De zwakkere schakel

Wat is dat toch dat we automatisch denken de zwakkere schakel te zijn als we weten dat we hoogsensitief zijn. De zwakkere schakel in een relatie, in een vriendschap, onder collega’s. Wanneer gaan we ons realiseren dat dat iets is wat alleen de maatschappij ons heeft opgelegd. Omdat andere eigenschappen hoger gewaardeerd worden. Zoals prestatiegerichtheid, op de voorgrond staan, verkoopkwaliteiten (zowel van jezelf als van een product/dienst), altijd door kunnen gaan, geen 9 tot 5 mentaliteit. In alles wat we voorgeschoteld krijgen staat wel iets benoemd waaruit je het gevoel kunt krijgen dat sensitiviteit niet iets is waar ruimte voor is.

Laat jij je dat gewoon maar aanleunen?

En je hebt gelijk! Dat is ook zo. Maar laat jij je dat gewoon maar aanleunen? Laat jij jezelf dat wijsmaken? Jij weet wel beter toch? Als jij jouw kwetsbaarheid durft te laten zien dan toon jij daarmee automatisch jouw dapperheid!

En ik weet dat er veel mensen zijn die niet kunnen omgaan met jouw kwetsbaarheid en sensitiviteit. Dat jij een persoon bent dat echt voelt, dat emoties toont en daar naar wil luisteren, dat is vaak lastig voor de ander. Helemaal wanneer jij werkzaam bent of een vriendenkring/familie hebt in de commerciële/zakelijke wereld is het soms ontzettend lastig jezelf te kunnen zijn. In dit soort kringen lijkt namelijk alles te gaan om status. Je maandsalaris of omzet, je (lease)auto, je kleding en waar jij je geld aan uitgeeft bepalen je waarde.

Eerlijkheid, oprechtheid en empathie!

Uiteraard is dat voor een hoogsensitief persoon heel anders en haal jij helemaal niets van waarde uit alle het bovengenoemde. Jij haalt waarde uit de integriteit van een persoon. Uit eerlijkheid, oprechtheid, empathie en hun hart. Wie is iemand? Hoe staat iemand in het leven? Gesprekken over de zin van het leven, wat je wilt in je leven en je emoties staan bovenaan je lijstje! Het tegenovergestelde van de gesprekken over cijfers, geld of nog vervelender “de ander”. Want geroddel van mensen daar kun jij eigenlijk ook weinig mee. Helemaal als je merkt dat er na het geroddel gewoon weer “leuk” tegen elkaar wordt gedaan terwijl er zoveel rottigheid onder een relatie of contact ligt.

Ben jij een softie?

Doordat een heel groot deel van de maatschappij uit dit soort dingen bestaat, begrijp ik wel dat je het gevoel krijgt de zwakkere schakel te zijn. Of gewoon anders. Of zoals men vast wel eens tegen je heeft gezegd, een softie? Hoogsensitiviteit wordt vaak gezien als een vrouwelijke energie, en helaas leven wij nog steeds in een maatschappij waarin de vrouw ook als het zwakkere geslacht wordt gezien. Het is allemaal niet waar, maar ja, als HSP moet je hier wel tegen opboksen. En laten we daar juist niet van houden.

Dus laten we ons sneller afschepen, of in dat hoekje drukken, nemen wij de stempels en etiketten die we krijgen maar voor lief en accepteren we ons lot als de zwakke schakel…

Wij zijn bevoorrecht!

Maar kom op! Zo is het leven toch niet bedoeld! Wij zijn bevoorrecht om met deze mooie eigenschap geboren te mogen worden! Wij zijn nu in het bezit van zoveel kennis over deze eigenschap! Wat ons de gelegenheid geeft het op de juiste manier in te zetten. In een wereld waar alles steeds drukker, hectischer en chaotischer wordt. Waar steeds minder plek lijkt te zijn voor je gevoelens, voor jou als mens, voor oprechte relaties en goede gesprekken. Kun jij als HSP juist het verschil maken! Jij kunt laten zien dat je er mag zijn! Dat gevoel er mag zijn! Dat emotie er mag zijn!

Laat zien dat het anders kan!

Laat de mensheid zien dat het anders kan! Dat het een kracht is om te kiezen voor jezelf. Om aan te kunnen geven wanneer je even pauze nodig hebt. Dat je nee mag zeggen tegen mensen, events of afspraken omdat het niet goed voelt voor jou. Dat je uit de ratrace mag stappen en mag gaan genieten. Dat je niet alleen maar leeft om die goed betaalde baan te hebben en daar dure dingen van aan te schaffen en je status steeds aan kunt passen op LinkedIn.

Jij hebt dat empathische vermogen waar in deze wereld zoveel behoefte aan is!

Jij durft naar jezelf te kijken. Jij durft waardevolle relaties aan te gaan. Jij durft jezelf open te stellen. Jij durft te genieten van de natuur en daar open voor uit te komen! Jij durft een weekend niets te doen omdat jij dat graag wilt! Jij durft afscheid te nemen van mensen en situaties die niet goed voor je zijn, omdat jij het voorrecht hebt als HSP deze signalen zo duidelijk door te krijgen! Jij hebt dat empathische vermogen waar in deze wereld zoveel behoefte aan is! Jij bent in zoveel situaties the bigger person! Omdat jij verder kunt kijken, omdat jij naar binnen kunt kijken, omdat jij bereid bent ook naar jezelf te kijken. Door jouw sensitiviteit blijf jij die honger naar zingeving en voldoening altijd houden en dat zorgt ervoor dat jij je je hele leven blijft ontwikkelen tot een beter mens. Een mens die steeds beter is voor zichzelf, maar ook voor die ander!

Met jouw zachtheid als kracht! Met iets vaker die knuffel die tot genezing leidt. Met iets vaker die goede gesprekken die helend zijn. Met echt liefde voor jezelf en die ander! Geen oppervlakkigheden, alleen maar de diepte in.

Een oneindige poel aan stralende sensitiviteit!

Het lijkt mij dat jij in het bezit bent van een oneindige poel aan stralende sensitiviteit en kracht die jij voor zoveel mooie dingen mag gaan inzetten! Dus ga dat doen! Stap uit de ketting van “zwakke” schakels, pak je podium en straal! Je hebt het in je!

 

Karin Rutjes (1985) is zelf hoogsensitief en werkt als hsp coach in haar eigen praktijk (Karin & Coaching). Ze woont samen met haar man, dochter en zoon in Hardenberg en haar praktijk heeft ze ook daar gevestigd. Ze is gek op lezen en ook het schrijven van haar eigen blogs vindt ze geweldig om te doen. Ze hoopt dan ook nog veel blogs te kunnen schrijven voor zowel Hoogsensitief.NL als haar eigen website (www.karinrutjes.nl).

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest