Wat heb ik het afgelopen jaar geleerd over hoogsensitiviteit? Maak daar maar de afgelopen jaren van en mag ik er ook een boek over schrijven in plaats van een blog 😉 ? Het is namelijk niet weinig wat je leert over jezelf als je ontdekt dat je hoogsensitief bent. En in mijn geval dan ook nog eens een high sensation seeker met één voet op het gaspedaal en één voet op de rem. Een hele uitdaging!

Voor mij zijn er zoveel puzzelstukjes op de goede plek gevallen sinds ik me verdiept heb in hoogsensitiviteit. Ik leerde het kennen door een praktijk waar ik een cursusdag ging volgen:
‘Hoogsensitiviteit is je kracht!’
Ik las dat met enige scepsis, ik ervaarde het namelijk totaal niet op die manier. Ik vond het maar lastig dat ik zo snel geëmotioneerd was. Dat de tranen me regelmatig hoog zaten terwijl ik niet eens wist waarom. Dat ik zoveel last kon hebben van andermans energie. Dat ik het leed van de wereld zo op mijn schouders kon hebben. Ik voelde het helemaal niet als een kracht.
Nu, na bijna 5 jaar, kan ik zeggen dat ik het wel steeds meer als een kracht begin te ervaren. En dat ik ook beter om kan gaan met de keerzijde ervan. Dat ik andermans energie beter buiten mezelf kan houden. Dat ik niet meer het leed van de hele wereld op mijn schouders neem. En dat is een hele reis geweest. En nog zijn er momenten dat het lastig is. Als ik vermoeid ben, als ik te druk ben met werk of van alles op me genomen heb waarvan ik eigenlijk weet dat het teveel is. Toch worden die lastige  momenten minder en leer ik, elke dag.
Hoogsensitief zijn is absoluut een kracht. Het is ook niet zweverig, het is geen hype zoals sommige mensen beweren. Het is een prachtige eigenschap, een manier van zijn. Je kunt er jezelf en ook zeker anderen mee helpen. Je kunt het bewust toepassen in je werk, in je familie, in vriendschappen. Hoogsensitieve mensen zijn prachtige en krachtige mensen. Ze moeten alleen zichzelf goed beschermen en dat is een hele spannende reis.
Als dat lukt; regelmatig een denkbeeldige stolp om je heen zetten als de energie van de ander te heftig is. Het beeld van een koptelefoon als je in een restaurant zit te eten met je lief en je alle gesprekken en de energie van anderen kunt waarnemen. Een zonnebril als je op straat loopt en er heel veel mensen om je heen zijn met ieder hun eigen bagage.
Als dat lukt en om rust te pakken voor jezelf, om regelmatig op te laden, dan is hoogsensitiviteit echt je kracht. Als je leert om het op een goede manier in te zetten. Zonder daarbij jezelf te verliezen. Dat is een hele kunst, een levensreis. Met vallen en opstaan. Niet altijd de gemakkelijkste weg. Die reis is het wel dubbel en dwars waard. Het brengt je tot ongekende hoogten en prachtige inzichten en dat gun ik iedereen.
Dit zomerreflectie-blog is geschreven door Carina Lodder uit Zaltbommel. 
Please follow and like us:

Pin It on Pinterest