HSP

Hoogsensitiviteit is een hele mooie en waardevolle eigenschap. Jouw rijke gevoelsleven, creativiteit, inlevingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel zijn geweldige ingrediënten voor een bijzonder en betekenisvol leven. Dit gaat echter niet vanzelf. Juist wanneer je hoogsensitief bent is goed zorgen voor jezelf noodzakelijk. In mijn boek ‘Mag ik even mijn aandacht’ vertel ik waarom gezond egoïsme zo belangrijk is en hoe je dit praktisch kunt toepassen in jouw dagelijks leven.

Pleasen

Als HSP’er sta je continu open voor invloeden en informatie van buitenaf. Je ziet, voelt, ruikt en hoort meer dan anderen. Zo voel je hierdoor ook snel aan hoe het met anderen gaat, wat zij nodig hebben en wat de verwachtingen zijn. Dit maakt het een extra grote uitdaging om als HSP’er in het dagelijks leven bij jezelf te blijven. Zo makkelijk afgeleid als we worden om uit te reiken naar de ander. Om te pleasen. Te willen presteren. Mee te bewegen. En te zorgen voor de mensen om ons heen.

Wanneer je je hier onvoldoende bewust van bent, kun je jezelf steeds meer kwijtraken. Omdat we ons steeds weer richten op datgene wat moet. Op dat wat hoort. En wat anderen van ons verwachten. En dus gaan we door. Ook als we merken dat het allemaal teveel wordt. En we vermoeidheid, stress- of burn-out klachten ervaren. De please-behoefte brengt je in een spagaat. Terwijl ons lijf roept om rust en hersteltijd, wil ons hoofd zo graag gewaardeerd worden en meedoen met het ‘gewone’ leven zoals we dat zien bij anderen.

Blijf je steeds weer kiezen voor je omgeving of is het nu eindelijk tijd voor jezelf?

 

Gezond egoïsme

Hoogsensitiviteit vraagt om gezond egoïsme in je leven. Om zelfzorg en aandacht voor wat jou energie geeft. Gezond egoïsme betekent dat je om jezelf geeft én om anderen tegelijkertijd. En dat zorgen en kiezen voor jezelf prioriteit heeft in je leven. Niet ten koste van anderen, maar ten gunste van jezelf.

 

Hiervoor is het van belang dat je jouw gevoelens serieus gaat nemen. Jouw gevoel is namelijk een ontzettend belangrijke richtingaanwijzer in het kiezen voor wat goed voor je is.

Wat voor activiteiten geven jou energie?  Waar word je blij van? Welke balans tussen actie en rust past bij jou? Wat heb je hierin nodig van jezelf? En hoe kunnen anderen jou hierbij helpen?

 

Jezelf centraal stellen

Jezelf meer centraal stellen kan een gevoel van angst opleveren. Wat zullen mensen wel niet denken als ik andere keuzes ga maken? Wat zijn de gevolgen voor mijn relatie met familie en vrienden en wat voor effect gaat dit hebben op mijn werk? We zijn geneigd om vooral te denken aan dat wat we niet willen verliezen. Terwijl er juist zoveel te winnen valt.

 

Door meer gezond egoïsme in je leven te brengen, kun je eindelijk gaan leven op de unieke manier die bij jou past. Je leert tijd te creëren voor jezelf en datgene wat jij leuk en belangrijk vindt. En ook voldoende rust te nemen om te herstellen. Hierdoor ben je misschien niet meer op alle momenten beschikbaar die je omgeving van je gewend is, maar wél met meer aandacht en energie. Juist door jezelf meer centraal te stellen kun je er uiteindelijk met meer aandacht en liefde zijn voor de mensen van wie je zoveel houdt.

 

Inger Strietman is hooggevoeligheidsdeskundige, coach en schrijver. Zij begeleidt mensen die merken dat ze in hun leven niet volledig tot onplooiing komen of ervaren dat ze vastlopen. Daarnaast geeft zij masterclasses over gezond egoïsme. In 2019 verscheen haar boek ‘100 dingen die je eerder had willen weten’. Haar nieuwe boek ‘Mag ik even mijn aandacht’ is net uit. Lees meer op: http://www.inger.nl/
‘Mag ik even mijn aandacht’ is een boek vol inzichten en praktische tips om gezond egoïsme een vaste plek in jouw leven te geven. Het zet je aan het denken, daagt je uit en stimuleert om op elk niveau van je leven bewust te kiezen voor wat jij werkelijk wilt en nodig hebt.
Please follow and like us:

Pin It on Pinterest