Viering van Hoogsensitiviteit

Eerste HSP Day in Nederland

“HSP Day; wat een mooie ervaring. Geleerd, gedeeld, gevoeld…”,
“Het was super en tot in de puntjes verzorgd. Gave locatie ook!”,
Dank je wel voor alle kennis, inspiratie, herkenning en de ontspannen sfeer. Bianca en ik hebben genoten.”,
“Het was geweldig om hierbij aanwezig te kunnen zijn. Dank je wel voor al je kennis, ervaring en je zijn als mens!”

Een greep uit de allereerste reacties op de eerste HSP Day in Nederland. Een dag om te vieren dat je hoogsensitief bent. Met klooster Cenakel (Soesterberg) bleek de locatie een essentiële factor of zoals iemand het zei: “Toen ik vanaf mijn auto op de parkeerplaats wandelde, voelde ik direct de ontspannen en uitnodigende sfeer.” In drie ruimtes mochten de deelnemers naar believen hun programma kiezen.

PPD Resonantie door Onno Nieveen
De massages werden verzorgd door Miranda, Maaike en Tom

Presentaties

De meeste aandacht ging zoals verwacht naar de presentaties van Esther Bergsma in de prachtige Ceciliakapel. Een kerncollege (veel theorie en alleen maar luisteren) over Hoogsensitiviteit in de relaties tussen ouders en kinderen, het seminar (met praktische tips en interactie) en de zogenoemde ‘Case Counselling’, waarbij Esther twee verschillende moeders ‘counselde’ die een concrete opvoedsituatie in hun gezin met het publiek deelden. In deze cases ging het om Tobias en Jelle die respectievelijk met woedeaanvallen en faalangst te maken hebben.

Positief

De HSP Day is ervoor om vooral ook de positieve aspecten te belichten. Zo vertelde Esther dat faalangst in de basis een goede eigenschap is omdat je vooruit kunt denken en beseft dat iets oplettendheid vraagt.
In het kerncollege had ze meer van zulke voorbeelden. Typeringen van gedrag die je zowel negatief als positief kunt bezien. Zo beschouwd zijn/hebben/zorgen hooggevoelige mensen (voor):

Inlevingsvermogen, zorgzaamheid, behulpzaamheid, harmonie, intuïtie, zorgvuldigheid, aandacht voor details, opmerkzaam, aanvoelen sociale setting, sfeer goed houden, team vormen, grote geheel zien, betekenis geven aan de situatie, bepalen mogelijke acties, creatief (denken), rechtvaardigheid, weloverwogen, verantwoordelijk, verbanden zien, analytisch vermogen, zelfreflectie en consciëntieus. “Hooray HSP!”

Naast de presentaties van Esther Bergsma bleek ook het forum verhelderend en herkenden velen zich in de praktijksituaties. Een moeder, een arbeidsdeskundige, een leerkracht en een (naar eigen zeggen) niet-hoogsensitieve vertegenwoordiger van de landelijke oudervereniging Balans deelden open en soms confronterend hun ervaringen omtrent het thema “Balans tussen werk en thuis”.
Yoga-les met Carlijn Hendrikx
Dans door Iris Verheul
Meditatie werd begeleid door Carlijn Hendrikx
Lunch in de wintertuin

(Over)prikkelend

De centrale ruimte – met de wintertuin, lounge en buffet – was ingericht om te verpozen (prikkellauwe momenten te kiezen) en kennis te nemen van de Sensory Stands. Geuren, kleuren, geluiden, smaken en schittering; het was er in (over)prikkelende mate.

Populair bleek de derde ruimte; Space for Exhale. Hier mochten de deelnemers ontspannen en genieten van massages, meditatie, dans en yoga. Vooral de nog niet zo bekende ‘PPD Resonantie’ mocht zich in grote belangstelling verheugen.

Terwijl afstuderend kunstenares Zoë Grijn zich liet inspireren door de HSP Day en in de tuin een ‘tunnel’ opbouwde waarin mensen een surplus aan stimuli konden ervaren, speelde de band SoundBites rustige easy listening muziek. Hoogtepunt was “True Colors” in de kapel, na de bijzondere en ongewone opening van Esther Bergsma. Zij schetste drie persoonlijke momenten die medebepaalden hoe zij nu in haar leven staat. Zangeres Iris van den Berg bezong dat zo intens dat menig traan vloeide.

Viering

Heel sensitieve mensen. Ze waren erbij, op dit eerste feest van HSP. De afsluitende (positieve) vraag aan het forum kon niet treffender beantwoord worden: van welke ultieme cultuurvorm geniet je maximaal? Naast muziek, film en boek biechtte de juf: “O, aan het einde van de dag op de bank, met een lekkere mok hete thee en … chocola.”

BABA-methode in de praktijk
Iris van den Berg zingt True Colors
Afstuderend kunstenares Zoë Grijn

HSP Day in de media

In de Telegraaf staat een bericht over de allereerste HSP Day. Op Vrouw.nl vind je een uitgebreid artikel.

Pin It on Pinterest