Het Empatisch Spectrum

Deel 3. Leer je energieveld kennen: Empathie en je vijf energielichamen

In deel een van deze serie van zes blogs over de relatie tussen energie en empathie, schreef ik over het feit dat ons persoonlijke energieveld zich met de energievelden van andere mensen, omstandigheden en zelfs locaties kan vermengen. Wanneer dat onbewust gebeurt is het mogelijk dat er, zeker bij hoogsensitieve, zeer empathische mensen, uitputting en verwarring ontstaat. Omdat je, zonder het je te beseffen, een beetje in de huid van een ander gekropen bent. En dus gevoelens en gedachten van iemand anders bent gaan ervaren als ware ze van jou zelf.

 

Je Fysieke, Etherische, Emotionele, Mentale en Spirituele Energielichaam

In deel twee beschreef ik hoe belangrijk het is om jezelf goed te leren kennen, zodat je die ‘energetische verwarring’ in de toekomst kunt gaan voorkomen. Zelf had ik er nooit bij stilgestaan dat elke ervaring in ons leven eigenlijk op vijf verschillende lagen binnenkomt. Dat we vijf verschillende energielichamen hebben. Je bewust worden van je eigen niet tastbare, etherische, emotionele, mentale en spirituele energie en die ook nog eens leren onderscheiden van de energie van anderen en je omgeving klinkt ingewikkeld. En dat is het ook! Maar in deze derde blog hoop ik je op een simpele manier een eerste inzicht in die materie te geven. Zodat je daar zelf, of eventueel met een coach, verder aan de slag kunt gaan indien het je aanspreekt.

 

Het eerste, tastbare energielichaam

Dat gezonde voeding, genoeg beweging en niet te vergeten goed slapen mij geholpen heeft als het gaat om wat ik nu ‘overprikkeling’ weet te noemen, ontdekte ik lang voordat ik wist dat de woorden ‘empaat’ en ‘hoogsensitief’ bestonden. Nadat ik het advies om onder andere suiker en koffie en te vermijden en over te stappen naar uitsluitend natuurlijke voedings-, huishoud- en verzorgingsproducten had opgevolgd, verdwenen al mijn fysieke klachten en werd ik ook emotioneel een stuk stabieler.

Helaas bleef het lastig om me staande te houden in een wereld die ik vaak enorm overweldigend vond. Het duurde nog tien jaar voordat ik ging begrijpen waarom ik, terwijl ik zo goed voor mijn fysieke lijf zorgde, met de jaren toch steeds vermoeider, kwetsbaarder en uiteindelijk verward en angstig kon worden. Uit de zeer diverse studies die ik in die jaren volgde trok ik uiteindelijk de conclusie dat ik mijn hele leven lang, zij het onbewust, ‘bedreigd’ heb gevoeld door ‘onzichtbare’ energie in mijn omgeving. En al die tijd in een soort constante staat van het verdedigingsmechanisme ‘vechten, vluchten, of bevriezen’ heb verkeerd. Traumatische ervaringen hebben verregaande consequenties voor je lijf, je hormoonhuishouding en je hersenen. Wanneer je emotionele en mentale welzijn vervolgens achteruit gaat, pleeg je ongewild nog meer roofbouw op je fysieke lichaam en kun je in een vicieuze cirkel terecht komen.

Zolang je er gezond uitziet en verantwoord en positief bezig probeert te blijven maar wel deelt dat je gevoelsmatig op de rand van een ravijn balanceert, is dat voor naasten vaak moeilijk te begrijpen. Of, wanneer je opeens echt niet meer jezelf lijkt te zijn, beangstigend. Ik ben zo open over mijn eigen ervaringen omdat mijn vermoeden dat er anderen moesten zijn zoals ik, inmiddels is bevestigd. Dankzij de e-mails en telefoontjes naar aanleiding van de publicatie van de eerste twee delen van deze serie, weet ik dat ik niet de enige ben die door soortgelijke situaties aan zichzelf is gaan twijfelen, belangrijke sociale contacten is kwijtgeraakt en zich uitgeput, eenzaam en soms hopeloos is gaan voelen.

 

De oplossing: de niet tastbare (levens)energie van jezelf en je omgeving beter gaan begrijpen

Pas nu snap ik in hoeverre vier ‘onzichtbare’ energieën waar ik weinig over wist een grote rol speelden in wat voor mij lange tijd onoplosbare problemen leken. Ik ging begrijpen dat alle organismen, inclusief mensen, bestaan uit ‘levensenergie’, ook wel qi of chi genoemd. En dat alles een uniek energieveld heeft. Alle levensvormen ‘lezen’ elkaar en de omgeving door middel van die energievelden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het planten- en dierenrijk hebben wij mensen de neiging om het communicatiesysteem waar ook wij energie mee voelen, te negeren. We vertrouwen steeds minder op onze intuïtie en staan weinig open voor bovennatuurlijke zaken. In plaats daarvan focussen we op gesproken en geschreven taal.

Dat is niet altijd zo geweest. In oudere en andere culturen is de taal van de energie minstens net zo belangrijk. Waar gevoelig zijn in onze maatschappij toch vaak gezien wordt als een probleem, is het daar juist een speciale, positieve gave. Het bestaan van ‘onzichtbare energieën’ is in deze culturen veel geaccepteerder en er is ruimte voor bijvoorbeeld de sjamaan. Naar mijn mening gewoon een extreem empathische persoonlijkheid die, wanneer hij of zij zuiver met deze gave om kan gaan, weet hoe zich gegrond tussen twee werelden (de zichtbare en de onzichtbare) te bewegen. Om zodoende als vertaler te kunnen optreden voor hen die energetische ongemakken ervaren. Want overprikkeling en verwarring is natuurlijk al zo oud als de mensheid.

Bij gebrek aan een sjamaan of gewoon omdat je als heel gevoelig of empathisch mens graag in balans wilt komen, zijn en blijven is het handig om de taal van energie zelf beter te leren kennen, begrijpen en spreken. Zodat je in de toekomst volledige helderheid in relaties en situaties kunt verkrijgen en uitsluitend bij jezelf kunt blijven. Om vervolgens onder de meest uiteenlopende omstandigheden zelfstandig te kunnen blijven functioneren zonder energie te verliezen of verward te raken. Ik denk dat wanneer we collectief weer meer open gaan staan voor ons onderbewuste, het een stem durven te geven en eerlijk met elkaar communiceren over de diepere lagen van het mens zijn, we veel minder stress en eenzaamheid zullen gaan ervaren.

 

Het etherische energielichaam; de sleutel tot de oplossing van het probleem

De meeste mensen zijn bekend met de begrippen fysieke, emotionele, mentale en spirituele energie. Maar over het etherische energielichaam hoor je weinig. Dat is jammer want deze energie, die deel uitmaakt van je totale persoonlijke energieveld, vormt letterlijk het grensgebied tussen je fysieke lijf en de andere drie ‘onzichtbare’ energielichamen. Wanneer je er zorgvuldig mee samenwerkt, biedt ze je de beste natuurlijke energetische zelfbescherming die een mens zich kan wensen. Het is dus van groot belang allereerst over deze energie zoveel mogelijk te weten te komen.

Het beste voorbeeld om je op een simpele manier uit te leggen hoe het etherische energielichaam, je ‘grenspost’, werkt, is om je een fiets en een fietsband voor te stellen. De fiets is je fysieke lijf. Die heeft volle banden nodig om goed te kunnen rijden. Als er te weinig lucht in je band zit (je binnenwereld is niet op de juiste spanning, bijvoorbeeld omdat je onzeker of angstig bent), dan wordt deze gevoeliger voor een lekkage. En wanneer je band onverwachts in aanraking komt met bijvoorbeeld een scherp voorwerp (iets in je buitenwereld brengt je uit balans) is er ook risico op een lek. Als je je banden op de juiste spanning kunt houden blijf je in beweging op een geaarde manier en is je energetische immuunsysteem beschermd. Mocht je toch iets overkomen, moet je natuurlijk wel weten hoe je een band moet plakken of oppompen.

 

Het risico op verwarring wanneer je ‘uit je lichaam’ bent

Misschien ben je al wel bekend met de begrippen ‘uit je lichaam’ of ‘niet meer gegrond’ zijn. Dat vindt niet alleen plaats wanneer we slapen. Zodra je niet meer honderd procent in het heden aanwezig bent, heeft een deel van jouw bewustzijn (ongemerkt) je fysieke lichaam verlaten. Ofwel: er is lucht uit je banden ontsnapt. Je begeeft je dan automatisch, en meestal onbewust, in de collectieve belevingswereld van de onzichtbare energie. Je bevindt je nu in wat de sjamanen ‘het gebied tussen twee werelden’ noemen. Dat kan zijn omdat je afdwaalt in een dagdroom of overvallen wordt door een heftige emotie of gedachtegang. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het effect van een glas alcohol. Je wat ‘losser’ voelen kun je letterlijk nemen. Je gaat wat losser in je energievel zitten en de deur van je ‘grenspost’ gaat een beetje open.

 

Je emotionele, mentale, spirituele lichaam en ‘gronden’

In deel twee van deze blogserie sprak ik over het feit dat alles in onze omgeving, mensen, planten en dieren, maar ook situaties en locaties waar je interactie mee hebt, een unieke, individuele ‘energetische frequentie’ heeft. En op welke manier dat een positief of negatief effect kan hebben op je persoonlijke ‘energetische immuunsysteem’ (de lucht in je banden).

Wanneer je overprikkeld raakt terwijl je fysiek in balans bent, is het belangrijk om allereerst vast te stellen of de oorzaak van jouw ‘energielek’ gedachten of emoties zijn. In deel vier leg ik uit waar je op moet letten om je mentale energielichaam in balans te brengen (en houden) en in deel vijf wat de oorzaken van een verzwakt emotionele energielichaam kunnen zijn. Je zal dan al gaan begrijpen hoe je kunt voorkomen dat je ongemerkt en ongewenst uit je lichaam bent.

In plaats van je de rest van je leven te hoeven ‘beschermen tegen’ de energie van anderen mensen, die in sommige boeken zelfs als energetische vampiers beschreven worden, kun je leren om altijd volledig bewust, geaard, in je lichaam aanwezig te zijn en te blijven. Dat energetische zelfbewustzijn biedt je een natuurlijke bescherming voor je chi, net zoals je huid dat is voor je fysieke lichaam. Het helpt je om te voorkomen dat je in relaties ongemerkt een stukje van je identiteit (onderdeel van je spirituele energielichaam) verliest, hetgeen je uiteraard zeer kwetsbaar maakt (deel zes).

 LUISTER DIT BLOG HIER.

DREE ANDREA (1964) had tien jaar geleden nog nooit van de woorden empaat en hoogsensitief gehoord. Ze had geen idee waarom ze plotseling door uitputting en verwarring overmand werd. Een onverwachte ontdekkingsreis, van studeren met de sjamanen in Peru en een opleiding bij het Natural Gourmet Institute for Health and Healing in New York tot haar in 2018 voltooide training ‘Begrijp en Begeleid kinderen met hoogsensitiviteit’ bij Esther Bergsma volgde. De opgedane ervaringen gaven haar inzicht in de relatie tussen het persoonlijke energieveld en ons empathisch vermogen. Dree hervond balans en positieve energie door haar nieuwe kennis in praktijk te brengen. Inmiddels combineert ze eerdere werkzaamheden als filmmaker, schrijver, illustrator, chef en keramiste met het coachen van ‘anders’ gevoelige kinderen en volwassenen. Zie ook haar website.

Zie ook de andere vijf delen van deze zesdelige serie blogs over energie en empathie:

Deal 1. Het Empathisch Spectrum: HSP of Empaat?
Deel 2. Het spons en kameleon effect: Hoe weer uit de huid van een ander te kruipen.

Deel 4. Binnenstebuiten leven: Je empathisch vermogen en je eigen identiteit bewaren.
Deel 5. Onverklaarbare angsten en angststoornissen: Wat hebben ze met empathie te maken?
Deel 6. ‘Opposites attract’: De empathische persoonlijkheid en de narcist of psychopaat.

 

 

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest