtie hebt. Ons lijntje naar binnen is kort en dus is contact met ons onderbuikgevoel snel gelegd. Maar overprikkeling en het willen weg stoppen van je hooggevoeligheid zetten dit lijntje onder spanning. Je kunt niet je sensitiviteit willen wegstoppen en wel je intuïtie willen horen. Wat mij betreft is sensitief zijn en intuïtief zijn een package deal. Dus als je soms worstelt met je sensitiviteit of overprikkeling, herinner jezelf er dan aan dat de mooie keerzijde van HSP zijn is dat je een scherpe intuïtie hebt. Jouw intuïtie wijst je de weg in deze prikkelvolle wereld, zodat ook jij helemaal kan zijn wie je bent.

 

Marjolijn Vreeken (1975) is coach en trainer. Echt helemaal trouw zijn aan jezelf en je eigen unieke pad leren lopen zijn de rode draden in haar trajecten. Ze helpt sensitieve mensen om dieper contact te leggen met hun intuïtie en om milder te worden voor zichzelf door zelfcompassie. Daarnaast schrijft ze graag over haar ervaringen met HSP zijn en authentiek leren leven. Neem gerust een kijkje op haar website www.alledagenjezelf.nl.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest