In deze onzekere en onrustige tijd merken veel hoogsensitieve mensen dat ze minder productief zijn. Dat komt omdat je eerste reactie als HSP is om te kijken of de mensen om je heen wat nodig hebben. Je bent sterk gericht op de ander en de groep waarin je je bevindt. Daarnaast kosten veranderende situaties je veel omschakeltijd, waardoor je minder gefocust bent op je werk. Er komt daardoor minder uit je handen.

Accepteer

Heel logisch dus dat je minder productief bent dan anders. Accepteer dat het soms even niet anders is. Je kan geen ijzer met handen breken. Soms is het goed een periode wat rustiger aan te doen.

Voldoening

Voor veel HSP is het gevoel van betekenis te zijn echter heel belangrijk. De voldoening van het afronden van taken geeft weer energie en het zien van blije gezichten van de mensen die je verder geholpen hebt een voldaan gevoel. Zou je graag, ook in deze periode, productiever willen zijn dan je nu bent? Ik heb een aantal tips die je kunnen helpen weer productief te zijn.

1. Bedenk wat jouw beste moment is

Stel voor jezelf vast wat voor jou het moment op de dag is dat je je het best kunt concentreren. Ben je aan het begin van de dag het scherpst? Of moet je op gang komen en ligt in de middag jouw piekmoment? Of misschien juist ’s avonds. In welke uren lukt het jou het makkelijkst om te presteren?

2. Zorg ervoor dat je op die momenten niet gestoord wordt

Maak die uren van de dag vrij, zodat je aan het werk kunt. Als je kinderen thuis hebt, kan je hun dagplanning zo maken dat ze jou niet nodig hebben op dat moment (download hier een gratis dagschema). Blokkeer in je agenda dat moment, zodat er geen (online) afspraken gemaakt kunnen worden. Zorg er in ieder geval voor dat anderen niet precies op dat moment een beroep op jou doen. Als hoogsensitief persoon ben je geneigd de behoeftes van de ander bovenaan te zetten. Door van te voren aan te geven dat je dan niet gestoord kan worden, voorkom je een beroep op jouw zorgzaamheid tijdens jouw productieve moment.

3. Bedenk van te voren wat je wilt doen

Misschien heb je genoeg taken liggen. Dan is het vooral een kwestie van prioritering. Misschien moet je zelf bepalen wat je gaat doen. Begin dan met het vaststellen van je einddoel en redeneer terug welke stappen je daarvoor nodig hebt. Door van te voren na te denken over wat je wilt doen, is de kans kleiner dat je de urgente maar eigenlijk niet zo belangrijke taken oppakt, zoals een telefoontje aannemen (de ringtoon lijkt altijd urgentie aan te geven). Die taken kan je ook op een ander moment van de dag doen. Reserveer deze periode echt voor taken die voor jou belangrijk zijn.

4. Doe daadwerkelijk de taak die je moet doen

Hier gaat het vaak fout. Voordat we echt beginnen kijken we nog even naar de mail, naar het nieuws of sociale media. Zeker in deze onzekere tijd, wil je niets missen. Maar als je met één van die drie begint is het zo weer een kwartier later. Of drie kwartier. Je productiefste moment is dan alweer bijna voorbij. De kinderen beginnen om aandacht te roepen. Je volgende afspraak begint al bijna weer. De voor jou belangrijke taak schiet erbij in. De hele dag ben je dan bezig er alsnog aan te werken, maar dat gaat veel minder effectief.

5. Sluit alle afleiding af

Sluit alle afleidingen af, zodat je je daadwerkelijk kunt focussen op je taak. Zet het geluid van je mail, je telefoon en je sociale media uit. Zet eventueel een koptelefoon op om geluiden uit het huis buiten te sluiten. Dit moment is alleen voor die belangrijke taak!

6. Begin met werken

Laat je niet afhouden door je gevoel dat het direct perfect moet zijn. Die gedachten zorgen ervoor dat je eindeloos naar een leeg scherm of wit vel papier blijft staren. Start en stel bij. Je zult merken dat je eerste poging zo slecht niet is. En doordat je bezig bent, stroomt de inspiratie makkelijker.

7. Limiteer je tijd

De aanpak die ik beschrijf – alle afleiding uit en alleen gericht op je taak – werkt vooral goed als je de tijd beperkt. Een hele werkdag zo inrichten houd je niet vol. Zowel voor jezelf als je omgeving. Maar een uur of misschien twee uur per dag lukt het wel. En je zult verrast zijn over je productiviteit. Die is veel hoger dan als je de hele dag probeert aan het werk te komen, maar steeds afgeleid wordt. En de volgende dag kijk je zelfs uit naar dat productieve uur; eerlijk waar!

8. Gun jezelf daarna weer rust

Als hoogsensitief persoon heb je na elke activiteit echt rust nodig, omdat de stress snel oploopt. Doe na deze periode van focus iets wat je ontspant (lees dit blog voor tips).

9. Plan lege ruimte in

De dag loopt altijd anders dan je denkt. Er is opeens een overleg nodig. Je kind heeft extra hulp nodig bij het huiswerk. Je moet nog een boodschap doen. Door een kort moment van gefocuste tijd in te plannen en daarnaast ook tijd vrij te laten, heb je meer mogelijkheden om die onverwachte dingen op te vangen.

10. Plan ook je sociale media gebruik in

Heb je ervaren hoeveel rust het geeft als je de geluidjes van je sociale media uit zet? Hoeveel rustiger je je voelt als je niets steeds aan het checken bent of er nieuwe posts zijn? Als hoogsensitief persoon ben je extra gevoelig voor de sociale signalen die je krijgt uit Instagram en dergelijke omdat je brein daar meer op gericht is. Wellicht helpt het je om alleen op vaste momenten op sociale media te kijken. Voor nieuwssites geldt hetzelfde. Limiteer het gebruik en merk dat je meer energie krijgt en daardoor makkelijk productief bent.

 

Waar loop jij tegenaan bij het thuiswerken? Welke tips werken voor jou?

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest