Ben jij overprikkeld geraakt?

Overprikkeling

Je bent niet de enige. Overprikkeling betekent dat je brein de hoeveelheid prikkels van dat moment niet meer aan kan. Veel mensen raken om allerlei redenen overprikkeld. HSP nog iets sneller en wel om deze drie redenen:

 • HSP nemen veel waar;
  subtiele signalen uit de verschillende zintuigen merk jij op en met die informatie moet je brein wat doen;
 • HSP denken diep na over alles wat ze waarnemen. Ze vragen zich af wat het humeur van de ander betekent en willen graag voor harmonie in de groep zorgen. Ook kunnen ze eindeloos over een opmerking van iemand blijven piekeren;
 • Daarnaast ervaren HSP sneller stress dan anderen en voor hen is voldoende rust daarom extra belangrijk. Als ze die te weinig nemen, is er ook weinig buffer om alle uitdagingen van de situatie op te vangen.

 

Systeem tot rust brengen

Heb je de afgelopen periode te veel van jezelf gevraagd? Zorg dan dat je de komende dagen echt tot rust komt. Gewoon een dagje op de bank helpt vaak niet genoeg. Je hebt waarschijnlijk zoveel stress in je lichaam dat eerst je zenuwstelsel weer tot rust moet komen. Je moet eerst ontprikkelen. Dat kan bijvoorbeeld met activiteiten die het zogenoemde parasympatische zenuwstelsel activeren. Dat is het deel van het zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat het lichaam tot rust kan komen en kan herstellen.

Het zijn activiteiten die fijn zijn om te doen, maar een veel diepgaander werking hebben dan de meeste mensen weten. Niet alleen ontprikkelen ze, ze herstellen ook je lijf weer. Pas dan kan je nieuwe inspanningen vragen van je lichaam. Dus gun jezelf de tijd. Vijf voorbeelden die voor HSP heel goed werken:

 1. Vertraag je ademhaling

In tijden van stress gaan we vaak sneller ademhalen. Een rustige ademhaling zet het parasympathische systeem in werking, waardoor belangrijke organen weer voeding krijgen en kunnen herstellen. Gebruik eventueel een app die je helpt om je ademhaling te vertragen.

 

 1. Knuffelen

Lichamelijk contact en seks activeert ook het parasympatisch zenuwstelsel en maakt hormonen vrij waar je je gelukkig en geborgen door voelt. Als je gestresst bent, heb je mogelijk minder zin in seks, maar het blijkt een manier om stress kwijt te raken en te ontspannen.

 

 1. Wandelen

De fysieke activiteit van wandelen is goed voor je lijf en kan je helpen te ontprikkelen. Maar ook mentaal heeft het veel effect. De frisse lucht waait je gedachtes weg en de natuur kan zo indrukwekkend zijn dat je makkelijker kan relativeren.

 

 1. Muziek

Noten van je favoriete nummer of woorden gezongen door je idool kunnen ze zo diep raken dat ze ook lichamelijk een reactie teweegbrengen. Dat kan een intense emotie zijn (heel vrolijk of misschien heel verdrietig), maar ook op je brein en je stressniveau heeft het effect. Laat je dus lekker meeslepen door jouw playlist en daarna voel je je weer heel anders.

 

 1. Focus op wat jij NU nodig hebt

Eén van de grootste valkuilen van HSP is dat ze piekeren over toekomstige gebeurtenissen; wat moet er gebeuren, wat verwachten anderen van mij, hoe kan ik het perfect doen? Maar de focus op de toekomst houd je weg bij wat je nu nodig hebt.

 

Na het ontprikkelen, dus als je zenuwstelsel tot rust is gekomen, voel je beter wat je zelf wilt. Sta regelmatig stil bij wat jij op dit moment nodig hebt. Is het vooral fysieke ontspanning? Of heb je behoefte aan zingeving? Je hebt balans nodig op alle terreinen: fysiek, emotioneel, mentaal en op het gebied van zingeving. Kies daarom heel bewust de activiteit die past bij je behoefte. Hierbij een aantal voorbeelden per categorie:

Fysieke balans:

Fysieke activiteiten kunnen helpen overtollige energie te ontladen en het zenuwstelsel te kalmeren. Een paar voorbeelden:

 1. Natuurwandelingen: Ga regelmatig wandelen in de natuur. De rustgevende omgeving kan helpen bij het verminderen van stress en spanning.
 2. Ontspanningsmassages: Gun jezelf af en toe een ontspanningsmassage om fysieke spanning los te laten.
 3. Lichaamsbeweging: Kies een fysieke activiteit die je leuk vindt, zoals yoga, zwemmen of dansen, om spanning te verminderen en endorfines vrij te laten komen.
 4. Ontspannend Bad: Neem een warm bad met essentiële oliën om te ontspannen en je zintuigen tot rust te brengen.

Emotionele balans:

HSP ervaren emoties diep en intens. Het leren omgaan met deze emoties is belangrijk voor het behoud van emotionele balans. Deze activiteiten kunnen daarbij helpen:

 1. Zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd om je emoties te onderzoeken en te begrijpen waar ze vandaan komen.
 2. Journaling: Schrijf in een dagboek om je gevoelens te uiten en je gedachten te ordenen.
 3. Mindfulness: Oefen mindfulness om in het moment te blijven en je niet te laten overweldigen door overdenkingen over het verleden of de toekomst.
 4. Uiten van Emoties: Praat met vertrouwde vrienden of familie over je emoties en zorgen.

 

Mentale balans:

De geest van een HSP kan overvol raken door diepgaande verwerking van informatie. Mentale ontspanning is van groot belang, bijvoorbeeld door:

 1. Mediteren: Meditatie helpt om de geest te kalmeren en innerlijke rust te vinden.
 2. Beperk Nieuws en Media: Vermijd overmatige blootstelling aan nieuws en prikkelende media om mentale overbelasting te voorkomen.
 3. Georganiseerde Planning: Gebruik planners of agenda’s om gedachten en taken te organiseren en je hoofd leeg te maken.
 4. Creatieve Uitlaatklep: Ontwikkel een creatieve hobby zoals schilderen, schrijven of muziek om de geest te ontspannen.

 

Behoefte aan zingeving:

Het hebben van een gevoel van betekenis en zingeving is belangrijk voor HSP. Hierdoor vinden ze rust en evenwicht. Bijvoorbeeld met deze activiteiten:

 1. Verbondenheid met Natuur: Breng tijd door in de natuur om je verbonden te voelen met het grotere geheel.
 2. Vrijwilligerswerk: Doe vrijwilligerswerk of ondersteun een goed doel om een gevoel van betekenis en bijdrage te ervaren.
 3. Spiritualiteit: Verdiep je in spiritualiteit of meditatiepraktijken die resoneren met jouw behoeften.
 4. Jouw prioriteit: neem genoeg tijd om aandacht te besteden aan dat wat voor jou het belangrijkste is in je leven: je gezin, je huisdieren, een boek schrijven, mensen helpen. Het geeft zoveel voldoening om tijd te besteden aan dat wat je vervult.

Het is belangrijk om te onthouden dat ontspanning voor HSP geen luxe is, maar een noodzaak om hun welzijn te waarborgen. Door eerst te ontprikkelen kan je lichaam ook het optimale halen uit ontspanning. Experimenteer met verschillende ontspanningstechnieken en vind de combinatie die het beste bij jou past. Het beoefenen van regelmatige ontprikkeling zal je helpen om je sensitieve gaven te omarmen en ze in te zetten als kracht in plaats van overweldiging. Geef jezelf toestemming om tijd te nemen voor rust en balans in je leven.

 

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest