Veel HSP hebben veel voelsprieten of antennes. De hele dag door pik je van alles op. Je bent bezig met andere mensen, geluiden om je heen, je ziet kleine veranderingen in de omgeving of je voelt hoe iemand zich voelt. Vaak pik je bewust of onbewust heel veel op van de wereld om je heen. Je eigen gedachten verwerken alles van je hoort, ziet, ruikt en voelt en willen daar een soort van structuur van maken. Zodat alles wat je waarneemt ook klopt met hoe jij het voelt. Door dit continu waarnemen, verbinden en daar gedachten aan koppelen, kan het soms chaos zijn in je hoofd. Die chaos veroorzaakt verwarring en dat veroorzaakt weer vermoeidheid.

Antennes
Al je antennes zijn gericht op de buitenwereld. Doordat je zó op de buitenwereld gericht bent, kan het zijn dat je jezelf vergeet. Voor veel HSP is het niet iets wat zij bewust doen, maar iets waarvan zij denken dat het normaal is. Het is een gewoonte om alle antennes naar buiten gericht te hebben. Het kan soms ook makkelijk zijn om met de buitenwereld bezig te zijn, zodat je niet hoeft te voelen hoe jij jezelf voelt. Op deze manier kun je je eigen behoeftes vergeten en dus je eigen IK.
Daardoor zijn HSP vaak vergeten wat hun eigen behoeftes zijn en wat voor hen belangrijk is. De behoefte aan verbinding, zorgen, harmonie en alles onder controle houden is vaak zó groot, dat zij zichzelf vergeten.

Hoe zorg je er dan voor dat je niet meer ál die antennes uit hebt staan?

1. Leer te focussen op jezelf. Doe dit in het begin in alle rust. Haal een paar keer bewust adem om je te concentreren op jezelf. Hoe voel jij je op dit moment? Hoe voelt je lijf? Als je merkt dat je afgeleid wordt door geluiden in de omgeving, focus je dan weer op je ademhaling. Door dit te oefenen, leer je hoe het voelt om in contact te zijn met jezelf. Je zult dit eerst bewust moeten leren, voordat het een onbewuste gewoonte zal worden.

2. Ga ontdekken wat jij leuk vindt. Wat zijn dingen die je leuk vindt om te doen, waardoor je alles om je heen even vergeet en alleen gefocust bent op jezelf. Dit kunnen creatieve dingen zijn of bijvoorbeeld wandelen in de natuur. Op deze manier leer je weer wat voor jou belangrijk is, waar jouw prioriteiten liggen.

3. Ga eens bewust om met je antennes. Zodat je leert herkennen wanneer je compleet op de buitenwereld gericht bent. Zodra je dit bij jezelf signaleert, probeer dan weer de focus te leggen op jezelf. Je hoeft niet altijd alle antennes op de buitenwereld gericht te hebben. Je kunt er best een paar ‘uit’ zetten.
Bijvoorbeeld in contact met anderen. Je hoeft niet voor iedereen te zorgen. Het is heel nobel om je ‘zorgantenne’ uit te hebben staan, maar je kunt ook de verantwoordelijkheid bij de ander laten. Als de ander hulp nodig heeft, kan hij jou ook vragen.

4. Kracht van de gedachten. Op het moment dat je merkt dat je met je aandacht of energie compleet bij iemand anders bent, visualiseer dan dat je je antennes intrekt. Zeg tegen jezelf: “Ik ben ik en jij bent jij”. Verbeeld je dat jullie allebei je eigen energieveld hebben en dat die niet verweven raken met elkaar.

5. Geloof in je eigen kracht. Haal jezelf niet omlaag op de momenten dat je je energie hebt laten wegvloeien door situaties of anderen. Haal hier een leermoment uit en de volgende keer doe je het anders. Alle veranderingen kosten tijd, gun jezelf dat ook. Geloof dat je eigen kern, je eigen IK sterk genoeg is om de wereld aan te kunnen!

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest