Profielwerkstuk Hoogsensitiviteit

In vijf havo moesten we een werkstuk schrijven, ook wel profielwerkstuk genoemd. Het moest zodanig bij je passen dat je er een goed halfjaar mee bezig kon zijn en er ook nog ruim veertig pagina’s over kon schrijven. Ik heb toen gekozen om onderzoek te doen naar wat hoogsensitiviteit inhoudt.

Focus

Het is lastig om maar één bepaald aspect van hoogsensitiviteit uit te lichten zonder af te dwalen. Dat is voor mij tegelijk ook een van mijn zwakkere puntjes van hoogsensitiviteit, het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Veel hoogsensitieve personen vinden dit lastig en iedereen gaat hier ook anders mee om. Bij de meesten heeft het verwerken van alle soorten prikkels (tegelijk) een grote impact. En daarnaast kost het veel tijd om alles in een hokje te kunnen plaatsen. Zelf was ik erg aan het stoeien om de juiste informatie te verwerken in mijn profielwerkstuk. Ik dwaalde steeds af, want andere informatie was net zo belangrijk, maar niet van toepassing.

Lastig

Door middel van een enquête heb ik onder andere gekeken naar de voor- en nadelen van hoogsensitief zijn. Je kon hierin aangeven of elke soort prikkel voor jou voordelig of nadelig werkt. Daarnaast kreeg je de ruimte om zelf in te vullen wat je fijn en vervelend vindt aan hoogsensitiviteit.

Uit mijn enquête vielen een aantal dingen op. Als je grofweg kijkt naar de resultaten in het tabelletje kan je zien dat de meerderheid die last heeft van veranderingen dit beschouwt als een nadeel. Omdat niet elk hoogsensitief persoon hier last van heeft is dit geen nadeel dat voor iedereen op gaat. Sowieso zijn er ook mensen die hier het voordeel van inzien. In mijn onderzoek zijn dit de wat oudere mensen. Dat komt misschien doordat zij meer situaties meegemaakt hebben, waaronder ook fijne ervaringen, zodat zij sneller kunnen inzien wat de positieve kant is van hoogsensitiviteit. Daarnaast leer je, naarmate je ouder wordt, je wellicht beter afsluiten voor (bepaalde) prikkels.

Soorten prikkels Aantal  Nadeel Twijfel Voordeel
Harde geluiden 24 13 2 9
Fel licht 18 10 2 6
Sterke geuren 17 2 4 11
Irritaties op huid 16 12 0 4
Sterke smaken 17 7 3 7
Stemmingen/energieën 27 0 5 22
Veranderingen 18 16 0 2
Fantaseren 24 3 0 21
Overwegen v. keuzes 27 10 6 11

Fijn

Bijna alle hoogsensitieve personen zeggen stemmingen en energieën (van anderen) te kunnen aanvoelen. En dit wordt in de meeste gevallen als een voordeel beschouwd. Sommigen twijfelen hierover. Ik denk dat veel mensen dit goed kunnen gebruiken om anderen in te schatten. Dit helpt om beter te reageren en is handig voor jezelf maar ook voor je omgeving. Maar daarnaast zijn dit ook intense prikkels die je moet verwerken, en ligt overprikkeling (bijna) altijd op de loer. Deze prikkels kunnen er ook voor zorgen dat “je eigen zijn” wordt overstemd, waardoor je jezelf kan verliezen.

Al met al is hoogsensitief zijn, lastig en fijn tegelijk. Maar ik denk dat je, als je bij je eigen grenzen blijft en bewust in het leven staat, je heel goed je eigen leven vorm kunt geven op een manier die bij je past.

 

Jessie Beijer is 17 jaar oud en heeft vorig jaar de havo afgerond. Momenteel heeft ze een tussenjaar waarin ze wil uitzoeken wat ze volgend jaar wil studeren en wil ze een halfjaar gaan reizen.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest