Ik heb nooit geweten dat het moeite hebben met het maken van keuzes ook een van de kenmerken van hooggevoelig zijn is.

Keuzes maken

Ik heb zo vaak keuzes moeten maken in mijn leven en ik dacht altijd dat het normaal was, zoals ik ermee omging. Ik dacht dat iedereen daar moeite mee heeft. Het is niet alleen de keuze die je maakt, maar ook de afwegingen die je moet maken. Esther Bergsma heeft mijn ogen geopend en daar ben ik haar ook dankbaar voor, tijdens een lezing van Esther, voor medewerkers die geïnteresseerd zijn in hooggevoeligheid, bij het bedrijf waar ik werk.

Ik denk er nog over

Er is namelijk een regeling waardoor je eerder met pensioen kan gaan dan de wettelijke leeftijd. Daar kan je gebruik van maken als je dat wilt, maar daar hangen natuurlijk wel consequenties aan. Ik zat er al een tijdje over na te denken, maar had nog geen beslissing genomen. Ik sprak er wel eens over met collega’s en vrienden. Maar niemand kan natuurlijk die beslissing nemen, dat moet ik zelf doen. Ik wist alleen dat er een regeling was en dat ik oud genoeg was om daar dan ook gebruik van te kunnen maken, namelijk drie jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd.  Dan zeiden ze wel eens: “Ga je het dan doen?” En dan zei ik: “ik weet het niet, ik ben er nog mee bezig, ik zit er nog over na te denken.” En dan dacht ik waarom zeuren die mensen zo aan mijn hoofd? Want dat was niet één keer, maar dat gebeurde wel vaker. En dat irriteerde mij, maar ik wilde ook die mensen te vriend houden. Zal ook wel met hooggevoelig te maken hebben.

Geen keus

Mijn hele leven heb ik moeite gehad met keuzes maken en ik heb altijd gedacht dat dat aan mij lag. Dat ik niet goed opgevoed was en dat ik niet voor mezelf op kon komen. Maar nu besef ik dat het met de hooggevoeligheid te maken heeft en vallen de stukjes op hun plaats.

Tijdens een workshop familieopstellingen zei degene die de workshop leidde dat geen keus ook een keus is. Ik vind dat altijd een zwaktebod, maar nu besef ik dat ik toch wel keuzes gemaakt heb in mijn leven. Sommige keuzes zijn zo moeilijk dat je ook bijna niet kan kiezen. Maar ik heb wel altijd naar mijn gevoel geluisterd.

Aanpassen of inpassen

Eigenlijk wist ik het al vanaf het begin van dit jaar dat ik wilde stoppen met werken. Ik vind mijn werk nog steeds leuk en ben zeer betrokken.  Het laatste jaar, anderhalf jaar was ik een van de ambassadeurs van de HSP Ambassade. En daar voelde ik mij thuis. Ik kon eindelijk mijzelf zijn, en dan te bedenken dat ik er al bijna 45 jaar werkte. Ik heb me altijd aangepast, tot ik van mijn therapeut leerde dat ik me ook kon inpassen. Je hoeft je niet altijd aan te passen. Je kan ook gewoon jezelf zijn en daar moeten ze het dan maar mee doen. Het heeft lang geduurd. Meer dan 43 jaar denk ik voor ik openlijk toegaf op een Teamdag dat ik hoogsensitief ben. De enige vraag die ik kreeg was wat kunnen wij voor jou doen en wat heb jij nodig om je werk te kunnen doen? Toen dacht ik waarom heb ik dit nooit eerder gedaan?

Het voelt goed

Als HSP ben je natuurlijk heel veel met je gevoel bezig, maar je hebt ook een verstand. Bij keuzes ga je afwegen wat is belangrijk en wat is niet belangrijk, maar ook wat voelt goed en wat voelt niet goed. Dat was een strijd in mij die ik moest doorstaan. Ik heb me er op gefocust en het voor me gezien, ik heb er naar toe geleefd en toen wist ik dat ik de juiste keuze zou maken; niet vanuit het verstand maar vanuit het hart. Mijn gevoel zegt dat het goed is en waar ik zo bang voor was blijkt achteraf alleen maar mee te vallen. Iedereen geeft me groot gelijk en feliciteert mij met mijn beslissing. Ik had de beslissing eigenlijk al een paar maanden eerder genomen, maar omdat ik het nog niet geuit had, was het voor iedereen een complete verrassing. Nu is het dan zover en kan ik gaan genieten van mijn prepensioen.

Linda Farkas (1959) is hoogsensitief en schrijft al jaren over alles wat haar bezig houdt. Ze beheert een eigen website In a bird’s flight met columns en gedichten, maar schrijft daar ook over Hoogsensitiviteit en spiritualiteit. Zij woont in Amsterdam samen met haar man. Zij is net eerder gestopt met werken na 45 jaar bij een bank gewerkt te hebben in diverse functies. Zij houdt van lezen, schrijven, mediteren, klassieke muziek, genealogie en psychologie. Zij deelt graag haar gevoelens en ervaringen over het leven met Hoogsensitiviteit.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest