Hoe gaan mensen om met (mis)informatie? Dat staat centraal in een nieuw onderzoek.
Misinformatie
Onjuiste informatie kan je beeld van een situatie vervormen. Maar misinformatie is niet altijd goed te herkennen. In dit nieuwe onderzoek lieten de onderzoekers mensen naar een korte opname van een theaterstuk kijken en gaven hen daarna informatie op papier, waarvan een deel misinformatie. Vervolgens keken ze of HSP anders omgaan met die gegevens.
Onderzoek
Sadowski en Szpitalak van de universiteit in Krakow (Polen) onderzochten het effect van misinformatie op hoogsensitieve personen. Ze lieten 127 deelnemers tussen de 15 en 55 jaar kijken naar een filmfragment van een theaterstuk uit 1974, getiteld Three Sisters, en gaven hen vervolgens een samenvatting van dat fragment op papier. Bij de helft van de groep zat er verkeerde informatie in die samenvatting.
In de groep die een accurate samenvatting kreeg zaten 18 HSP en 45 niet-HSP. In de groep die een samenvatting vol misinformatie kreeg zaten 17 HSP en 47 niet-HSP. Alle deelnemers moesten na het bekijken van het fragment en het lezen van de samenvatting, vragen beantwoorden over de gebeurtenissen in het theaterstuk. Bijvoorbeeld welke kleur de riem was van één van de hoofdpersonen, wat een karakter zei toen ze na lange tijd weer thuis was, wiens hand gekust werd door de mannelijke hoofdpersoon, hoe een karakter in een bijrol zichzelf beschreef, etc. Natuurlijk ging een deel van de vragen over aspecten die veranderd waren in de onjuiste samenvatting.
Meer bestand tegen misinformatie
Uit dit onderzoek blijkt dat hoogsensitieve mensen minder gevoelig zijn voor misinformatie. Zij beantwoordden de vragen over het theaterstuk vaker juist. Terwijl niet-hoogsensitieve mensen vaker meegingen met de onjuiste informatie die ze hadden gekregen in de samenvatting, deden HSP dat niet. Zij voeren meer op hun eigen waarneming tijdens het kijken naar de opname en minder op de geschreven misinformatie, en maakten daardoor minder fouten. Wat de precieze reden achter dit verschil is, is nog niet duidelijk. Hebben HSP bijvoorbeeld een beter geheugen? Of vooral een beter visueel geheugen? Of laten ze zich minder misleiden door foute informatie? Dat kan in de toekomst nog verder onderzocht worden.
Bron: Sadowski, S. K., & Szpitalak, M. (2022). Sensory processing sensitivity and its relation to susceptibility to misinformation. Polish Psychological Bulletin, 79-87.