Lage emotionele stabiliteit”, zo werd het genoemd in de Volkskrant in een artikel dat ging over hoogsensitiviteit. Net als toen ik een kind was begrijp ik deze woorden nog steeds niet. Want voor mij betekent sensitief zijn juist een hoge emotionele intelligentie. Die negatieve lading en het gelabel door volwassenen heeft in mijn leven voor veel problemen gezorgd.

Emotioneel stabiel

We weten uit diverse onderzoeken dat ca 20% van de wereldbevolking hoogsensitief is. Uit de vele opmerkingen onder Facebook-posts over de eigenschap en het soort reacties dat daar wordt achtergelaten weten we ook dat veel van deze HSPers hun eigenschap als lastig ervaren. Ze raken uit hun evenwicht door prikkels, voelen emoties van zichzelf en van anderen op een intense manier en hebben moeite deze uit elkaar te houden. Wanneer je dat zo leest zou je kunnen denken dat deze hoogsensitieve personen emotioneel minder stabiel zijn.

Maar ligt dat nou aan de eigenschap of komt het doordat veel van deze HSPers als kind niet sensitief/gevoelig mochten zijn? En om die reden nooit hebben geleerd hebben hoe ze hun eigenschap het beste kunnen hanteren?

Ik denk het laatste.

Nare gevoelens wegdrukken

Onze negatieve houding ten opzichte van alles wat met gevoelens en emoties te maken heeft, zorgt er al heel lang voor dat kinderen van jongs af aan leren dat gevoelig zijn fout is. Dat je alles wat naar voelt maar beter kunt wegdrukken. Dat je leven altijd leuk moet zijn omdat we die vrolijke en gelukkige kant benadrukken en belonen als volwassenen.

Hoe leer je dan ooit omgaan met prikkels waar je last van hebt, als die door je omgeving worden weggewuifd? Hoe leer je dan ooit wat emoties zijn, als je niet alles mag voelen? Hoe begrijp je dan dat je als kind met alles wat je bent en voelt er gewoon mag zijn, en ontwikkel je een gezonde eigenwaarde?

Onzeker

Ik vind het niet zo vreemd dat er zoveel volwassenen, tieners en kinderen zijn die zich onzeker voelen, bang zijn, problemen ervaren met vriendschappen en relaties en vastlopen in hun leven. Voor deze volwassenen, tieners en kinderen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat hoogsensitiviteit is. Om boeken te lezen en om hun eigenschap te begrijpen.

Eigenwaarde

Ik denk dat het net zo belangrijk is dat ze opnieuw kijken naar wat ze als kind hebben geleerd. Dat ze hun oude wonden helen, nieuwe en gezondere overtuigingen opdoen (vooral over emoties). Dat zal er voor zorgen dat ze weer meer eigenwaarde ontwikkelen, meer inzicht krijgen in zichzelf en zich sterker zullen voelen. Dan zullen ze de stevige basis hebben om hun eigenschap te kunnen hanteren.

Omgaan met emoties

Nog beter is wanneer we vanaf nu elk kind in hun opvoeding en in het onderwijs begeleiden bij het omgaan met emoties. En dat wij als volwassenen het goede voorbeeld gaan geven en gezond emotioneel gedrag laten zien.

Dan krijgen we mensen die:

  • voelen wanneer iemand de waarheid spreekt of liegt
  • voelen wanneer ze aan hun grenzen zitten en zo op tijd beter voor zichzelf kunnen zorgen
  • voelen wanneer iemand over hun grenzen heen gaat en  ‘nee’ kunnen zeggen. Daardoor gezondere vriendschappen en relaties ontwikkelen. En minder snel in hun werk over hun grenzen gaan en uitvallen.
  • leren durven vertrouwen op hun intuïtie en daardoor makkelijker nieuwe dingen aan gaan.
  • onderscheid kunnen maken tussen de emoties van anderen en van zichzelf. Mensen die daardoor empathie op een zuivere manier kunnen inzetten.
  • zo zuiver kunnen voelen dat ze hun intuïtie kunnen gebruiken voor het vinden van creatieve oplossingen voor problemen

Emotioneel intelligent

Kortom hoogsensitieve personen met een hoge emotionele intelligentie die het beste uit hun eigenschap halen. Een mooi doel voor het nieuwe jaar.

 

Linda van der Kwast (1969) is schrijver en intuïtieve coach. Na een lange tijd zich voor haar gevoel te hebben afgesloten, heeft ze als volwassene opnieuw mogen leren omgaan met haar sensitiviteit. Waarbij ze tot de ontdekking kwam dat juist het in staat zijn om te voelen en op een gezonde manier omgaan met emoties en intuïtie zo belangrijk is in ieders leven. Om deze reden is ze begonnen met het schrijven van verhalen (in het Nederlands en Engels) voor haar eigen website. Wil je meer van haar lezen, kijk dan op https://lindavanderkwast.com/.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest