Ervaar je veel emotionele uitputting op je werk? Het is de schuld van je werkomgeving.
Voordeel
Misschien voelt je hoogsensitiviteit als een nadeel op je werk. Maar uit onderzoek van Vander Elst (2019) blijkt dat het alleen een nadeel is als de eisen die aan je gesteld worden veel groter zijn dan de hulpbronnen die je krijgt. Heb je veel hulpbronnen dan is je hoogsensitiviteit zelfs een voordeel.
Werkeisen
Een grote werkdruk en emotioneel zwaar werk zijn bijvoorbeeld van die eisen. Ze kunnen leiden tot emotionele uitputting. Hoogsensitieve mensen die in deze situatie moeten werken hebben veel vaker last van die klachten dan hun collega’s die niet hoogsensitief zijn.
Als je veel hulpbronnen hebt, zoals vrijheid om je werk in te delen (autonomie) of sociale steun dan kan je beter presteren. Vaak doe je dan ook meer voor de organisatie. Dat wordt helpend gedrag genoemd. Zoals het ondersteunen van collega’s die hun taken niet af krijgen.
Helpend gedrag
Hoogsensitieve mensen laten veel meer helpend gedrag zien dan hun niet-hoogsensitieve collega’s als er veel hulpbronnen zijn. Hoe een organisatie is ingericht heeft dus groot effect. Tenminste voor HSP. Bij zware eisen heb je vaker last van emotionele uitputting, maar bij veel hulpbronnen lever je een grotere bijdrage aan het functioneren van het team.
Bron: Vander Elst, T., Sercu, M., Van den Broeck, A., Van Hoof, E., Baillien, E., & Godderis, L. (2019). Who is more susceptible to job stressors and resources? Sensory-processing sensitivity as a personal resource and vulnerability factor. PloS one, 14(11), e0225103.
Esther Bergsma is initiator van Hoogsensitief.NL, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, auteur, spreker en trainer. Ze schreef onder andere “Het Hoogsensitieve Brein“, waarin zij wetenschappelijke inzichten over Hoogsensitiviteit helder vertaalt naar de dagelijkse praktijk. Bekijk haar boeken hier. Ze traint professionals in het beter begrijpen en begeleiden van hoogsensitiviteit. Bekijk hier de opleidingsmogelijkheden.