Hoogsensitiviteit (h)erkennen, begrijpen en begeleiden

Intens

Eén op de vijf mensen is hoogsensitief. De hersenen van mensen met deze eigenschap functioneren op een andere manier. Alle details worden waargenomen en de informatie daaruit intens verwerkt zodat de gekozen actie optimaal is.

Breed en diepgaand

Dat betekent dat hoogsensitieve mensen heel opmerkzaam zijn. Ze krijgen veel prikkels binnen en verwerken die zowel breed als diepgaand. Hoogsensitieve personen overzien automatisch de mogelijke oorzaken en gevolgen. Ze staan als het ware stil bij alle informatie om te bepalen wat de beste actie is. Dit verwoordt Elaine Aron als het ‘stop-en-check-systeem’. Deze Amerikaanse wetenschapper is pionier op het gebied van hoogsensitiviteit.

Overdenkproces

Het continue overdenkproces betreft ook het eigen functioneren. Hoogsensitieve personen zijn ongewoon kritisch op zichzelf. Ze doorzien wat de gevolgen van hun acties zijn en wat ze (nog) beter hadden kunnen doen. Menigeen voelt zich hierdoor onzeker en het kan leiden tot eindeloos gepieker.

Hoogsensitiviteit = prikkelgevoeligheid + intense verwerking

Prikkelgevoeligheid:

  • Fysieke → geluid, licht, smaak, tast, etc.
  • Emotionele → sfeer, leed, dromen, spiritualiteit, etc.
  • Situationele → eerst wennen door alle details waar te nemen
  • Sociale → ongemakkelijk voelen

Intense verwerking:

  • Stop-en-check-systeem → (zelf)reflectie
  • Optimale-optie-ambitie → risicoanalyse
Hoogsensitief zijn heeft zowel voordelen als minpunten. Mensen met deze eigenschap zijn creatief, zorgzaam, hebben een groot inlevingsvermogen en analytisch inzicht. De drie grootste nadelen van hoogsensitiviteit zijn: sneller overprikkeld raken, faalangst krijgen en/of lage eigenwaarde ontwikkelen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maand gratis informatie en tips

Pin It on Pinterest