Ontdekken dat je hoogsensitief bent is één, leren ermee omgaan daar komt vaak wat meer bij kijken. Want het blijft er niet bij dat je jezelf herkent in een boek of door het maken van een test. Deze stappen markeren slechts een begin. Het begin van een ontdekkingsreis naar wie je eigenlijk bent (voordat mensen lieten merken dat sensitief zijn niet goed was) en wat je met je gevoelige kant allemaal wel kan.

Deze zomer vroegen we onze lezers terug te kijken en te delen wat zij hebben ontdekt en ervaren. Hoe was je leven voorheen? En welke veranderingen zie je nu?

Ik spon mijn eigen ingewikkelde web en mummificeerde mijzelf tot een cocon. Een cocon dat weliswaar warm en een soort van comfortabel voelde maar vooral erg beperkt en klein was. Mijn afgelopen jaar bestond uit het ont-wikkelen. Voelen, denken en ADEMEN. Kijken, denken en PRATEN. Het luchtte zo op. Ik maakte verbinding met anderen, zonder dat ingewikkelde web. ~ Kristel

 

Relaties veranderen

Wanneer je bewuster wordt van wat je denkt en voelt, en vervolgens andere keuzes gaat maken zie je dat vaak weerspiegelt in de relaties om je heen. Vrienden, familie en collega’s moeten wennen aan jouw nieuwe manier van doen.

Ik leerde vooral dat niets zich laat afdwingen. Dat ik trouw aan mijzelf moet blijven en dat anderen mij maar moeten nemen voor wat en wie ik ben. ~ Emiel

Ik heb geleerd mijn gevoel te volgen. Want niet alleen je hart klopt, ook je gevoel!  ~ Marijke

Veranderingen hoeven zeker niet negatief te zijn, zo ontdekte Lotte. Waar ze voorheen bezig was wat anderen van haar verwachtten, ging ze nu aan de slag met wat zijzelf wilde. Minder sociaal zijn geeft haar meer rust.

De belangrijkste les die ik het afgelopen jaar heb geleerd: ‘goede’ mensen hoeven niet per se ‘mijn’ mensen te zijn. Ik hoef me niet meer schuldig te voelen als ik niet wil afspreken met iemand, ook al is die persoon nog zo aardig, lief en leuk. Ik mag meer luisteren naar mijn (onderbuik)gevoel en hoef niet meer rationeel af te wegen of ik me met iemand wil omringen. Vaak weet ik diep van binnen al snel genoeg of iemand bij me past. Voel ik me goed bij/door de ander, kan ik mezelf zijn en geeft het samenzijn mij energie? Dan zit het goed. Ik wil mezelf niet meer wegcijferen voor de ander. Want dat is geen vriendschap; dat is weggaan bij jezelf. En dat is voor mij nu écht verleden tijd. ~ Lotte

 

 

Wat verandert mee

Begin je eenmaal te ontdekken dat sensitief zijn ook zijn goede kanten heeft verandert er vaak meer dan de manier waarop je denkt, voelt en hoe je handelt. Soms kom je erachter dat je je werk anders moet inrichten of dat je zelfs een hele andere richting wilt opgaan.

Veranderingen komen niet altijd als een storm. Heftig, woest en in één keer. Soms gaat verandering als een kabbelend beekje. Pas als je even stil staat en om je heen kijkt, zie je hoe anders de wereld is geworden. Zo verging het mij het afgelopen jaar. Ik voel me ineens ergens bij horen. Ik ben helemaal niet zo heel erg vreemd. Of in elk geval zijn er nog een heleboel net zulke vreemde mensen. Het is misschien iets heel kleins maar voor mij voelt het groot. Ik durf op mijn werk beter mijn grenzen én mijn behoeften aan te geven. Dat maakt dat ik het afgelopen jaar ook enorm heb kunnen groeien in mijn functie. Thuis herken ik ook beter wat op welk moment goed voor me is. Daardoor heb ik het gevoel dat ik ook als mens groei en dat ik eindelijk écht volwassen word. Dat is toch een mooie mijlpaal op mijn vijftigste!  ~ Janneke

Door te leren hoe hoogsensitiviteit werkt, krijg je ook meer inzicht in je persoonlijke gebruiksaanwijzing. Zo kun je de algemene kennis vertalen naar wat het voor jou betekent en bedenken hoe je je leven passender kunt maken. Zo schrijft Lianne in haar verhaal, het zorgde voor een grote verandering.

Door regelmatig te blijven reflecteren heb ik ook woorden en vorm kunnen geven aan mijn levensvisie; als je jezelf goed kent kan je zowel persoonlijk als professioneel keuzes maken die beter bij je passen. Ik ben inmiddels geen docent meer, maar studentendecaan bij de Hogeschool Utrecht en trainer bij het Student Support Centre daar. Ik werk meer één op één met studenten en met kleine groepen. Die vorm past beter bij mij. Bovendien kan ik in dit werk mijn visie leven: ik heb mezelf beter leren kennen en maak van daaruit keuzes die beter bij me passen èn ik ondersteun anderen om zichzelf beter te leren kennen en van daaruit passende keuzes te maken. Ik zal mijn leven lang blijven reflecteren, dat is voor mij net zo essentieel als ademen. ~ Lianne

Ik zou wat vaker op de rem willen trappen. Even stilstaan. Vertragen. Meer rust, ruimte en natuur uit de vakantie mee naar huis nemen en in ons dagelijks leven inpassen. Mijn droom als kindercoach is dat er op elke school ruimte komt om te kunnen vertragen tijdens de dag; even te ontspannen tussen de leeractiviteiten. Dat kinderen leren om uit hun hoofd en in hun lijf te komen, hun grenzen aan te geven, leren aanvoelen wanneer er overprikkeling ontstaat. Dat er een fijne plek is waar ze naartoe kunnen als ze de behoefte voelen om te ontprikkelen. Dat kan zo’n verschil maken. ~ Jackelien

 

 

Verandering vraagt flexibiliteit

Bewust worden hoe je eigenschap doorwerkt in alles wat je doet, geeft je ook de kans om nieuwe manieren te ontdekken. Om dingen heel anders te gaan doen. Soms blijkt dat heel natuurlijk te gaan.

Er zijn twee dingen die voor mij niet altijd helpend zijn. Ik noem het kameleonnen en octopussen, oftewel mijzelf aanpassen aan mijn omgeving en ermee in verbinding staan. Om weer bij mijzelf te komen vind ik het heerlijk om te ‘dwandelen’; dwalend wandelen. Accepteren, dankbaar zijn en bij jezelf blijven maakt het leven zoveel fijner. ~ Janneke

Zo ontdekte Gaby dat met een goede voorbereiding, vooraf een ‘plan B’ bedenken en open staan voor verrassingen ze heel goed kan omgaan met prikkels en onverwachte wendingen.

Al met al was onze vakantie heel enerverend. De situaties die ik aantrof weken soms sterk af van waar ik behoefte aan had. Ze gaven veel prikkels en hielden me behoorlijk bezig hoe er het best mee om te gaan. Ik ontdekte dat ik goed heb kunnen omdenken en dat mij dat enorm heeft geholpen. En… dat het een fijne gedachte is altijd een plan B achter de hand te hebben. ~Gaby

 

 

Veranderen is een proces

 

Kennis opdoen en je ergens bewust van zijn, daar begint elk veranderingsproces mee. Maar iets weten en iets kunnen, dat zijn twee verschillende dingen. Niet zo vreemd ook, dat wat je jarenlang hebt geleerd en opgebouwd is niet één-twee-drie om te buigen naar iets anders. Dat vraagt tijd, geduld, en zachtheid en begrip van jezelf.

Bij het lezen van het boek ‘Sterk voelen op het werk’ werd ik enorm geraakt, het leek wel alsof ze het boek over mij had geschreven. Ik kon nog niet meteen alle kenmerken plaatsen (vooral de positieve niet) maar ik wist direct dat hiermee heel veel puzzelstukken op zijn plek gingen vallen. Ik ben er veel over gaan lezen, heb de online test gedaan en ben alles wat ik tegenkwam op sociale media gaan volgen. Op deze manier kom ik er steeds beter achter wat hoogsensitiviteit is. ~ Amanda

Wat heb ik afgelopen jaar geleerd over hoogsensitiviteit? Maak daar maar jaren van. Het is namelijk niet weinig. Nu, na bijna 5 jaar, kan ik zeggen dat ik het steeds meer als een kracht begin te ervaren. Als het lukt om rust te pakken voor jezelf, om regelmatig op te laden dan is hoogsensitiviteit echt je kracht. Als je leert om het op een goede manier in te zetten. Zonder daarbij jezelf te verliezen. Dat is een hele kunst, een levensreis. Met vallen en opstaan. Niet altijd de gemakkelijkste weg. Die reis is het wel dubbel en dwars waard. Dat gun ik iedereen. ~ Carina

 

Dank jullie wel voor het delen van jullie ervaringen!

Lees hier de top drie zomerblogs:

Lotte: HSP en vriendschappen
Lianne: ik wens je reflectie
Janneke: mijn afgelopen jaar

 

Linda van der Kwast (1969) is schrijver en intuïtieve coach. Na een lange tijd zich voor haar gevoel te hebben afgesloten, heeft ze als volwassene opnieuw mogen leren omgaan met haar sensitiviteit. Waarbij ze tot de ontdekking kwam dat juist het in staat zijn om te voelen en op een gezonde manier omgaan met emoties en intuïtie zo belangrijk is in ieders leven. Om deze reden is ze begonnen met het schrijven van verhalen (in het Nederlands en Engels) voor haar eigen website. Wil je meer van haar lezen, kijk dan op https://lindavanderkwast.com/.

 

 

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest