Het Empatisch Spectrum 

Deel 2. Het spons- en kameleon-effect: hoe weer uit de huid van een ander te kruipen.
Door: Dree Andrea

In deel één van deze serie van zes blogs over de relatie tussen energie en empathie, schreef ik over het feit dat ons persoonlijke energieveld zich met de energievelden van andere mensen, omstandigheden en zelfs locaties kan vermengen. Dat gebeurt meestal ongemerkt. Iemand die over veel empathie beschikt is invoelend en begrijpend en kan zich verplaatsen in de situatie van de ander. Als dat onbewust gebeurt, is het mogelijk dat er verwarring ontstaat. Wat is van jou en wat is van anderen? Je kunt jezelf dan, in meer of mindere mate, kwijtraken. Omdat je, zonder je dat te beseffen, de gevoelens en gedachten van iemand anders bent gaan ervaren als ware ze van jou zelf. Je bent onbewust in de huid van een ander gekropen.

Niet thuis in je eigen (energie) huis

Totdat ik het bovenstaande leerde begrijpen, raakte ik op de meest onverwachte en onlogische momenten overspoeld door wat ik beleefde als een enorm zware, bijna tastbare, golf van negatieve energie. ‘Waar heb je het in hemelsnaam over?’, vroegen mensen aan mij, wanneer ik begrip, steun, of herkenning zocht voor de ervaring die me zo beangstigde. Ik probeerde uit te leggen hoe ik me bedreigd voelde door iets onzichtbaars wat van buiten op me af kwam en me bang en soms depressief maakte. De energie had zo’n sterke aanwezigheid dat het me overmande en zich letterlijk meester van me maakte.

Terugblikkend snap ik waarom ik op vragende blikken stuitte. Ik was een vrolijke, creatieve, optimistische en productieve doorzetter. Dat was geen rol die ik speelde of een masker dat ik opzette, dat was echt. Maar dat was de ervaring die ik met de negatieve energie had ook. Voor familie, vrienden en collega’s was die echter niet waarneembaar en onbegrijpelijk. Een goede vriendin suggereerde dat de energie niet van buiten kwam maar in mij zat, en dat ik misschien bi-polar was. Diep in mijn hart wist ik dat dat niet zo is, maar door dit soort opmerkingen begon ik met de jaren aan mijzelf te twijfelen en werd ik steeds onzekerder. Tegelijkertijd bleef ik zoeken naar wat mij toch zo kwetsbaar maakte en waardoor ik keer op keer weer uit balans werd gebracht.

‘Energetische verwarring’

Jarenlang bleef ik de meest uiteenlopende holistische en wetenschappelijke opleidingen volgen en trok uiteindelijk mijn conclusies. Wat ik zelf simpelweg ‘energetische verwarring’ zou willen noemen, heeft mijn leven een stuk ingewikkelder en pijnlijker gemaakt dan ik denk dat nodig was geweest. Wat was ik opgelucht toen ik andere extreem empathische mensen ontmoette die mijn ervaringen bleken te delen. Ook in hun omgeving vonden veel mensen het moeilijk om te geloven dat iets wat niet tastbaar, niet wetenschappelijk aantoonbaar is, toch echt bestaat. Dat ‘energetische verwarring’ een verregaande invloed op je leven kan hebben en een belangrijke rol kan spelen bij ‘onverklaarbare’ aanhoudende ongemakken die gevoelige mensen ondervinden is iets dat nog niet veel aandacht krijgt. Ik hoop, door in deze blogs mijn opgedane kennis en persoonlijke ervaringen te delen, zowel diegene die mijn ervaring herkennen als hun dierbaren die het niet kunnen maar wel willen begrijpen en accepteren, een eerste inzicht in deze ‘onzichtbare materie’ te geven.

Het ‘spons- en kameleon-effect’

Gevoelig zijn voor energie is best ingewikkeld. Zelf veel informatie oppikken en die intensiever verwerken dan de gemiddelde mens is een ding. Daarnaast ook nog de energie van anderen absorberen gaat een stap verder. Als een spons kun je die energie opzuigen. Er kan dan een verwarring, die extreme vormen aan kan nemen, ontstaan. Wanneer je je iets uit de buitenwereld onbewust eigen maakt, is het mogelijk dat je ongemerkt een stukje van je eigen identiteit kwijtraakt. Het goeie nieuws is dat, zodra je beseft dat dit bij je gaande is, je het proces kunt gaan omkeren.

Door je bewust te worden van je vijf energielichamen (zie blog 3) bouw je zelfkennis op. Wanneer je je eigen spirituele, mentale, emotionele, en etherische energie leert onderscheiden van dat van je omgeving, kun je uitsluitend je eigen (niet tastbare) energie in je fysieke lijf gaan gronden. Het wordt dan een stuk eenvoudiger om energie die niet van jou persoonlijk is te leren herkennen, en bewust buiten te gaan houden. Vervolgens kun je, op momenten dat jij daarvoor kiest, je ‘energiehuis’ afsluiten in plaats van de ramen en deuren altijd uitnodigend wagenwijd open te laten staan.

Ik leerde hoe ik bewust (mede)verantwoording kon gaan nemen voor ‘ongevraagde’ energie die bij me binnenkwam maar me geen goed deed. Een deel van mijn ‘onverklaarbare’ klachten, waaronder vooral vermoeidheid, verdween. Maar helaas voelde ik me nog steeds een beetje onveilig. Ik had geen verklaring voor de onrustige energie die vaak totaal uit het niets, als een geest van een vorige bewoner die uit de dood ontwaakte, in mijn lichaam en gedachten rond begon te spoken. Die beschrijving bleek uiteindelijk best gepast te zijn.

Je energetische geheugen

Waar ik nooit eerder aan gedacht had, was dat bepaalde (negatieve) energie die ik al jaren geleden ervaren en in me opgenomen had, nog steeds in mijn energiehuis aanwezig was. Het leren herkennen en op afstand houden van energie in het heden die ik niet als positief ervoer, kon geen oplossing zijn voor de ongemakken die voortkwamen uit negatieve oude energie die nog steeds, onverwerkt, in me lag opgeslagen. Dat betrof niet alleen energie die voortkwam uit mijn eigen ervaringen in het verleden, maar ook energie die, niet ongelijk DNA, via mijn (voor)ouders aan mij doorgegeven leek te zijn.

Wat ik me ook nooit gerealiseerd had was dat er daardoor nog een belangrijk proces gaande was. Wanneer ik worstelde met de energie van mensen of situaties in het heden, werden oude, vergeten energiepatronen soms ongemerkt getriggerd. Die dubbelde dosis verklaart wat mij betreft het wanhopige gevoel wat ik iedere keer kreeg wanneer ik weer, ruim van tevoren, een tsunami van negatieve energie aan voelde komen, maar de opslurpende golf desondanks nooit op tijd wist te ontwijken. Situaties in het heden kunnen iets uit het verleden bij je los maken, zonder dat je je daar bewust van bent.

Het besef dat je rekening moet houden met het feit dat je ook een ‘energetisch’ geheugen hebt bleek voor mij zeer waardevol. In je hersenen liggen de feitelijke herinneringen opgeslagen, maar in je lijf de emoties die ze ooit teweegbrachten. En als zeer empathisch persoon is het niet onwaarschijnlijk dat de energie van de emoties van anderen die je ooit in hun bijzijn ervaren hebt, daar ook nog aanwezig is. Dat je, als ware je een kameleon, naast je eigen leven ook, onbewust, stukjes van het leven van anderen blijft (be)leven. Natuurlijk geeft het verwarring wanneer energie uit het verleden, zonder dat je je daarvan bewust bent, nog steeds bij je is. Het was een kwestie van vallen en opstaan en het kostte veel tijd, maar hoe meer ik de noodzakelijke duik in mijn verleden ging zien als een positieve ontdekkingstocht, hoe opgeluchter ik me voelde en hoe energieker ik weer werd.

 (Her)ken je eigen energetische frequentie

De bewustwording van het feit dat alles in onze omgeving waar je interactie mee hebt, mensen, planten en dieren, maar ook situaties en locaties, een unieke, individuele ‘energetische frequentie’ heeft is iets dat mij tijdens die reis ook enorm geholpen heeft.

Energetische frequenties lopen enorm uiteen. Stel je voor dat positief een hoge, snelle trilling heeft, en negatief een lagere, langzamere. Dan is het niet meer dan logisch dat als je met iets of iemand op een soortgelijke golflengte (vibratie) zit, je je positief en energiek voelt. Hogere trillingen dan die van mijzelf, realiseerde ik me, nam ik nauwelijks waar omdat ze geen frictie veroorzaakten. Terugkijkend zie ik in dat ik alleen nog een beetje vrolijker en creatiever werd. Maar negatieve energie, lagere trillingen, hadden om de een of andere redenen een enorme impact en een verlammende uitwerking op me. Alsof ze mijn energetische immuunsysteem verzwakten en mijn afweersysteem omverwierpen, waardoor het onmogelijk werd om mijn eigen frequentie vast te houden en in balans te blijven.

Natuurlijk zag ik in dat ik bepaalde mensen en situaties niet mijn leven lang uit de weg zou kunnen gaan. Dus ging ik op zoek naar manieren om te leren hoe ik energie die ik als negatief ervaarde buiten mijn energieveld kon houden. Ik ontdekte de vele boeken waarin beschreven wordt hoe je je daartegen kunt ‘beschermen’. Dat klonk in de eerste instantie aannemelijk en gaf me hoop. Ik leerde verschillende technieken en rituelen en paste ze toe. Helaas hielp dat mij maar een klein beetje. Misschien is ‘beschermen tegen’ een vrij negatief uitgangspunt, bedacht ik me. Inmiddels begreep ik dat de emotie angst een hele lage frequentie heeft. Tenzij er sprake is van zoiets als voodoo, stuurt niets of niemand natuurlijk bewust negatieve energie op je af. Persoonlijk heb ik dus meer gehad aan het uitgangspunt dat ik degene was die ergens nog een raam of deur open had staan, en dat er daarom nog kon worden ‘ingebroken’.

 

Natuurlijke (zelf)bescherming

Leer jezelf heel goed kennen. Het heden en verleden eerlijk adresseren, en daarmee bedoel ik dat je ook naar je eigen ‘donkere’ kant durft te kijken, hoort daarbij. Waarom hield of hou je bepaalde relaties, die misschien niet goed voor je zijn, in stand? Waarom bleef of blijf je in zich steeds herhalende situaties terechtkomen? Wat zijn je kwetsbare punten, je emotionele triggerpoints? Waar vindt negatieve energie een ingang bij jou? Wat is de aantrekkingskracht tussen jullie?

Hoe beter je weet wie je zelf bent, hoe beter je kunt gaan herkennen en begrijpen welke energie van jouzelf is (je binnenwereld) en welke van de mensen en situaties om je heen (je buitenwereld). Zelfkennis kan voorkomen dat je in de toekomst energie die niet van jou is onbewust blijft ‘downloaden’. Dat is het einde van verwarring en het risico dat je ‘buitenste-binnen’ (en ‘binnenste-buiten) gaat leven.

Wanneer je uitsluitend jouw persoonlijke energie grondt in je fysieke lijf, is het veel makkelijker bij jezelf te komen en te blijven. Net zoals de huid dat is voor je fysieke lichaam, creëer je door dit zelfbewustzijn een natuurlijke bescherming voor je eigen (levens)energie. Die nieuwe grens tussen jouw eigen energieveld en dat van de buitenwereld werkt als een wachtwoord dat je hebt aangemaakt om je persoonlijke gegevens (jouw unieke frequentie) te beschermen.

 LUISTER DIT BLOG HIER.

Zie ook de andere vijf delen van deze zesdelige serie blogs over energie en empathie:

Deel 1. Het Empathisch Spectrum: HSP of Empaat?
Deel 3. Leer je energieveld kennen: Empathie en je vijf energie lichamen.
Deel 4. Binnenstebuiten leven: Je empathisch vermogen en je eigen identiteit bewaren.
Deel 5. Onverklaarbare angsten en angststoornissen: Wat hebben ze met empathie te maken?
Deel 6. ‘Opposites attract’: De empathische persoonlijkheid en de narcist of psychopaat.

DREE ANDREA (1964) had tien jaar geleden nog nooit van de woorden empaat en hoogsensitief gehoord. Ze had geen idee waarom ze plotseling door uitputting en verwarring overmand werd. Een onverwachte ontdekkingsreis, van studeren met de sjamanen in Peru en een opleiding bij het Natural Gourmet Institute for Health and Healing in New York tot haar in 2018 voltooide training ‘Begrijp en Begeleid kinderen met hoogsensitiviteit’ bij Esther Bergsma volgde. De opgedane ervaringen gaven haar inzicht in de relatie tussen het persoonlijke energieveld en ons empathisch vermogen. Dree hervond balans en positieve energie door haar nieuwe kennis in praktijk te brengen. Inmiddels combineert ze eerdere werkzaamheden als filmmaker, schrijver, illustrator, chef en keramiste met het coachen van ‘anders’ gevoelige kinderen en volwassenen. Zie ook haar website.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest