Afwijzing, er hangt een negatieve lading om het woord. Want niemand houdt van afwijzing. Hooggevoelige mensen al helemaal niet. En juist die doelgroep voelt zich vaak afgewezen lijkt wel.

Afwijzing voelen

Of ze proberen afwijzing te vermijden door te pleasen, zich aan te passen en zich te richten op een ander. Ze houden liever hun mening voor zichzelf, want stel dat de ander deze mening afkeurt. Of nog erger, wat als die anderen jou als persoon afwijst. Dat je te gevoelig bent of er niet goed uitziet. Of je bent niet leuk genoeg of niet slim genoeg.

Want een hooggevoelig persoon VOELT zich snel afgewezen. Kritiek, hoe goed bedoeld ook, voelt als harde kritiek. Wil een hooggevoelig persoon iemand helpen, maar wil de ander niet geholpen worden, voelt hij/zij zich toch afgewezen. Ze voelen intenser en denken diepgaander dus ook afwijzing wordt extra uitvergroot.

Angst voor afwijzing

Zo kunnen hooggevoelige personen soms langdurig rondlopen met het gevoel van afwijzing en hierdoor zelfs hun leven aan gaan passen uit angst voor nieuwe afwijzing. Ben je afgewezen omdat je een andere mening had dan je ouders? Dan kan het zijn dat je in het vervolg die mening voor jezelf houdt uit angst voor afwijzing van de ander. Wederom pas je jezelf aan en vermijd je moeilijkheden uit angst voor afwijzing.

 

Wat kun je doen als je het gevoel hebt dat je afgewezen bent?

  • Laat eerst je emoties even zakken. Verwerk even wat er gezegd of gebeurd is zodat je niet blijft “hangen” in de emotie die je hierdoor voelt.
  • Relativeer of het echt een afwijzing was of dat jij dit alleen zo hebt ervaren.
  • Ga bij jezelf na of je nog wilt reageren op wat er gebeurd of gezegd is of dat je het simpelweg los kan laten.
  • Ga eens na wat er precies getriggerd is. Welk thema werd er geraakt?
  • Wijs jezelf niet af omdat je geraakt bent. Dan zou je dubbel afgewezen worden. Heb compassie met jezelf wat er ook gezegd of gebeurd is.

 

Liefs, Marijke

Marijke Ivangh (1982) is zelf ervaringsdeskundige. Zij woont samen met haar partner in Warmenhuizen en hebben 2 dochters die net als zij, hooggevoelig zijn. Daarnaast schrijft zij artikelen over hooggevoeligheid en onderwerpen die betrekking hebben op het bewustzijn. Dit alles is te vinden op haar eigen website, mijnbijzonderewereld.nl. Ze houdt enorm van wandelen, mediteren en schrijven is haar passie. Zo hoopt ze met haar blogs en artikelen mensen her- en erkenning te geven en mensen te inspireren onder andere op het platform Hoogsensitief.NL.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest