Kijk je wel eens naar een ASMR video? Dat zijn video’s met zacht gefluister, subtiele geluiden van bijvoorbeeld getik van nagels of veren tegen de microfoon of krakende geluiden. Wat doet dat met je? Voel je een tintelend gevoel in je achterhoofd en nek?

Hoogsensitieve mensen nemen vaak subtieler waar. Beleven zij daardoor dergelijke video’s ook anders? Uit onderzoek van Roberts (2020) blijkt dat inderdaad zo te zijn.

ASMR

ASMR staat voor autonomous sensory meridian response. Het is een spontaan ontstaan prettig, tintelend gevoel na specifieke audio-visuele prikkels. En het kan zowel een gevoel van ontspanning als van euforie opleveren.

Dat tintelend gevoel begint op het achterhoofd en trekt verder langs de nek en de rug; de sensory meridian respons.

Video

Er worden speciale video’s gemaakt om dat fijne gevoel op te wekken. Op YouTube zijn er honderdduizenden te vinden. Kijk bijvoorbeeld deze eens met 120 verschillende triggers voor diepe ontspanning: https://www.youtube.com/watch?v=Vy0P_dn-sBU&t=2109s

Die triggers zijn bijvoorbeeld nagels, kwasten, papieren of plastics die de microfoon raken, waardoor er een zacht geluid ontstaat. Naast gefluister, getik en gekraak, zijn er ook video’s waarin je iemand ziet tekenen. De filmpjes van schilder Bob Ross vallen dan ook onder dit genre.

Sensaties

Niet iedereen ervaart dezelfde sensatie door de ASMR-video’s. De vragenlijst ASMR-15 meet de gevoeligheid in vier subschalen: ontspanning, emotioneel, veranderingen in bewustzijn en sensatie. Bij deze laatste subschaal gaat het over de vraag in hoeverre je sensaties door je lichaam voelt trekken.

HSP hebben vooral een hogere score op die Sensatie-subschaal. Als je naar gefluister luistert als hoogsensitief persoon kan het dus maar zo zijn dat je een tintelende gevoel vanuit je hoofd door je lichaam voelt trekken. Sommigen beschrijven het zelfs als een orgasme van de hersenen. Handig om te weten als je manieren zoekt om te ontspannen of in slaap te vallen.

Bron: Roberts, N., Beath, A., & Boag, S. (2020). Autonomous sensory meridian response: Sensitivity and personality correlates. Journal of Individual Differences.

Esther Bergsma is initiator van Hoogsensitief.NL, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, auteur, spreker en trainer. Ze schreef onder andere “Het Hoogsensitieve Brein“, waarin zij wetenschappelijke inzichten over Hoogsensitiviteit helder vertaalt naar de dagelijkse praktijk. Bekijk haar boeken hier. Ze traint professionals in het beter begrijpen en begeleiden van hoogsensitiviteit. Bekijk hier de opleidingsmogelijkheden.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest