Hoe vind je een passende school voor je gevoelige kind? Een onderwerp dat ik vaak bespreek met ouders die bij mij komen voor ondersteuning.
Nu Guus 3,5 is kregen we zelf de brief van onze gemeente om hem op een school in te schrijven. Ik ben zelf ooit begonnen als leerkracht en heb veel kinderen met autisme op school begeleid. Ik weet dus wel een beetje wat er te halen valt in onderwijsland.
School kiezen
Ik vind het heerlijk om mee te denken voor gevoelige kinderen. Om te zien wat ze nodig hebben en hoe we er samen met de ouders en de opvang of school voor kunnen zorgen, dat ze de kans krijgen te laten zien wat ze allemaal in huis hebben. School is toch een plek waar je kind veel tijd doorbrengt.
Mijn ervaring is dat ouders, zeker bij hun eerste kind goed nadenken over de schoolkeuze. Lestijden, onderwijsaanbod, populatie, speciale programma’s. Het wordt allemaal meegenomen in de afweging wel of niet voor een school te gaan.
Hooggevoelig
Wanneer je peuter dan, zoals de onze, hooggevoelig is, is dat toch vaak een extra factor om rekening mee te houden.
Aan de term hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit, kleeft toch nog steeds een wat zweverig stigma. Mijns inziens een stigma dat helemaal niet past, maar wel maakt dat je soms wat voorzichtig kan zijn in het beestje bij zijn naam noemen. Je wilt mensen immers niet het verkeerde beeld geven.
Wij hebben ervoor gekozen om bij de scholen in de buurt open kaar te spelen. We hebben de gevoeligheid, zijn sterke wil en ontwikkelingsvoorsprong meteen open op tafel gelegd. Daarin hebben we ook eerlijk aangegeven dat het soms een wat andere aanpakt vereist dan kinderen zonder deze extra eigenschappen.
En eerlijk? Misschien vond ik het benoemen van zijn ontwikkelingsvoorsprong nog wel spannender dan zijn hooggevoeligheid. Vindt iedere moeder immers niet dat haar kind ontzettend knap en wijs is voor zijn leeftijd?
Begeleiden
Ik wilde het graag direct open op tafel leggen, omdat de hooggevoeligheid en de sterke wil van Guus veel zeggen over Guus en dat wat hij laat zien. Deze elementen bepalen niet wie hij is, maar maken er wel zo’n substantieel groot deel vanuit dat dit los van hem zien haast onmogelijk is.
In mijn jaren als leerkracht en later als schaduwbegeleider ( begeleiders die met o.a. kinderen met autisme naar school gaan, zodat zij ook onderwijs kunnen volgen dat bij hen past), heb ik ervaren dat bereidheid om te willen leren en ontwikkelen als leerkracht veel belangrijker is dan de kennis die je al in huis hebt. Daarbij is elke leerkracht toch verschillend en zul je misschien al wel ervaren hebben dat het met de ene leerkracht soepeler verloopt dan met de andere. En dat is oké.
Wij hebben gezocht naar een school die bereid is om te willen leren. Die met ons mee wil kijken in de zoektocht naar onderwijs dat zoveel mogelijk aansluit bij Guus en ervoor kan zorgen dat Guus zoveel mogelijk kan aansluiten bij het onderwijs zoals dat gegeven wordt. Zodat hij onderdeel is van de klas en het schoolsysteem en er voor hem geen aparte regels gelden als dat niet nodig is.
In augustus wordt hij 4. Dat duurt gelukkig nog een tijdje. Ik hoop dat we ons normale leven dan weer zo hebben kunnen oppakken dat hij dan ook van start mag gaan op school. Wij hebben er alle vertrouwen in.
JORIEKE KROEZE (1987) werkt als Hooggevoeligheidsdeskundige in haar eigen praktijk.
Hierin begeleid ze hooggevoelige kinderen en hun ouders om beter te leren omgaan met de hooggevoeligheid van het kind. Ze schrijft graag over hooggevoeligheid omdat ze merkt dat er veel behoefte is aan praktische tips die gemakkelijk toe te passen zijn in het gezinsleven. Haar missie is om kinderen en hun ouders de juiste handvatten te geven zodat ze zelf aan het roer staan en invloed kunnen uitoefenen op de uitdagingen die hooggevoeligheid kan bieden. Lees meer over Jorieke op www.joriekekroeze.nl.