De laatste tijd verschijnen steeds vaker artikelen over Hoogsensitiviteit in de media. Dat is goed nieuws. Daardoor komen steeds meer in aanraking met de eigenschap Hoogsensitiviteit.

Kennis

Want de kennis hierover laat nog sterk te wensen over. In de gezondheidszorg, het onderwijs en het bedrijfsleven is nog lang niet iedereen op de hoogte van het bestaan van deze eigenschap. En als ze dat wel zijn, vieren vaak mythes hoogtij.

Wetenschap en praktijk

Daarom is het belangrijk om goede informatie over Hoogsensitiviteit te delen. Informatie die enerzijds gebaseerd is op wetenschappelijke kennis en anderzijds in de praktijk echt bruikbaar is. Zo blijkt informatie die door wetenschappelijk onderzoek al lang achterhaald is, nog steeds de ronde te doen. Bijvoorbeeld dat hoogsensitief zijn betekent dat je gevoelig bent voor prikkels. We weten inmiddels dat het veel meer betekent. De kern van hoogsensitief zijn is dat je informatie veel diepgaander verwerkt.

Last en profijt

Een ander misverstand is dat hoogsensitief zijn vooral betekent dat je veel last ervaart. Dat klopt niet. De eigenschap brengt veel talenten met zich mee. En daarnaast blijkt dat hoogsensitieve mensen veel meer profiteren van positieve situaties. In Happi Kids (nummer 1 2019) staat een heel katern over Hoogsensitieve kinderen. Daarin wordt Esther Bergsma geciteerd over het kunnen profiteren van gunstige omstandigheden. Dat betekent ook dat je als ouder echt het verschil kunt maken voor je hoogsensitieve kind.

Happi Kids

In de uitgave van Happi Kids lees je naast wetenschappelijke achtergronden ook veel praktische tips voor ouders in de opvoeding van hun hoogsensitieve kind. Met onder andere tips uit het boek “Hoogsensitieve kinderen; praktische leidraad voor ouders en professionals”. En we zijn best wel trots dat dit boek vaak geciteerd wordt in de media.

Psychologie Magazine

Ook Psychologie Magazine geeft tips aan ouders op basis van het boek van Esther Bergsma. Vijf tips die rust terug kunnen brengen in een gezin met hoogsensitieve kinderen. Daarnaast organiseert Psychologie Magazine een Masterclass waarvoor ze Esther Bergsma als HSP Expert hebben uitgenodigd. Deze Masterclass is online en wordt gegeven op 18 april 2019.

NRC

Nog meer aandacht voor Hoogsensitieve kinderen in de opvoedrubriek van Annemiek Leclaire in de NRC. En een artikel in het nieuwe tijdschrift “Therapeut, Coach & Counselor”.

Media- aandacht

Fijn dat de schrijvende media steeds meer aandacht krijgt voor Hoogsensitiviteit. Maar er zijn nog steeds heel veel mensen niet bereikt. Daardoor kan het voor komen dat hoogsensitieve kinderen of volwassenen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, of dat hun talenten niet worden herkend. Alle reden om veel aandacht te blijven besteden aan Hoogsensitiviteit!

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest