De essentie van hoogsensitiviteit – zo leerde ik al snel tijdens mijn counsellingjaren – is de diepgaande verwerking van informatie. En bij het bestuderen van wetenschappelijk onderzoek werd dat alleen maar versterkt. Toch komt dit in de bestaande HSP-tests niet goed tot uiting. Dat was voor mij de reden om een nieuwe hoogsensitiviteitsanalyse (HSA) te maken. Het doel: een specifiek en integraal instrument te bieden aan eerstelijns zorgverleners bij de intake van hoogsensitieve personen (HSP).

 

Analyse

Een analyse is iets anders dan een test. De test zoals Elaine Aron die ontwikkelde was bedoeld om te kunnen meten of iemand hoogsensitief is. Via statistiek zocht ze uit welke aspecten het meest onderscheidend zijn tussen hoogsensitieve en niet-hoogsensitieve mensen. De 27 hoogstscorende items kwamen in de HSP-test terecht. Als je op de helft van deze vragen JA antwoordt, kan je aannemen dat je hoogsensitief bent.

Als je met hoogsensitieve mensen werkt wil je echter niet alleen weten of degene hoogsensitief is, maar ook specificeren op welke manieren diens hooggevoeligheid in het dagelijks leven tot uiting komt. Je verkent onder meer welke aspecten van invloed zijn op de problemen die de persoon ervaart. Daarom is het belangrijk alle kernelementen van de eigenschap hoogsensitiviteit goed te bevragen. De beschikbare tests zijn daar niet geschikt voor omdat items voor diepgaande verwerking ontbreken. Daarom ontwikkelde ik een analyse waarin die wel aan de orde komt en – dankzij meer items per stadia – een analyse waarmee professionals ook specifieker kunnen doorvragen.

 

Diepgaande verwerking

Hoogsensitieve mensen merken meer informatie uit hun omgeving op, verwerken die informatie diepgaand en ervaren een intense impact. Deze drie elementen vormen de kern van de eigenschap. Vooral de prikkelgevoeligheid en de impact die hooggevoelige mensen ervaren, komen terug in de nu bestaande tests. Ook wel logisch, want deze elementen zijn eenvoudig waar te nemen. De persoon heeft bijvoorbeeld last van hard geluid, is snel emotioneel of voelt zich snel opgejaagd. Wat er in het brein gebeurt, is veel lastiger te herkennen. Toch zit juist hier het onderscheidende kenmerk van hoogsensitiviteit. Want bijvoorbeeld prikkelgevoeligheid zie je ook bij autisme.

Uit fMRI studies is bekend dat de hersenen van hooggevoelige mensen informatie op veel meer manieren analyseren en combineren dan andere mensen. Voor eenzelfde taak zijn meer hersengebieden actief en zie je meer verbindingen tussen die gebieden. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit veel energie kost. Gelukkig biedt het tegelijkertijd ook voordelen om zo uitgebreid alles te verwerken.

 

Vermoeid

Een veelgehoorde klacht van hooggevoelige mensen is dat ze vaak vermoeid zijn. Ook bij een ‘normaal’ activiteitenpatroon. De nieuwe hoogsensitiviteitsanalyse werpt een scherper licht op de oorsprong van deze klacht . Elk element uit de definitie van hoogsensitiviteit wordt met een aantal vragen (items) aangestipt, zodat je als professional het gesprek kunt aangaan over hoe zich dit voor de betreffende persoon openbaart. Daarom is de HSA een zeer goed instrument voor de start van je begeleiding.

 

Positief

In de originele test van Aron zijn de vragen “Ik word diep geraakt door kunst of muziek” en “Ik merk op en geniet van delicate en fijne geuren, smaken, geluiden en kunstwerken” de enige positief geformuleerde vragen. In mijn hoogsensitiviteitsanalyse staan veel meer voordelige aspecten. Ik ben van mening dat onder de gewaarwordingen waar je hinder van ervaart, een positieve basis bestaat. Je HSP-talenten. Als je gevoelig bent voor geluiden, betekent het evenzeer dat je heel subtiele geluiden kunt waarnemen. Of als je snel overspoeld raakt door emoties van anderen, ben je waarschijnlijk een zeer empathisch persoon. Het weer herkennen van die kwaliteiten helpt mensen in het leren omgaan met hun hooggevoeligheid. Ze ervaren daarna minder de lastige uitingen en meer de voordelen van de eigenschap. Dat deze HSA naast de professionele en doelmatige analyse die benefits uitdraagt is mooi meegenomen.

Er is een versie beschikbaar voor begeleiding van volwassenen en één gericht op kinderen.

In de masterclass krijg je de volledige toelichting en na afloop ontvang je de HSA om exclusief te gebruiken in je praktijk.
Of kies voor de online variant met een instructie audiovisual en toegang tot de mediatheek met alle documenten van de HSA

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest