Veel ouders vinden het dwingende karakter van hun hoogsensitieve kind moeilijk om mee te dealen. Bij hoogsensitieve kinderen geldt vaak: het moet zo en niet anders. In dat laatste geval worden ze boos, willen absoluut niet meewerken of barsten in huilen uit.
De wens dat alles op een vast manier gebeurt, komt voort uit de behoefte om de omgeving overzichtelijk te houden. Ze krijgen al zoveel prikkels binnen. De uitbarstingen komen dan ook voort uit overprikkeling.
Zorg dat je kind zich regelmatig kan ontladen. Een ontspannen kind is over het algemeen minder dwars. Wil je structureel iets veranderen aan de dwingende manier van communiceren van je kind? Kies dan een rustig moment uit, en gebruik de BABA-methode. Dat houdt in dat je eerst de achtergrond Begrijpt, vervolgens Accepteert dat de gevoelens van je kind er zijn. Daarna je kind Begrenst; wat mag wel en niet. En tot slot praat over Alternatieven. Hoe kan het kind zijn boosheid wel uiten.
Als iemand iets wilt wordt dat als dwingend gezien door de ander,als de ander iets anders wil. maar dwingt de ander je dan niet zijn wil op, wie is er dan dwingend
Ik “voel/weet” ook dat er grote verschillen zijn. Maar uit bovenstaande krijg ik dat nog niet duidelijk onder woorden: Hsk:”het moet zo en niet anders” (volgens innerlijk kompas); en autisten kunnen niet omgaan met als iets anders moet dan ze zelf in het hoofd hebben. Hoe krijg ik het verschil helder uitgelegd? (aan de schooljuf bijvoorbeeld)
Beste Janneke, dat is inderdaad lastig uit te leggen. Ook al voel je dat het vanuit een andere oorzaak komt, anderen zien hetzelfde niet-flexibele gedrag. Mijn ervaring is dan ook dat het beter werkt als je de andere verschillen benoemt. Het eerste verschil, wel (hsp) of niet (ass) emoties kunnen aanvoelen, kunnen inleven en non-verbaal gedrag kunnen interpreteren, is het best te begrijpen voor buitenstaanders. Het tweede verschil, inzicht hebben in het grote geheel, is niet altijd goed te herkennen voor anderen. Dus als je een leerkracht duidelijk wilt maken dat je kind niet autistisch is, ook al vertoont het autistische kenmerken, dan kun je voorbeelden geven van het inlevende gedrag van je kind. En daarnaast de achtergrond beschrijven van het gedrag dat je kind vertoont dat lijkt op autistisch gedrag.
Heel herkenbaar het dwingend gedeelte zowel bij mijzelf toen ik kind was en ook bij mijn dochter. Als je zo dit stukje leest van dwingend karakter hebben wij dan niet wat weg van autisme of aanverwante diangnoses?
Omdat je bijv. ook snel het overzicht kwijt raakt!?
Er zijn twee grote verschillen tussen hsp en autisme: in de eerste plaats het inlevingsvermogen. Volgens de definitie in de DSM hebben autisten geen TOM (Theory of Mind), dat wil zeggen dat ze moeilijk kunnen bevatten dat iemand anders een andere beleving heeft. Hsp zijn juist bij uitstek goed in het kunnen invoelen van andermans gevoelens (wat overigens niet per se wil zeggen dat alle hsp zeer sociaal vaardig zijn). Het tweede grote verschil is de intense verwerking.Hsp zien veel mogelijke gevolgen en consequenties in gebeurtenissen. Autisten vinden het juist moeilijk het grote geheel te zien en zij raken dan bijvoorbeeld gedesorienteerd als er andere betekenissen of gevolgen zijn dan die zij kennen. De onderliggende verschillen zijn dus groot. Toch wordt het soms met elkaar verward. Dat komt omdat beide last kunnen hebben van overprikkeling en beide veranderingen lastig vinden. Daardoor kunnen ze beide dwingend worden.
Helemaal mee eens Esther! Zo werd onze zoon eerst ” gestempeld ” als kind met autistische kenmerken… Maar die diagnose paste niet, het voelde niet goed.. Ons kind voelde/voelt heel sterk de gevoelens van anderen aan en maakt zich druk om alle mogelijke gevolgen van een daad ( van zichzelf) vanaf begin februari wordt hij begeleid door ” ik ben een regenboog ” waar we als ouders en hijzelf ook, erg tevreden over zijn 🙂
Ik twijfel ook heel erg of mijn dochter hsp-er is of licht autisme heeft. Ze is niet heel gevoelig voor andermans gevoelens, dat ze zich ontzettend goed kan inleven, maar houdt hier ook wel rekening mee, ze is ook niet best sociaal. Eigenlijk een gewoon kind denk ik in dat aspect. Ze heeft wel regelmatig last van heftige meltdowns waarin ze zichzelf volledig verliest en we haar ook niet meer kunnen bereiken. Ik vraag me af of hsp-ers hier ook last van hebben?