HSP en de mening van anderen

Als hoogsensitief persoon nemen we allerlei prikkels en indrukken waar die doorheen de dag op ons pad komen. Prikkels die we opmerken via onze zintuigen, emoties die we aanvoelen van anderen en details die we opmerken in verschillende situaties. Kortom, ons hoofd wordt voortdurend gevuld met prikkels die lang in ons hoofd blijven rondspoken.

Ook de mening van anderen kan gedurende lange tijd in ons hoofd blijven plakken. Zeker wanneer die mening op een negatieve manier geuit wordt en vervat zit met oordelen en kritiek.
Alleszins, zo interpreteerde ik de mening van mensen uit mijn omgeving.

Een voorbeeld. Sinds kort woon ik alleen en als mijn ouders binnen komen dan volgt er snel een uitspraak in de trant van: ‘Uw ramen moet je nu toch echt wel eens wassen, dat trekt op niks’, ‘Zoveel poets je hier toch niet precies’ of ‘Nee je moet dat zo doen.’  Als ik alleen thuis ben en ik kijk door mijn ramen of ik kijk naar de vloer van mijn appartement dan hoor ik de commentaar van mijn ouders nog in mijn hoofd. Of als ik mijn kleren niet heb opgeruimd of als het rommelig is, dan staat hun oordeel weer te roepen. Hoe ik dat opvat is: ‘Oei, het is weer niet goed.’ Ik heb ook de neiging om het persoonlijk op te nemen en laat dat net een kantje zijn van hoogsensitiviteit dat ik liever niet had gehad. Maar natuurlijk zegt dat ook iets over mij en ik ben me er wel steeds meer van bewust dat die stemmetjes aanwezig zijn.

Is dit ‘oei, het is niet goed’ – gevoel herkenbaar? Misschien is het dan een goed idee om in je hoofd te kijken welke stemmetjes er aanwezig zijn die je dit gevoel geven. Ons hier bewust van worden is een belangrijke stap.

Vergelijk de stemmetjes met liedjes die je samenstelt in een lijst op Spotify.

  • Zijn er anderen die zich beginnen bemoeien met jouw lijst of ben jij degene die vooral de lijst beheert?
  • Hoe klinken die liedjes dan? Eerder treurig of zit er toch pit in?
  • Welke van die liedjes staan er het meest op repeat?
  • Wordt het misschien tijd om een ander liedje op te zetten?

Belangrijk om te weten is dat we de hele dag door communiceren, maar nog het meeste met onszelf.
Dus het liedje dat het vaakst afspeelt in je hoofd heeft een grote rol op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen.

 

Impact van opvoeding

Ouders spelen natuurlijk een zeer belangrijke rol in de opvoeding van kinderen en ze voeden hun kind(eren) op op de manier zoals ze denken dat het beste is. Jouw ouders hebben hun eigen rugzak met daarin hun opvoeding, waarden, normen, ervaringen, gebeurtenissen etc. die hun hebben gevormd tot de personen die ze zijn. Dit heeft invloed gehad op de manier hoe ze jou hebben opgevoed.

Als je nu zelf ouder bent, geef je ook (on)bewust jouw ervaringen, waarden en normen en de manier hoe je naar de wereld kijkt door aan je kind. En door naar jou te kijken, te observeren en je gedrag te kopiëren leren kinderen het meest.

Merk je bij je kind dat hij zich aantrekt wat anderen van hem denken?
Zou het kunnen dat je het hier als ouder ook moeilijk mee hebt?
Of heeft je kind moeite om voor zichzelf op te komen?
Misschien heb je hier ook moeite mee?

Ik merk vaak bij ouders dat ze graag willen dat hun kind kan opkomen voor zichzelf en zich minder aantrekken van wat anderen denken.  Maar als je het hier zelf als ouder moeilijk mee hebt, dan is de kans groot dat je kinderen dit van jou hebben overgenomen omdat je een voorbeeld voor ze bent.
Als je wilt dat er iets verandert voor je kind, begint deze verandering eerst bij jezelf.

Bewustwording

Alle verandering begint bij bewustwording. Dat is de eerste stap.
Tijdens de opvoeding van je kinderen houd je elkaar voortdurend een spiegel voor en wordt je bewust van de dingen die je triggeren.
Bijvoorbeeld in mijn situatie, als mijn mama herhaaldelijk zegt dat ik meer moet opruimen en moet poetsen of een andere opmerking maak over wat ik doe, dan raakt dit mij en krijg ik de bevestiging dat het weer niet goed is. Ik ben me ondertussen bewust van het feit dat dit mij triggert en ben hier voor mezelf mee aan de slag gegaan. En mijn mama wordt getriggerd omdat ze het belangrijk vindt wat anderen wel niet zullen denken als ik bezoek krijg.

Ik wil je verzoeken om na te denken en stil te staan bij de dingen die jou triggeren. Waardoor geraak je van slag? Wat brengt je uit balans? Is dit ook zo voor je kind? En wat zou je wel willen voor jezelf en je kind? En wie of wat kan je daar bij helpen?
Ik wil je vooral laten nadenken en je bewust laten worden van je gedrag zodat een veranderings-proces in gang kan zetten en je echt kan gaan voor wat je graag wil voor jezelf en je gezin.

 

Laura Poorters is coach voor hoogsensitieve kinderen en hun ouders. Mijn missie is om ouders en kinderen te informeren, inspireren en tools aan te reiken om met hun hoogsensitiviteit te leren omgaan. Daarnaast wil ik ze (terug) met elkaar verbinden en ze laten ervaren hoe mooi hoogsensitiviteit kan zijn. Je kan me volgen op facebook en instagram onder mijn naam.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest