Hoogsensitieve kinderen voelen de stemming van anderen aan en nemen die makkelijk over. Als jij gehaast bent is je kind vaak dwars. Heel irritant. Hoe ga je hier handig mee om?

Spreek naar je kind uit hoe je je voelt en geef aan dat hij/zij niet de oorzaak is van jouw slechte humeur. Hoogsensitieve kinderen denken al snel dat iets aan hen ligt. Expliciet benoemen dat dit niet zo is, geeft hsk al wat opluchting. Vaak willen we ons kind beschermen door onze gevoelens te verbergen. Je kind voelt ze echter toch wel aan en raakt verward door het verschil in wat hij voelt en wat jij zegt.

Daarnaast helpt het benoemen van je gevoelens jouw kind om onderscheid te maken tussen jouw en zijn gevoelens. Zo leren ze te herkennen dat ze soms gevoelens overnemen. Ze kunnen leren om hun eigen stemming niet door die van iemand anders te laten beïnvloeden. Over je gevoel praten zorgt er ook voor dat ze steeds meer woorden krijgen voor alle emoties die in hen rond razen. Des te groter het ‘emotie-woordenboek’ des te beter leren ze hun gevoeligheid hanteren.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest