Als hoogsensitief persoon kan het sollicitatieproces uitdagender zijn dan voor anderen. Je raakt namelijk veel sneller vermoeid bij (over)prikkelende situaties, waardoor het lastig kan zijn om te solliciteren. Laat je niet ontmoedigen! Door je er bewust van te zijn en er tevens rekening mee te houden, kun je je sollicitatie positief beïnvloeden. Maar hoe doe je dit? In deze tekst geven we vier handige tips om je te helpen bij het solliciteren.
Tip 1. Bereid je goed voor
Deze tip geldt eigenlijk altijd als je gaat solliciteren, maar is extra belangrijk voor hoogsensitieve personen omdat zij vaak zenuwachtiger zijn. Een sollicitatiegesprek kan stressvol zijn en je nerveus maken, zeker als je de functie heel erg graag zou willen oppakken. Het is daarom handig om het gesprek te oefenen met een vriend of familielid of hardop voor de spiegel. Zo weet je al van tevoren wat je gaat zeggen en wordt het misschien wat minder spannend. Veel van de vragen die je gesteld worden, kun je vaak al van te voren bedenken. Met een rollenspel kun je je goed voorbereiden.
Tip 2. Leg jezelf niet teveel druk op
Een sollicitatie neemt vaak druk met zich mee. Je moet je gesprekspartner er namelijk van overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de functie. En daar zijn soms een of meerdere sollicitatiegesprekken voor nodig.
Daarom is het belangrijk om te proberen om jezelf geen extra druk op te leggen. Anders kan je angstig worden en verstijven, waardoor het gesprek helemaal niet meer lukt. Probeer positief te denken en bedenk je dat het ergste dat je kan gebeuren is dat je de baan niet krijgt. Je moet dan weer verder zoeken, maar dat geeft niet. Er komt vast en zeker wel weer een leuke baan voorbij. Geen man overboord dus!
Zeker door het eerste sollicitatiegesprek te beschouwen als enkel een kennismakingsgesprek kun je een deel van die druk wegnemen. Tijdens zo’n gesprek kun je voor jezelf achterhalen of het bedrijf, de functie en je gesprekspartners ook bij jou passen.
Tip 3. Benadruk je sterke punten
Veel hoogsensitieve personen hebben nog wel eens de neiging om te bescheiden te zijn. Ze hebben vaak al snel het idee dat ze aan het opscheppen zijn en dat kan juist een valkuil zijn tijdens het solliciteren. Dan mag je jezelf en je kwaliteiten namelijk zeker benoemen om zo je gesprekspartner ervan te overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie.
Hoogsensitiviteit heeft trouwens ook zijn voordelen voor werkgevers. Het is namelijk een karaktereigenschap die jouw persoonlijkheid maakt (en het is zeker geen aandoening of ziekte). HSP’ers zijn bijvoorbeeld vaak creatief, waardoor ze met interessante ideeën kunnen komen voor het bedrijf.
Ook kunnen ze zich meestal heel goed focussen en daardoor snel hun taken afronden. HSP’ers hebben over het algemeen een zeer groot empatisch vermogen en kunnen zich daarvoor goed inleven in anderen. Hierdoor worden ze vaak als fijne collega’s gezien. Dit soort eigenschappen zijn handig op de werkvloer en daarom interessant om te benoemen.
Zet daarom van tevoren je sterke punten voor jezelf op een rijtje zodat je ze kunt benoemen. Twijfel je hierover? Vraag het dan aan familie en vrienden. Die kennen je goed en kunnen je helpen om je sterke punten in kaart te brengen.
Tip 4. Vraag een sollicitatie- of loopbaancoach om hulp
Heb je het al meerdere keren geprobeerd maar is het je helaas niet gelukt om een leuke (nieuwe) baan te bemachtigen? Dan kan het handig zijn om bij een sollicitatie- of loopbaancoach aan te kloppen. Die kan je helpen om een baan te vinden die bij je past.
Heel veel succes!
Lotte van Rijswijk is Content Team Lead bij het internationale carrièreplatform Resume.io, en continu bezig met nieuwe carrièretrends en belangrijke sollicitatiethema’s die met Nederlandse werkzoekenden gedeeld worden op Cvster.nl. Werkzoekenden kunnen zo informatie vinden over het vinden van een (nieuwe) baan en persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden.