Eindelijk vakantie. De kinderen zijn er aan toe. En jij ook. Gezellig bij elkaar. Genieten van de feestdagen. Lekker eten en drinken. Verder niets hoeven.
Boos
De praktijk is vaak anders. De kinderen zijn huilerig en worden om het minste boos. Ze rennen tussen al het bezoek door en zeggen geen woord als hen wat gevraagd wordt. En een rustig avondje voor jezelf zit er ook niet in, ze blijven roepen of uit bed komen.
Overprikkeling
Hoogsensitieve kinderen raken snel overprikkeld. Nieuwe gebeurtenissen, vreemd eten, onbekende mensen. Het zijn allemaal prikkels die verwerkt moeten worden. Daardoor stroomt het ‘potje’ snel over. Dat is dan ook de reden dat de feestdagen vaak minder soepel verlopen dan je had gehoopt.
Tips
Je helpt je hoogsensitieve kind door:
- Voorbereiden
Hem voor te bereiden op de bijzondere dagen. Wat gaat er precies gebeuren? Wie zijn er? Wat verwacht je van je kind?
Je kind heeft daardoor op het moment zelf minder tijd nodig om om te schakelen.***** - Routine aanhouden
De vaste routine zoveel mogelijk aan te houden. De routines geven je kind houvast. Het tv-momentje in de ochtend. Voorlezen in de avond. Sla dit juist in deze bijzondere tijd niet over. Het voelt soms als extra tijd, maar die win je absoluut terug doordat je kind niet overstuur raakt op het moment dat het zou moeten slapen.**** - Rust
Voldoende rust te plannen. Je kind is al moe van Sinterklaas en de drukke dagen op school. Zorg dat inspanning afgewisseld wordt met ontspanning. Kijkt je kind tv ter ontspanning? Vraag hem dan ook even niets. Het opgaan in het verhaal helpt hem zich weer op te laden. Moet je wel wat vragen, maak dan eerst oogcontact met je kind voordat je je vraag stelt. Dat scheelt veel irritatie van beide kanten. Ontspant je kind liever door buiten te spelen? Creëer ook als het koud is, genoeg momenten voor buitenspelen.***** - Samen doen
Hem te betrekken. Laat je kind helpen bij het voorbereiden en geef hem wat te kiezen (natuurlijk alleen uit opties die voor jou allemaal goed zijn). Dit bevordert zijn gevoel van controle en betrokkenheid en verbetert daardoor het humeur. Vooral de kinderen met een sterke wil vinden dit heel prettig.***** - Begrip
Begrip op te brengen voor zijn buien. Het is logisch dat het hem af en toe teveel is. Een kind dat begrip voelt is eerder rustig. Vertoont je kind onaanvaardbaar gedrag, leg dan uit waarom dat niet mag en bespreek met je kind hoe het beter zijn emoties kan uiten. Lees meer over de BABA-methode.
Met deze richtlijnen kan je overprikkeling bij je kind voorkomen en wordt de vakantie hopelijk echt ontspannen! Hele fijne feestdagen!
Dank voor deze adviezen. Toch blijkt het in de praktijk lastig. Zelf heb je ook meer in je hoofd en te doen. De kinderen gaan vaak later naar bed, dan vind ik dat voorlezen best nog wel een opgave. De kinderen mogen toch ook wel wat meer ‘uit het ritme’ leven. Het is immers vakantie?
Beste Stefanie, bedankt voor je reactie. Je kunt best een aantal regels los laten in de vakantie. Maar als je merkt dat je kinderen er alleen maar onrustiger door worden, kan het helpen een aantal vaste routines te blijven houden. Soms klinkt het fijn om het voorlezen over te slaan, maar als je kind daardoor moeilijk in slaap kan komen, heb je er alleen maar meer werk van. Kijk vooral wat bij jullie goed werkt, ik wil je het voorlezen niet opdringen ;-). Mijn boodschap is dat de ‘vrije’ dagen soms vooral onrust veroorzaken.