De zomer is een periode die lastig kan zijn voor HSP. Hoe kom je die tijd toch goed door?

Overprikkeling

Hoogsensitieve mensen hebben een bijzondere eigenschap: ze nemen veel meer informatie op uit hun omgeving en verwerken deze diepgaand. Dit stelt hen in staat om de wereld op een intensere manier te ervaren, maar het kan hen ook gevoeliger maken voor overprikkeling.

Hoewel de zomer een tijd van ontspanning kan zijn, lijkt het erop dat overprikkeling in deze periode nog vaker voorkomt dan anders bij HSP. Gelukkig zijn er zes factoren waar je rekening mee kunt houden om de zomer als HSP relaxter door te komen.

  1. Temperatuur: Een Smalle Marge

Temperatuur heeft een grote invloed op hoe we ons voelen, en dat geldt zeker voor hoogsensitieve mensen. Iedereen heeft een persoonlijke ideale temperatuur, maar voor HSP is deze marge vaak erg smal. Zelfs een kleine afwijking van die comfortabele temperatuur kan al onplezierig aanvoelen. In de zomer kan dit een groter probleem zijn, omdat het moeilijker is om de temperatuur aan te passen zoals je in de winter zou doen (verwarming hoger of extra kleding aan). Als je bijvoorbeeld liever lagere temperaturen hebt, kunnen warme zomerdagen je veel energie kosten.

  1. Geluid: Genieten van Stilte

Een van de meest voorkomende oorzaken van overprikkeling bij HSP is constant omgevingsgeluid. In de zomer is dit vaak een uitdaging omdat veel mensen buiten zijn en er allerlei geluiden te horen zijn, zoals gesprekken, muziek en spelende kinderen. Het is geen wonder dat veel HSP ervoor kiezen om buiten een koptelefoon op te zetten of naar een rustig natuurgebied gaan om toch van wat stilte te kunnen genieten.

  1. Afwijkend Dagritme: Vind Balans

De zomer biedt vaak meer vrijheid en flexibiliteit, maar het ontbreken van een vast dagritme kan ook overprikkeling veroorzaken. Als HSP moet je steeds opnieuw keuzes maken over wat je gaat doen, en de eindeloze mogelijkheden kunnen een last zijn. Het kan helpen om een basisroutine aan te houden, zelfs in deze periode. Hierdoor creƫer je een gevoel van structuur en balans.

  1. Eten: Luister naar je Lichaam

Tijdens warme dagen eten veel mensen anders dan normaal. Voor HSP die sterk reageren op voedingsmiddelen, kan dit een extra uitdaging zijn. Misschien heb je minder eetlust en eet je onvoldoende, of je grijpt naar ongezondere opties omdat je geen zin hebt om te koken. Het is belangrijk om goed te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft aan voedingsstoffen en eventueel ook tijdens de zomer je vaste maaltijden aan te houden, zodat je lichaam en geest in balans blijven.

  1. Emotioneel: Tijd voor Jezelf

Meer sociaal contact in de zomer kan ook leiden tot overprikkeling. Als HSP ben je vatbaar voor de emoties van anderen, en het kan een zware last zijn om iedereen tevreden te willen stellen. Zorg ervoor dat je tijd voor jezelf inplant om je af te sluiten van de emoties van anderen en je op te laden met activiteiten die je leuk vindt.

  1. Slaap: Prioriteit voor Herstel

De zomer kan ook je slaappatroon verstoren. Als HSP heb je mogelijk behoefte aan een deken over je heen, zelfs als het te warm is. Geluiden van buiten of het gezoem van een ventilator kunnen je slaap verstoren. Onvoldoende slaap heeft direct invloed op hoe snel je overprikkeld raakt. Overweeg tussendoor een dutje te doen om jezelf de broodnodige rust te geven.

Door bewust rekening te houden met deze zes factoren, kun je als hoogsensitief persoon actief werken aan het beperken van overprikkeling en het afwisselen van ontspanmomenten. Zo kun je optimaal genieten van de zomer en deze periode als een rustgevende tijd ervaren. Luister naar je behoeften, vind balans in je dagelijkse routine en maak tijd vrij voor jezelf.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest