Gevoel

Wanneer jouw gevoel je iets vertelt wat je hoofd nog niet wil weten, dan ontstaat er een gevoel van onrust in je binnenste. Het strookt dan niet met elkaar en lijkt naast elkaar te bestaan. Gevoel en verstand ver van elkaar verwijderd, ondanks al jouw moeite om het dichterbij elkaar te brengen.

Onrust

Dit onrustige gevoel is soms totaal niet te plaatsen. Dat maakt onzeker en kan zelfs leiden tot paniek. Als je, net als ik, nogal analytisch bent ingesteld, dan is het lastig om het maar gewoon te accepteren en los te laten. Ik wil altijd graag weten wat nou maakt dat dit gevoel ontstaat en waardoor het komt. Dat terwijl ik weet dat het daardoor alleen maar groter wordt.

Verschil

Het afstemmen van jouw gevoel op jouw verstand is niet makkelijk. Soms zeggen jouw gedachten iets wat helemaal niet overeenkomt met wat je diep van binnen voelt. Wat doe je dan? Waar luister je naar? Ik heb altijd mijn gedachten gevolgd en dit heeft me ver gebracht, maar nooit daar waar ik wilde komen. Dichterbij mijn gevoel. Ik wilde het zo graag bij elkaar hebben. Ik wilde dat de discrepantie niet zo groot was dat ik ervan ontstemt raakte, dat ik ervan in de war raakte.

Twee personen

Ik had ook altijd het idee dat ik twee verschillende personen was. Een gedachtenpersoon en een gevoelspersoon die tweeledig in mij aanwezig waren. Een beetje een “Jekyll en Hyde-verhaal”. Soms gedroeg ik me ook zo en liet mijn gedachtenstorm de overhand nemen. Zo ver soms dat ik een (rand)psychose raakte. Dit was een heftige periode! Je kunt jezelf dus zo gek maken met het denken dat je jezelf verliest. Gedachten kunnen je maken en breken.

Luisteren naar gevoel

Nu ik steeds meer begin te luisteren naar mijn gevoel en intuïtieve ingevingen, merk ik dat de onrust ook steeds minder wordt. Het is een tijdje helemaal weggeweest. Het komt toch wel weer terug, maar dan probeer ik het er te laten zijn en probeer het niet weg te maken. Dit is nog wel een hele uitdaging, want het is geen prettig gevoel namelijk. Door erover te schrijven en het als het ware te ontleden, krijgt het een plaatsje in mijn verstand. Ik reflecteer er dus op in plaats van het te analyseren.

Analyseren kan jouw denken namelijk zo heftig beïnvloeden soms, dat je het alleen maar erger maakt. Dat terwijl je het juist wil omarmen en accepteren. Wat ook nog lastig is hieraan is dat het ineens op kan komen
zetten, zonder enige aanwijsbare reden. Zo lijkt het! Maar je hoofd heeft al zoveel onbewuste gedachten gehad over iets waar je mee bezig bent op dat moment, dat het gevoel eerst lijkt te komen. Alleen is dat niet het geval.

Onbewust

Jouw onbewuste, zelfs onderbewuste gedachten, geven jouw hersenen signalen dat je je onrustig dient te gaan voelen. Want stel dat er iets staat te gebeuren? Dan moet je wel alert zijn en kunnen vechten of vluchten. Deze alertheid kan al vroeg in je kindertijd zijn ontstaan door gebeurtenissen die toen zijn voorgevallen. Deze onderbewuste herinneringen raken dan een bekende snaar en die geeft die prikkel door aan je gevoel. Het lijkt oncontroleerbaar, maar dat is het niet helemaal. Als je gaat onderzoeken wat maakt dat je dit gevoel krijgt, zul je het steeds sneller om kunnen draaien. Door er positieve gedachten tegenover te zetten bijvoorbeeld.

Vaak zit er namelijk een negatieve overtuiging onder, die je over jezelf bent gaan geloven. Je hebt dit als waarheid aangenomen en ziet niet meer helemaal helder wat er nou werkelijk gebeurd. De kunst is positief te
blijven als het negatieve gevoel van onrust op komt zetten, kijkt naar de onderliggende gedachten en deze te ontkrachten door middel van toetsing van het waarheidsgehalte. Deze negatieve overtuigingen zijn helemaal niet waar namelijk. Het is oud gevoel en zijn oude gedachten die je van binnenuit willen overprikkelen.

Opschrijven

Ga proberen jouw negatieve gedachten op te schrijven, telkens als je een gevoel van onrust voelt opkomen. Wat denk ik nu eigenlijk over mezelf en klopt dat wel met wie ik nu ben? Daarmee zul je het sneller kunnen accepteren en omarmen en keert de rust weer terug. Dan kun je weer verdergaan.
Lief zijn voor het negatieve maakt dat het zijn kracht verliest. Dat is wat je uiteindelijk wilt en kunt bereiken. Als je je er maar voor openstelt om het gevoel te doorvoelen en te onderzoeken. Jij weet als geen ander wat je denkt en voelt en kunt dit dus ook als enige aanpakken. Vertrouw hierin op jouw eigen innerlijke kracht en jouw intuïtie, die zullen jou hierin bijstaan.

Kyra Swanenberg (1980) is zelf ook hooggevoelig en is ouder van een hoogsensitief kind. Zij woont samen met haar partner en twee zoons in Tilburg. In haar leven heeft zij veel meegemaakt en heeft daar haar lessen uit geleerd. Ze houdt van het schrijven van intuïtieve teksten, waarmee zij graag wil bereiken dat andere (hoog)sensitieve personen erkenning en herkenning vinden in haar verhalen. Dit, om mensen te ondersteunen en verder te brengen in hun eigen proces. Hoogsensitief.NL is voor haar het perfecte platform, alsmede haar eigen Facebookpagina (Schrijfsels vanuit de Ziel).

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest