Door: Chantal van Weezel

Lange tijd vond je het begrip hoogsensitiviteit (HSP) terug in de meer spirituele, new age hoek. Er werd gesproken van nieuwetijdskinderen, indigo mensen of mensen met paranormale vermogens. Daar is sinds een paar jaar een opmerkelijke omslag in gekomen.

Hoewel veel HSP-ers wel degelijk spirituele capaciteiten hebben, zie je nu steeds meer interesse en erkenning vanuit de reguliere hoek. Er wordt steeds vaker en beter wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit persoonlijkheidskenmerk, dat bij 15 tot 20% van de mensen voorkomt.

Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen en het zenuwstelsel bij mensen met HSP anders werken, dan bij mensen zonder HSP. De gebieden in de hersenen die met empathie en bewustzijn te maken hebben zijn sterker ontwikkeld. Ook verloopt de prikkelverwerking in de hersenen opvallend anders. Er ontbreekt in de hersenen een soort eerste filter, dat de binnenkomende prikkels prioriteert en verwerkt. De prikkels komen veel heftiger en ongefilterd in je systeem binnen.

Ik hoor de mensen met HSP in mijn praktijk vaak verzuchten, dat ‘alles zo binnenkomt’. Geluid, licht, sfeer, emoties en gedachten van anderen en zichzelf. Met de nieuwe kennis die we nu hebben over hoe de HSP-hersenen werken, komt ALLES dus ook daadwérkelijk tegelijk, en dus heel fysiek, binnen.
Het herkennen en erkennen van mijn hoogsensitieve aard was ook voor mij een heel proces. Dat begon al in 1997, toen ik nog studeerde en het boek: ‘The Highly Sensitive Person, How to Thrive When the World Overwhelms You‘, van de inmiddels bekende Elaine Aron las. Ik kreeg het boek destijds in het Engels aanbevolen door Robin Lee Schiff, mijn inspirerende Amerikaanse tai chi teacher.

Ik ben zelf het ’type’ High Sensation Seeker HSP. Ik wil door HSP niet belemmerd worden in mijn leven. Ik hou niet van vakjes en ik hou wel van spanning en nieuwe uitdagingen in mijn leven… emigreren, weer remigreren, paragliden, omgaan met kleurrijke, uitdagende mensen in mijn privé leven… Avontuur! Die prikkels heb ik nodig en vind ik fijn. Ik vind het ook fijn als dingen snel gaan- en dan niet zozeer fysiek maar mentaal/inzichtelijk. Waar een ander nog na moet denken of de dingen niet bewust is, ben ik al 10 stappen verder en heb voor mezelf een integraal overzicht. Een persoon met hoogsensitiviteit is continue bezig met zelfreflectie (en vaak ook forse zelfkritiek!).

De tegenhanger hiervan is, dat ik daarna ook in stilte en alleen mijn rust moet (her)pakken. Balans, dus!

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest